Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου εκτιμώ οτι είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είτε θα έχουμε κυβέρνηση, σταθερή, αποτελεσματική, αυτοδύναμη, με ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβέρνηση είτε θα μπλέξουμε σε περιπέτειες και ακυβερνησία, που μοιραία θα μας οδηγήσουν σε τρίτες εκλογές μέσα στον Αύγουστο. Κάτι που κάθε εχέφρων κι υπεύθυνος πολίτης θα ήθελε να αποφύγει. Εκτιμώ επίσης οτι αυτό τελικά δεν θα συμβεί.

Ο ελληνικός λαός στο σύνολο του, παρακολουθώντας όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 και μετά, ψηφίζει σοφά. Είναι ο κυρίαρχος, η απόφαση του είναι ελεύθερη κι ανόθευτη. Κι η ετυμηγορία του δεσμευτική για κάθε κόμμα, που υπάρχει, όπως η ΝΔ πάντοτε πράττει, να τον υπηρετεί. Συνεπώς, βλέποντας και τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων, που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα, υποθέτω βασίμως ότι τελικά στις 25 Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα παράσχει ισχυρή εντολή στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ να κυβερνήσουν και πάλι τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για την κυβέρνηση. Κι όχι για την αντιπολίτευση, όπως προσπαθούν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να πράξουν, καθώς και τα δύο αυτά κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιό θα διαδραματίσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή. Αυτό το θεωρώ εκτός λογικής, εκτός πραγματικότητας και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Αυτό πάντως που με ανησυχεί είναι ότι η ανεπάρκεια των δύο αυτών κομμάτων να αναδειχθούν ως ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού, κοινοβουλευτικού μας συστήματος, το οποίο εκτός από ισχυρή, αποτελεσματική κυβέρνηση, έχει ανάγκη κι από ισχυρή, αποτελεσματική αντιπολίτευση, που εξαιτίας της αδυναμίας τους, δεν μπορούν δυστυχώς να προσφέρουν στην πατρίδα και το σύστημα αυτά τα δυο κόμματα αλλά κι ούτε οποιοδήποτε άλλο

Καθώς χωρίς αμφιβολία, η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα. Ζούμε κατ’ αρχάς σε μια ταραχώδη περίοδο παγκοσμίως κατά την οποίαν τα σύννεφα μιας νέας, διεθνούς οικονομικής κρίσης, δυστυχώς συσσωρεύονται.

Το διεθνές περιβάλλον, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αστάθεια, την ανάδειξη περιφερειακών δυνάμεων, τον υπερπληθυσμό, την κλιματική αλλαγή και την όποια απειλή προκαλεί η χωρίς σύνεση ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, οδηγεί ενδεχομένως σε συνθήκες, που ορισμένοι αναλυτές ήδη θεωρούν οτι διαμορφώνουν τα δεδομένα μιάς «τέλειας καταιγίδας». 

Κι η Ελλάδα, μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, αν θέλει να πορευθεί χωρίς έντονους κλυδωνισμούς, χρειάζεται μια ισχυρή, σώφρονα, σταθερή και με όραμα κυβέρνηση που θα προωθήσει με αποφασιστικό τρόπο, χωρίς να νοιάζεται για το όποιο πολιτικό κόστος, μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στον τρόποι λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην υγεία, την εκπαίδευση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της διοίκησης κοκ. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ανταποκριθεί υπεύθυνα κι αποτελεσματικά στις μεγάλες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει στον ελληνικό λαό. Γι αυτό, υποστηρίζω, ότι τα πραγματικά δύσκολα για μας αρχίζουν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Κι έχουμε χρέος να τα καταφέρουμε.


 

Facebook Comments