Τον περασμένο μήνα στην Ολλανδία, ένα άγνωστο μικρό κόμμα σόκαρε την χώρα σημειώνοντας απίστευτη σημαντική νίκη στις ολλανδικές επαρχιακές εκλογές της Τετάρτης, και είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία, με 16 τοις εκατό των εθνικών ψήφων. Ενας σχολιαστής περιέγραψε το αποτέλεσμα ως “κάτι σαν σεισμό στην ολλανδική πολιτική σκηνή”.

Είναι το κόμμα Κίνημα Αγρότης-Πολίτης, γνωστό με την ολλανδική συντομογραφία του BBB, που ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια ως κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών αλλά και χιλιάδων άλλων πολιτών, ενάντια στις σκληρές περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου και αμμωνίας, που παράγονται από τα ζώα. Τα σχέδια της ολλανδικής κυβέρνησης είναι να κλείσει χιλιάδες αγροκτήματα,  να αναγκάσουν αγρότες να πουλήσουν και να μειώσουν τον αριθμό των ζώων, ή να σταματήσουν εντελώς την εργασία.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην περίπτωση της Ολλανδίας είναι ότι οι αγρότες και χιλιάδες πολίτες πέραν από τις διαδηλώσεις που είχαν τεράστια δημόσια υποστήριξη, συσπειρώθηκαν γύρω από ένα νέο πολιτικό κόμμα, που είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή στη χώρα, καθώς δεν εκφράζει μόνο την αντίθεση στα σκληρά περιβαντολογικά μέτρα αλλά επίσης υποστηρίζει εθνικά θέματα και είναι εναντίον των γκλομπαλιστών. Οι πολίτες τόλμησαν κάτι νέο καθώς διεπίστωσαν ότι η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση αγνοούν τα προβλήματα τους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει την επικίνδυνη ατζέντα της κλιματικής αλλαγής, όπου μία ομάδα γκλομπαλιστών και το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προσπαθεί να επιβάλλει μία νέα τάξη πραγμάτων ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την κατανάλωση τροφίμων και ενέργειας σύμφωνα με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέτρα της κυβέρνησης να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε μία ενεργειακή φτώχια με το κλείσιμο εγχώριων και φθηνότερων πηγών ενέργειας, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές  τιμές ενέργειας , τροφίμων και άλλων αγαθών στα ύψη, και έχουν επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών, ειδικότερα των κατωτέρω τάξεων που δεν είναι σε θέση πλέον να πληρώσουν τους ηλεκτρικούς λογαριασμούς και να βάλλουν φαγητό στο τραπέζι τους, και όπου εκατοντάδες εργοστάσια και χιλιάδες γεωργοί αδυνατούν να παράγουν προϊόντα λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Περιέργως, οι πολίτες δεν άκουσαν τα άλλα κόμματα να αντιδρούν ή να αντιτίθενται για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κανένα κόμμα δεν έχει προτείνει για παράδειγμα, τα  δισεκατομμύρια που πάνε σε ανεμογεννήτριες και στις τσέπες των ολίγων,  να πάνε σε προγράμματα ενίσχυσης γεωργών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, βελτίωσης παιδείας, κλπ.

Η εξήγηση είναι ότι και τα τρία μεγάλα κόμματα, συμμετέχουν στο ίδιο παιχνίδι, αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις στους πολίτες και την οικονομία, όχι γιατί πιστεύουν ότι κινδυνεύει ο πλανήτης, αλλά γιατί είναι δύσκολο να αγνοήσουν τα δισεκατομμύρια που σκορπίζονται με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής. Με το νέο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να ξοδέψει περίπου 13 δις στα επόμενα τρία χρόνια για την υποστήριξη κλιματικών στόχων. Είναι τα λεφτά που προσελκύουν τα μεγάλα κόμματα και όχι τα προβλήματα των πολιτών.

