Η Citi επαναλαμβάνει την πολύ θετική της στάση για τους ελληνικούς 10ετείς τίτλους, καθώς αναμένει σημαντική βελτίωση των spreads ενόψει της συνέχισης των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που θα οδηγήσει σύντομα σε ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες ομολόγων.

Ειδικότερα, η Citi διατηρεί την εκτίμησή της ότι “τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να φαίνονται ελκυστικά, ειδικά καθώς το spread έναντι των πορτογαλικών ομολόγων παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από πριν από τις εκλογές” και έτσι συστήνει long θέσεις στην Ελλάδα έναντι της Πορτογαλίας.

Με τις S&P και Fitch να αξιολογούν την Ελλάδα στο δ’ τρίμηνο, αυτό αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να λάβει επενδυτική βαθμίδα από δύο μεγάλους οίκους και έτσι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στους βασικούς διεθνείς δείκτες, όπως προσθέτει. Αυτό σημαίνει πως 75 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, θα μπουν για παράδειγμα στον δείκτη Bloomberg Barclays Euro Treasury, και θα αποτελούν το 1% του συνόλου του. Αυτό βελτιώνει το προφίλ ρίσκου-απόδοσης των ελληνικών τίτλων, όπως επανέλαβε η Citi.

Μάλιστα θεωρεί πως η χθεσινή δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ με το reopening του 10ετούς ομολόγου αποτελούσε μία ευκαιρία για να μπει κανείς στο trade της ένταξης της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες ομολόγων, κάτι που εκτιμά πως θα συμβεί τον Ιανουάριο του 2024 και κατά την αναδιάρθρωση του δείκτη.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της ευρωζώνης γενικότερα, εκτιμά πως ήρθε η στιγμή για Long θέσεις στις μακροπρόθεσμες διάρκειες. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια καταθέσεων στο 4%, αλλά κατέστησε σαφές ότι αυτή ήταν η πιθανή κορύφωση. Η πολιτική της ΕΚΤ φαίνεται να γίνεται πιο ευαίσθητη στην ανάπτυξη παρά στον πληθωρισμό και ο πήχης για περαιτέρω αυξήσεις φαίνεται πλέον πολύ υψηλός (ακόμα και αν ορισμένα γεράκια προειδοποιούν για αύξηση τον Δεκέμβριο).

Η αλλαγή αυτή της νομισματικής πολιτικής θα επιταχύνει φυσικά τη συζήτηση γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Η νέα εκτίμηση της Citi είναι πως το επόμενο έτος η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης και στο 3%, ξεκινώντας τον Ιούνιο.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments