Δεν σας κρύβω ότι έχει αρχίσει να με τρομάζει πόσο εύκολα κάθε ανοησία, κάθε σαχλαμάρα, που αναπαράγεται στο διαδίκτυο και στα σόσιαλ μήντια, διαδίδεται σαν την χειρότερη πυρκαγιά. Που μπορεί να μην καίει τα δάση μας αλλά καίει τα μυαλά ορισμένων.

Μου έκανε φοβερή εντύπωση πως μια ρύθμιση, με κοινωνικό χαρακτήρα και πρόσημο, στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών διαστρεβλώθηκε, και με τη βοήθεια της Αριστεράς, και παρουσιάστηκε ως δήθεν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη.

Μεγαλύτερη σαχλαμάρα από αυτό δεν υπάρχει. Κι όμως αρκετοί συμπολίτες μας όχι μόνο την πίστεψαν, χωρίς φυσικά να το ψάξουν, αλλά να αρχίζουν και διάφορα κακόγουστα αστειάκια να ανεβάζουν στα σόσιαλ μήντια, όπως ότι…»καταργείται ο ΕΦΚΑ και τις αρμοδιότητες του αναλαμβάνουν τα γραφεία τελετών». Η αβάσταχτη ελαφρότητα της διαδικτυακής βλακείας και γελοιότητας. Φυσικά ουδέποτε ψηφίστηκε διάταξη που να αυξάνει το γενικό όριο ηλικίας στα 74 έτη. Παραμένει και θα παραμείνει στα 67 έτη, όπως έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια επι κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Τι συνέβη όμως και βρήκαν αφορμή οι αγράμματοι, προχειρολόγοι της αριστεράς και τα τρολ του Διαδικτύου να διαδώσουν μια τέτοια ανυπόστατη φήμη; 

Λίγο προτού κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο υλοποιήθηκε μεγάλο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν ήταν η επέκταση των προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ (του παλιού ΟΑΕΔ), για τους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, που δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να βγουν στην σύνταξη, και για τους άνω των 67 μέχρι την ηλικία των 74 ετών. Αυτό κατέστη επιτακτικό διότι πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έφταναν μέχρι τα 67 έτη κι είχαν την ηλικία αλλά δεν είχαν τα ένσημα για να βγουν με πλήρη σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό τους δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσουν τα ένσημα, που τους έλειπαν. Κι αυτό ήταν αίτημα των ίδιων των ασφαλισμένων, που ήθελαν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη. Είναι ένα κοινωνικό αίτημα και μέτρο.

Κι όμως. Αυτή η απόλυτα λογική και θεμιτή ρύθμιση βαπτίστηκε ως δήθεν προσπάθεια μεταβολής του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη.

Επιστρατεύθηκαν νομικοί σολοικισμοί κι ακροβασίες αλλά και πολιτικάντικα τερτίπια και πυροτεχνήματα για να υποστηριχτεί αυτή η θέση, που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει.

Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι αναμφίβολα υψηλό κι επιβλήθηκε από τα μνημόνια, παραμένει στα 67 χρόνια. Και θα παραμείνει και στο μέλλον. Κι ουδεμία αλλαγή επέρχεται. Είναι όλα ανοησίες κι εκ του πονηρού οτι διαφορετικό λέγεται κι υποστηρίζεται. Κι όμως, η προφανής αυτή ανοησία, μεσούντος του θέρους, προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις. Αναπαρήχθη με τρομακτική ταχύτητα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και νεοδημοκράτες την πίστεψαν. Και το ΚΚΕ δεν έχασε ευκαιρία να κάνει συλλαλητήριο κατά της…αύξησης του ορίου ηλικίας, που δεν μπορεί να αυξηθεί σε καμία περίπτωση. Μεταξύ άλλων και γιατί θα έπρεπε να αλλάξει και το Σύνταγμα, που επιβάλλει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση όλων των δημοσίων λειτουργών στα 67 τους έτη το πολύ.

Facebook Comments