O λαός αποφάσισε, το μήνυμα εστάλη και οι δανειστές λαμβάνουν και πάλι την θέση του οδηγού. Δίνουν μία δεύτερη και τελευταία ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας το ποια θα είναι η διαδρομή στο εξής. Τα συγχαρητήρια που έφθασαν από Βρυξέλλες και Βερολίνο είχαν ως κοινό παρανομαστή μία καλά κρυμμένη προειδοποίηση: Ξεκινήστε γρήγορα, με ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα είναι προσηλωμένη στους όρους του προγράμματος, χωρίς διαθέσεις… ζιγκ ζαγκ και εφαρμόστε πιστά το Μνημόνιο. 

Στα μηνύματα που έστειλαν Βερολίνο και Βρυξέλλες, τόσο η Μέρκελ, όσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ντόναλντ Τουσκ, υπέδειξαν με σαφήνεια ότι η «εντολή» και η αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που η ίδια συμφώνησε και υπέγραψε με τους εταίρους. 

Άλλωστε αυτή ήταν και η στάση των δανειστών προεκλογικά. Δεν μας νοιάζει ποια κυβέρνηση θα έλθει, έχει συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί, έλεγαν. Και όπως διαμήνυσε και χθες η γερμανίδα καγκελάριος, «το τρίτο πακέτο βοήθειας δεν είναι μία συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης». 

Χωρίς πολλά πολλά λοιπόν, η νέα κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο, πρέπει να στρωθούν άμεσα στη δουλειά. Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς άλλωστε αφού οι… πονοκέφαλοι ξεκινούν αυτήν κιόλας την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, όπου συνεδριάζει το Euroworking Group και θα δώσει τη… λίστα των μέτρων – όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου – που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να οδηγηθεί η Αθήνα στην πολυπόθητη εκταμίευση των υποδόσεων των 3 δισ. ευρώ.

Η λίστα αυτή θα αφορά τις δράσεις που θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει έως τον Νοέμβριο, ωστόσο ένας πρώτος απολογισμός της προόδου που θα πρέπει να έχει σημειωθεί, θα γίνει μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια ημερομηνία, ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να είναι έτοιμος να παρουσιάσει στους εταίρους του στην ευρωζώνη τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015 και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016. Αυτός ο διπλός προϋπολογισμός προβλέπεται ξεκάθαρα στη συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

Επίσης, μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα πρέπει να στείλει στην Κομισιόν – όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ – τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015  και τις εκτιμήσεις του για το έλλειμμα και το χρέος του 2016

Στις επόμενες λίγες εβδομάδες, το νέο οικονομικό επιτελείο πρέπει να προχωρήσει και στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2016-2019, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους δανειστές κατά την πρώτη αξιολόγηση η οποία αν και αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και να «κρίνει» την εκταμίευση των χρημάτων.

Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι τα 3 δισ. ευρώ είναι θέμα ζωής και θανάτου για την ελληνική οικονομία το να εκταμιευτούν έως τα τέλη του Νοεμβρίου, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο όριο της ασφυξίας και η Ελλάδα έχει μπροστά της πληρωμές δόσεων προς το ΔΝΤ. 

Οι εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να τακτοποιήσει η κυβέρνηση, οι οποίες αρχικά θα ξεκλειδώσουν αυτά τα 3 δισ. είναι λοιπόν καίριες αφού εκτός των άλλων, θα ανοίξουν και τον δρόμο για την συζήτηση γύρω από το ελληνικό χρέος, κάτι που θα κρίνει και την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Eκτός από την κατάρτιση του προϋπολογισμού, από τα μεγαλύτερα αγκάθια με τα οποία θα βρεθεί με το «καλημέρα» αντιμέτωπη η κυβέρνηση, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέσα σε μόλις 30 ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού – ο οποίος έχει ξεκινήσει, θα πρέπει να έχουν οριστεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών έτσι ώστε να μπει μπροστά η διαδικασία και να μπορέσουν να κλείσουν γρήγορα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση δεν προλάβει να ολοκληρώσει το θέμα των τραπεζών – το οποίο περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια αλλά και στους πλειστηριασμούς ακινήτων– από 1-1-2016 τίθεται σε ισχύ η οδηγία για το bail-in, όπου οι καταθέτες θα αναγκαστούν να συμβάλουν και αυτοί στην ανακεφαλαιοποίηση. 

Και συνεχίζουμε… :

Στο ασφαλιστικό και την μεταρρύθμιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι αλλαγές και τα οποία ισοδύναμα πρέπει να κλείσουν και να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν και όσα μέτρα περιλαμβάνονταν στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. 

Επίσης πρέπει να τακτοποιηθεί και το φορολογικό το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών., την επιβολή του 23% στην εκπαίδευση,  τον εξορθολογισμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, τις αλλαγές στο ΦΠΑ με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά κ.α.

Επίσης, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να βρεθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας του Νέου Ταμείου, ενώ εκκρεμούν θέματα στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, της ROSCO και τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα μέτρα πολλά, τα ανοικτά θέματα καυτά, το χρονοδιάγραμμα και η ρευστότητα ασφυκτικά.  Για… «Καλό κουράγιο», θα δανειστώ τον διάλογο της Ντόρι με τον Μάρλιν από το «Ψάχνοντας τον Νέμο»:

– Πω πω βάθος!

– Έλα βρε γρουσούζη. Τι, είπαμε, κάνουμε στα δύσκολα;

– Δε ξέρω τί κάνουμε…

– Κολυμπάμε, κολυμπάμε, αυτό κάνουμε…!

Facebook Comments