«Φοβού τους Ελληνες, ξανά και ξανά…»

Ποιος θα το περίμενε πως όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο θα κορυφώνεται η αγωνία, όχι εντός των τειχών, αλλά στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Βερολίνου. 

Μπορεί να διαμηνύουν ότι δεν τους ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση θα προκύψει καθώς το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, έχει στηριχθεί από την ελληνική βουλή όποτε και θα εφαρμοστεί, ωστόσο τα όλο και πιο έντονα μηνύματα των αξιωματούχων των Βρυξελλών αλλά και της γερμανίδας καγκελαρίου που κρύβουν μία… φανερή αγωνία και αμηχανία, αυξάνονται. 

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές και όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων δεν… συγκλίνουν προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τα μηνύματά τους εξελίσσονται σε… απειλές.

Ο λόγος είναι απλός. Το Grexit έχει ξαναμπεί στο μυαλό και στο τραπέζι τους. Και από την μία σκέφτονται «Όχι πάλι αυτοί οι Έλληνες!» και από την άλλη τους… ζώνουν τα φίδια ότι το ευρώ και πάλι θα τεθεί σε κίνδυνο. Και ότι και να λένε, το έχουμε πει πολλές φορές, σε καμία περίπτωση δεν τους συμφέρει ο εξοστρακισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Για αυτό και… με ένα στόμα μία φωνή, έχουν ξεκινήσει μία εκστρατεία έμμεσης αλλά τελικά… άμεσης, προεκλογικής μάλιστα, παρέμβασης στα πολιτικά της χώρας μας.

Χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα μπορούσε να είχε κάνει πιο ξεκάθαρη απειλή.  «Το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με την Ελλάδα να γίνει σεβαστό από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, και τις μελλοντικές, και να γίνει κατανοητό πως σοβαρολογούμε και το εννοούμε. Σε άλλη περίπτωση η αντίδραση της Ευρώπης  θα είναι ”διαφορετική”, διαμήνυσε ενώ τόνισε πως «Η κρίση δεν τελείωσε, απλά έχει προσωρινά “παγώσει”» και πως «το Grexit δεν είναι επιλογή – μπορεί μεν να γίνει- αλλά για μας δεν είναι επιλογή», αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο της εξόδου και πάλι.

Χθες, επίσης, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε πως «δεν πρόκειται για σενάριο με το οποίο εργαζόμαστε αλλά στη θεωρία είναι πάντα δυνατό».

Ο Ρέγκλινγκ επίσης επεσήμανε την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει μια τεράστια ατζέντα μεταρρυθμίσεων να ολοκληρώσει», δήλωσε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να συγκροτηθεί μια λειτουργική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό μετά την κάλπη.

Χθες, επίσης και πάλι, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δόθηκε μία ευκαιρία στην Ελλάδα. «Αυτό το καλοκαίρι δημιουργήσαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μία ευκαιρία- στην κλασική προσέγγιση “αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης”- να φτάσει και πάλι σε οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση», είπε. 

Το υπονοούμενο της δήλωσής της το καταλαβαίνουμε όλοι όπως ακούμε και όλοι ξεκάθαρα και την λέξη «τελευταία» πριν την λέξη «ευκαιρία» που είπε…

Και αν πάμε ακόμη πιο πίσω από το χθες, ανάλογες δηλώσεις του στυλ «τηρήστε το πρόγραμμα αλλιώς το… κρίμα στο λαιμό σας»,  θα δούμε ότι έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Γιούνκερ είπε χθες πως για το ότι ασχολήθηκαν με την Ελλάδα και πάλεψαν να υπάρχει συμφωνία, πλήρωσαν, και αυτός, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ. «Χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές» είπε. 

Εμείς ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ( και αυτοί και εμείς) ένα ακόμη μεγαλύτερο τίμημα – αυτό τουGrexit – και πως δεν θα χρειαστεί να περάσουν και τις διακοπές των Χριστουγέννων δουλεύοντας και πάλι σκληρά. 

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης, αλλά και από το κατά πόσο θα φροντίσουν να τα βρουν Ε.Ε και ΔΝΤ σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα γιατί εκεί εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο κενό, βουνό θα το έλεγα, το ελληνικό χρέος…

Facebook Comments