Τη στιγμή που οι ανάγκες δανεισμού από τις αγορές των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης για το 2024 και σε ένα περιβάλλον υψηλών για μεγάλο διάστημα επιτοκίων, αγγίζουν ακόμα και επίπεδα ρεκόρ, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει μόλις 6-7 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει το ποσό ρεκόρ των 285 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ η Ιταλία εκτιμάται ότι θα αντλήσει περί τα 320 δισ. ευρώ, η Γερμανία 303 δισ. ευρώ και η Ισπανία 173 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά ενώ η στήριξη από την ΕΚΤ δεν υπάρχει καθώς συνεχίζεται η ποσοτική σύσφιξη (QT) των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες φέρνουν και πάλι τη  δημοσιονομική πειθαρχία στο προσκήνιο.

Έτσι το επόμενο έτος ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε εκδόσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, ενώ δρομολογείται η μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 1,5-2 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ σήμερα, και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες η Ελλάδα θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια, καθώς και σε νέες πρόωρες αποπληρωμές των διμερών δανείων (GLF).

Επίσης, θα συνεχιστούν οι εκδόσεις εντόκων στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και οι μικροεπενδυτές, αν και στις πρώτες δύο σχετικές κινήσεις του ΟΔΔΗΧ, στα έντοκα 52 και 26 εβδομάδων που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο, η συμμετοχή των ιδιωτών ήταν περιορισμένη.

Με την ανταλλαγή ομολόγων στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ τον Ιούλιο (1,5 δισ. ευρώ) τα οποία έληγαν το 2024 και το 2025 σε συνδυασμό με τα 5,4 δισ. ευρώ περίπου που θα εξοφληθούν πρόωρα από τα διμερή δάνεια στις 15 Δεκεμβρίου, και που αφορούν επίσης τη διετία, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2024 και το 2025, από τα 18 δισ. ευρώ μειώνονται στα 11,1 δισ. ευρώ. Άρα διαμορφώνονται στα 5,5-6 δισ. ευρώ περίπου την κάθε χρονιά πλέον. Έτσι ουσιαστικά, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αντλήσει πάνω από 6-7 δισ. ευρώ το 2024.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει υπερκαλύψει τον φετινό στόχο δανειακής στρατηγικής που είχε τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ, ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού. Ειδικότερα, με τα 3,5 δισ. ευρώ που είχαν αντληθεί κατά την έξοδο στις αγορές τον Ιανουάριο με το νέο 10ετές, τα 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 5ετούς τον Μάρτιο, τα 900 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν από της δημοπρασίες του β’ τριμήνου, τα 3,5 δισ. ευρώ από το νέο 15ετές που εκδόθηκε το Ιούλιο ύψους 3,5 δισ. ευρώ, καθώς και τις δημοπρασίες του β’ εξαμήνου ( Ιουλίου και 20 Σεπτεμβρίου) ύψους 450 εκατ. ευρώ σύνολο, έχουν ήδη αντληθεί 10,85 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου, δρομολογούνται δύο επανεκδόσεις από όπου αναμένεται να αντληθούν συνολικά έως 500 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός πάντως ότι η επενδυτική βαθμίδα και από τους μεγαλύτερους οίκους (S&P και Fitch) είναι κοντά, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί ακόμα και στις αρχές του 2024 στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων, επιτρέπει στον ΟΔΔΗΧ να πραγματοποιήσει πιο επιθετική στρατηγική με κύριο στόχο τη μείωση του χρέους, με παράγοντες τις αγοράς να μιλούν για αρκετές θετικές εκπλήξεις σε αυτό το μέτωπο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σε ότι αφορά την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας, η οποία και δεν προχώρησε λόγω των συνθηκών πέρυσι, συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι για φέτος, αν και υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσει κάποιους μήνες καθώς οι προτεραιότητες άλλαξαν μετά τις εξελίξεις με τις φυσικές καταστροφές.

Ο ΟΔΔΗΧ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη σχετική διαδικασία καθώς και για τα έργα που θα μπορούσαν να περιληφθούν στον κρατικό τίτλο τα οποία και θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα κεφάλαια που αντλούνται από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων πρέπει να διοχετεύονται σε νέα ή και σε υπάρχοντα έργα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και επιφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη και βιώσιμη οικονομία.

Η ισχυρή «απάντηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα, η οποία διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ περίπου ως παροχή βοήθειας προς τη χώρα, άλλαξε τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου. Πλέον προτεραιότητα για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές θα δοθεί στα νέα χρήματα τα οποία θα παράσχει η Ε.Ε των οποίων το κόστος είναι από μηδενικό έως πολύ χαμηλό. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί και εξαντληθεί η διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων θα εξεταστεί και το κόστος του Ελληνικού Δημοσίου από πλευράς χρηματοδότη, και αν υπάρχει ικανό ποσό που θα πρέπει να αντληθεί μέσω της έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου.

Facebook Comments