Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία.

Και αυτό γιατί κάποιοι αισιόδοξοι, όπως η Goldman Sachs, είχαν προβλέψει πως ο οίκος είναι πιθανό να δώσει στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου την πολυπόθητη αναβάθμιση, κάτι που αν και θεωρείται σχετικά… τραβηγμένο αυτή τη στιγμή, λόγω και του ότι σε ένα μήνα ακολουθούν οι εκλογές, έδωσε νέα ώθηση στο Χρηματιστήριο, καλλιεργώντας προσδοκίες.

Ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι, όπως η Société Générale, που εκτιμούν πως το πιο πιθανό timing για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι το δ’ τρίμηνο του 2023 ή το α’ τρίμηνο του 2024, δεν θέλουν να χάσουν την όποια (απίθανη) ευκαιρία. Για αυτόν τον λόγο η γαλλική τράπεζα αποφάσισε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, και σε περίπτωση που δεν έλθει η αναβάθμιση θα κλείσει την συναλλαγή.

Όπως τόνισε η Société, αν και είναι απίθανο οι προσέχεις εκλογές στην Ελλάδα να έχουν ως αποτέλεσμα την αντιστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από αυτές θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν πολύ γρήγορα.

Ως εκ τούτου, οι προσεχείς αξιολογήσεις της S&P τον Απρίλιο και της Fitch τον Ιούνιο θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές και όχι σε αναβάθμιση της αξιολόγησης, όπως εκτιμά (το οποίο είναι και το πιο λογικό και προσγειωμένο σενάριο).

Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε στην Έκθεση του Διοικητή πως το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θέτει σημαντικές προκλήσεις και «αγκάθια» τα οποία περιπλέκουν τις προοπτικές της αναβάθμισης.

Ειδικότερα, σημείωσε πως οι προοπτικές για την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, είναι θετικές, «ειδικά εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023».

Ταυτόχρονα όμως, «εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς και της επιδείνωσης των προοπτικών για το αξιόχρεο κρατών και επιχειρήσεων, λόγω και του αυξημένου κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνει αυτόματα με την επίτευξη κάποιων δημοσιονομικών ή μακροοικονομικών στόχων».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι παράμετροι των πιστοληπτικών αξιολογήσεων τις τροφοδοτούν μετά την πραγματοποίηση των μεγεθών. Έτσι, η αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου εντός της επενδυτικής κατηγορίας είναι ιδιαίτερα πιθανή εφόσον φανεί ότι η πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, το 2023, επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές».

Πάντως αργά ή γρήγορα η επενδυτική βαθμίδα θα έλθει και μαζί της, ακόμη και όταν μόλις ο πρώτος οίκος αναβαθμίσει την Ελλάδα, θα φέρει πολλά οφέλη για την ελληνική αγορά.

Όπως σημείωσε η Axia Ventures η επιστροφή στο investment grade (IG) θα επιτρέψει στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα να επιστρέψουν στο ραντάρ μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών. Ουσιαστικά, αυτοί οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να διαθέσουν κεφάλαια στην Ελλάδα μετά την υποβάθμισή της στις αναδυόμενες αγορές, λόγω περιορισμών από το καταστατικό τους.

Ως αποτέλεσμα, μετά τo IG, θα προσελκυστεί ένας αριθμός long-only funds, συμβάλλοντας σε άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών. Και τα μεγάλα οφέλη είναι τα εξής δύο:

Πρώτο όφελος είναι η αύξηση της κυκλοφοριακής ταχύτητας των μετοχών (turnover velocity). Την τελευταία δεκαετία το Χ.Α. κατέγραψε χαμηλότερη του μέσου όρου κυκλοφοριακή ταχύτητα μετοχών, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης στην κατηγορία των αναδυόμενων και των προβλημάτων που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία. Η μέση κυκλοφοριακή ταχύτητα για το 2012-2022 ήταν μόλις 32%, υποχωρώντας από το 45% την προηγούμενη δεκαετία, με χαμηλότερα ποσοστά τα τελευταία χρόνια. Η Axia τονίζει, πάντως, ότι αυτή η τάση είναι σύμφωνη με την κυκλοφοριακή ταχύτητα στην Ε.Ε., που έχει πέσει στο 61% (2012-2022), από 88% (2002-2012). Η χαμηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα των μετοχών κατέστησε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σχετικά λιγότερο ελκυστική για επενδυτές που δίνουν προτεραιότητα σε ενεργές αγορές με υψηλή ρευστότητα στις συναλλαγές, επίσης λόγω των περιορισμών διαχείρισης κινδύνου.

Ενώ η κυκλοφοριακή ταχύτητα αυξήθηκε το 2022, παρέμεινε χαμηλή σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Η προσδοκία είναι ότι η επιστροφή της Ελλάδας στο investment grade θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και επομένως θα δούμε την κυκλοφοριακή ταχύτητα να αυξάνεται πιο κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Δεύτερο όφελος είναι η αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αξιολόγηση IG είναι άμεση συνέπεια της μακροοικονομικής βελτίωσης, με τις εταιρείες να λειτουργούν επίσης σε καλό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η επιστροφή της χώρας στο IG (με την αναβάθμιση και του Χ.Α. να ακολουθεί εντός 12-24 μηνών) θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Η Ελλάδα έχει χαμηλή αναλογία κεφαλαιοποίησης αγοράς προς ΑΕΠ έναντι ευρωπαϊκών ομολόγων, κάτι που η επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να βελτιώσει, καθώς:

– Οι εισηγμένες εταιρείες θα έχουν υποστηρικτικά θεμελιώδη μεγέθη και νέο κοινό. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από ένα πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Αυτό οδηγεί σε πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Επιπλέον, ο “τίτλος” investment grade επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.

– Νέες εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χ.Α. Εκτός από τη σχετικά συμπιεσμένη αποτίμηση, η χαμηλή αναλογία κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ υποδηλώνει ότι υπάρχει διαρθρωτικά περιθώριο για νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επενδυτές να εντοπίσουν και να επενδύσουν σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες. Από την άλλη πλευρά, οι νέες εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χ.Α. λόγω βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας και του νέου κοινού (η ρευστότητα γεννά ρευστότητα).

– Οι επενδυτές θα κοιτάξουν την Ελλάδα, καθώς θα θέλουν γεωγραφική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Για τους νέους επενδυτές η Ελλάδα θα παρέχει έναν νέο προορισμό για την κατανομή των κεφαλαίων τους, όπου θα μπορούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες αποδόσεις, ιδίως καθώς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Facebook Comments