Επίσης, η αντιπολίτευση κράτησε την ίδια στάση, όσον αφορά την μεγάλη κρίση με την πανδημία COVID-19. Οι Ελληνες πολίτες πέρασαν μεγάλες δοκιμασίες με τα υποχρεωτικά κρατικά λοκντάουν, τα εμβόλια, την ακραία οικονομική αστάθεια και τις ελλείψεις αγαθών. Οι θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας επιδεινώθηκαν από τις καταστρεπτικές συνέπειες των εσφαλμένων πολιτικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του ιού. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το παρατεταμένο κλείσιμο εξαφανίστηκαν οριστικά, εργαζόμενοι απολύθηκαν λόγω αρνησης να εμβολιαστούν, το κλείσιμο των σχολείων έχει προξενήσει στους μαθητές σοβαρές επιπτώσεις μαθησιακής απώλειας και οι απροσδόκητοι θάνατοι χιλιάδων εμβολιασμένων, δημιουργούν ερωτηματικά που αναμένουν απαντήσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση φέρνει την μεγάλη ευθύνη για τα αυταρχικά και εσφαλμένα ολοκληρωτικά μέτρα. Ομως το ερώτημα είναι, αν θυμάται κανείς τους αρχηγούς των κομμάτων αντιπολίτευσης να αντιδρούν ή να κατηγορούν την κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε. Η απάντηση είναι όχι, γιατί όλα τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν με την συναίνεση και συμμετοχή  των άλλων κομμάτων, που σε περιπτώσεις απαιτούσαν σκληρότερα μέτρα.

Καθώς οι πολίτες ετοιμάζονται για τις εκλογές, το ερώτημα είναι αν ελπίζουν ότι τα προβλήματα τους θα λυθούν και η χώρα θα είναι πιο ασφαλής με μια διαφορετική κυβέρνηση. Αν οι Έλληνες ψηφοφόροι ψάχνουν για ένα νέο σωσία δεν θα τον βρουν σε αυτές τις εκλογές. Και αν ψηφίσουν για μία νέα αλλαγή, το πιθανότερο που θα πετύχουν είναι μία ανακύκλωση πολιτικών του παρελθόντος που  οι αποτυχίες τους, παραμένουν ακόμη νωπές στο μυαλό του ελληνικού λαού.

Η ανικανότητα να προφυλάξουν τα σύνορα, είχε σαν αποτέλεσμα να εισβάλλουν στην χώρα ανεμπόδιστα, πάνω από ένα εκατομμύριο  λαθρομετανάστες δημιουργώντα μία ανεπανάληπτη κρίση και ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος που ακόμη πληρώνει ο ελληνικός λαός. Τα μνημόνια που υπέγραψαν ενάντια στην θέληση του λαού αγνοώντας ακόμη το δημοψήφισμα, το ξεπούλημα της Μακεδονίας ενάντια στην λαική κατακραυγή, και δημόσιες δηλώσεις για παραχώρηση ελληνικών νησιών στην Τουρκία, αποτελούν υπενθύμηση για τους κινδύνους που αναμένουν την  χώρα και τους πολίτες, αν επιστρέψουν στο παρελθόν.

Αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την σημερινή κυβέρνηση που έδωσε πρωταιριότητα στην διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας ισχυροποιώντας  την άμυνα της Ελλάδας με νέα εξοπλιστικά συστήματα και αναβάθμηση των παλιοτέρων συστημάτων. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η χώρα θα παραμένει θύμα των ορέξεων και απαιτήσεων της Τουρκίας αν δεν σταθεί στο ύψος της. Το έκανε με την σημερινή κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη πολιτικών που την πρόδωσαν και θέτουν σε κίνδυνο την υπόσταση της. Αλλά αυτό μόνο οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν.

Ισως στο μέλλον, οι Ελληνες πολίτες τολμήσουν κάτι ανάλογο όπως συνέβη στην Ολλανδία, όπου οι πολίτες αδιαφόρησαν για τις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους για ένα νέο κόμμα που εκπροσωπεί τους πολίτες και την χώρα. Ομως οι επιλογές που έχουν σήμερα, είναι να συνεχίσουν με την σημερινή κυβέρνηση ή να ξαναγυρίσουν στα τραγικά λάθη του παρελθόντος, με μια κυβέρνηση  ανακυκλώσιμων πολιτικών που όταν είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν, έδειξαν ανικανότητα να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών και να προστατέψουν την ίδια την χώρα.

Είναι ένα μεγάλο ρίσκο που δεν το χρειάζεται η Ελλάδα.

Facebook Comments