Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να καταδείξει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν του προκάλεσε αλαζονεία, τόνισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι κάλπες των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι άδειες. Πράγματι έτσι είναι.

Δεν πρόκειται για β’ γύρο εκλογών, όπως συνέβη προσφάτως στην Τουρκία. Αλλά για μια εντελώς νέα εκλογική αναμέτρηση της οποίας αναμφίβολα το διακύβευμα είναι η διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή η ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Με νέο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, που διεξήχθησαν μόλις λίγες μέρες πριν, δεν αποτελεί μια σαφή αποτίμηση της βούλησης του ελληνικού λαού. Ο οποίος είναι κυρίαρχος και ο οποίος κρίνει και αποφασίζει για την διακυβέρνηση της χώρας.

Στις 21 Μαΐου μπορεί εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε τότε, να μην προέκυψε κυβέρνηση βιώσιμη και σταθερή. Αλλά οι έλληνες ψήφισαν και έκριναν προγράμματα. Και έκριναν ότι προτιμούν μακράν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας από τα προγράμματα του ΣυΡιζΑ και του ΠΑΣΟΚ. Συγχρόνως έκριναν πως προκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό της Ελλάδος σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτή ήταν η αδιαμφισβήτητη ετυμηγορία του εκλογικού σώματος.

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου συνεπώς δεν είναι να κρίνουμε προγράμματα, τα οποία έχουν ήδη κριθεί, ή ποιος είναι ο καταλληλότερος για να κυβερνήσει τον τόπο. Το δίλημμα των εκλογών της 25 Ιουνίου είναι ένα και σαφές. Θέλει ο ελληνικός λαός να υπάρξει αυτοδύναμη, ισχυρή, σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση η όχι; Η ΝΔ υποστηρίζει, και σωστα κατά τη γνώμη μου, οτι μόνον εκείνη έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει αυτοδυναμία και οτι μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση. Κι οτι αν τυχόν αυτό δεν συμβεί, τότε υπάρχει ο βάσιμος κίνδυνος να εμπλακούμε σε περιπέτειες και να υπάρξει επαχθής για τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα ακυβερνησία. Ιδίως μάλιστα όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται κάθε είδους συνεργασία με τη ΝΔ. Ενώ την ίδια ώρα παραδέχονται ότι η ΝΔ θα είναι μακράν το πρώτο κόμμα.

Αυτό που είναι απαραίτητο να καταλάβουν οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, είναι ότι δεν ψηφίζουμε για το ποιο κόμμα θα καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣυΡιζΑ, όπως διαφαίνεται από την αντιδικία μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους, ο ένας εις βάρος του άλλου. Ψηφίζουμε για κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Και ψηφίζουμε για το μέλλον του τόπου μέσα σε μια πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία, από την οποία ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το προσεχές διάστημα.

Γι’ αυτό το λόγο και η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή αποτελεσματική και σταθερή κυβέρνηση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή της Νέας  Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Και αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα των εκλογών, που έρχονται.

Facebook Comments