Η ώρα της κάλπης της Κυριακής 25ης Ιουνίου έχει φτάσει. Οι έλληνες πολίτες, ο κυρίαρχος λαός, με την αυριανή του ψήφο θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Η μακρά προεκλογική περίοδος έληξε. Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Από το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών θα κριθούν και πάρα πολλά πράγματα για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό όχι μόνο την επόμενη τετραετία αλλά και σε βάθος πολλών ετών.

Το πρώτο φυσικά αφορά το ποιό κόμμα θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21 Μαΐου και τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία είναι πάρα πολύ κοντά. Το πιθανότερο είναι ότι τη Δευτέρα θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό είναι καταρχήν θετικό διότι με τον τρόπο αυτό η χώρα θα μπει ξανά σε μια φάση σταθερότητας κι ηρεμίας, ικανής να της δώσει ισχυρά πλεονεκτήματα για το μέλλον, μέσα σε συνθήκες αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Συγχρόνως όμως θα είναι μια πολύ απαιτητική περίοδος για τη νέα κυβέρνηση, καθώς ο ελληνικός λαός θα αισθάνεται ότι έδωσε στη Νέα Δημοκρατία πλήρη και σαφή εντολή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του για το μέλλον. Και δεν πρέπει η νέα κυβέρνηση να αποτύχει στη λαϊκή εντολή, που έλαβε. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκαίρως δηλώσει ότι δεν πρέπει να καταληφθούν από αλαζονεία τα στελέχη του κόμματος του. Αντιθέτως, πρέπει με σεμνότητα, ταπεινότητα, σχέδιο, όραμα και σύνεση να προχωρήσουν αποφασιστικά κι αποτελεσματικά στην υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ που θα έχει εγκριθεί από τον λαό.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες και την κοινωνία, και όχι να καταλαμβάνονται από αλαζονεία και να το παίζουν αφεντικά του. Αυτό είναι απαράδεκτο. Κι εκτός της νοοτροπίας τόσο του Μητσοτάκη όσο και των περισσοτέρων απο μας. Με σκληρή δουλειά μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου.

Το δεύτερο διακύβευμα των εκλογών της 25 Ιουνίου είναι αναμφίβολα ο ρόλος του κεντροαριστερού χώρου στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθώς επίσης και το ποιος θα αναλάβει τα καθήκοντά της ουσιαστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την συρρίκνωση, που ουδείς προέβλεπε, του ΣυΡιζΑ.

Η διαφαινόμενη νέα μεγάλη ήττα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε μια εσωτερική σύγχυση, που ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε κι αν θα ξεπεραστεί. Θα παραμείνει άραγε ο κύριος Τσίπρας αρχηγός του ΣυΡιζΑ; Θα υπάρξει νέα διάδοχη κατάσταση υπό κάποιο άλλο στέλεχος; Υπάρχει άραγε αυτό το στέλεχος που μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην αντιπολίτευση; Αυτά είναι αμείλικτα ερωτήματα που τώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαντηθούν. Όταν μάλιστα και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, παρά την προσπάθεια του κυρίου Ανδρουλάκη να το παρουσιάσει ότι έχει δήθεν αναγεννηθεί, δεν δείχνει να είναι σε θέση να διαδραματίσει τον κυρίαρχο ρόλο στον χώρο του κέντρου, που καλύπτει πλέον ο κ. Μητσοτάκης σε μεγάλο βαθμό.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα των εκλογών αύριο είναι τι θα πράξουν τα μικρότερα κόμματα. Πόσα από αυτά θα κατορθώσουν να πιάσουν το όριο του 3% και να εισέλθουν στην κατανομή των εδρών. Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΚΕ που δείχνει να έχει ανοδική τάση. Και πάνω απ’ όλα τι θα συμβεί με τα κόμματα που έχουν διαμορφωθεί στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι προς τα δεξιά και στα ακροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται ήδη αρκετά κόμματα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, το κόμμα Νίκη, οι Σπαρτιάτες υπό την ουσιαστική ηγεσία του εγκλείστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη κι άλλα μικρότερα, που μπορεί συγκεντρωτικά να μαζέψουν ακόμα και 12 με 15%. Εξέλιξη, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα ανησυχητική αν λάβουμε υπόψη μας τις ακραίες, ανορθολογικές, φανατισμένες θέσεις κι απόψεις τους.

Facebook Comments