Σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση (αυτοδιοικητικές εκλογές Οκτωβρίου 2023), η αποχή ήταν η αδιαμφισβήτητη νικήτρια των εκλογών.

Ενδεικτικό είναι ότι από το 2012 έως και σήμερα, η αποχή κυμαίνεται πάνω από το 35%, φτάνοντας σήμερα (8/10/2023) το εκπληκτικό ποσοστό των 47,47% μονάδων. Τον Ιούνιο του 2023 (βουλευτικές εκλογές) και τον Μάιο του 2023 (βουλευτικές εκλογές), η αποχή ήταν 46,26% και  38,24% αντίστοιχα. Πηγαίνοντας πιο πίσω, τον Ιούλιο του 2019 (βουλευτικές εκλογές) το ποσοστό της αποχής ήταν 42,22%, τον Μάιο του 2019 (αυτοδιοικητικές & ευρωεκλογές) ήταν 41,35%,  τον Σεπτέμβριο του 2015 (βουλευτικές εκλογές) έφτασε στο 43,84%, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 (βουλευτικές εκλογές) ήταν 36,06%. Τέλος, τον Μάιο του 2014 (αυτοδιοικητικές & ευρωεκλογές) ήταν 39,16% και τον Ιούνιο του 2012 η αποχή έφτασε στο 37,38%.

Το τραγικότερο βέβαια στατιστικό στοιχείο ήρθε την 2η Κυριακή (15/10) των εκλογών (όπου υπήρχαν εκλογικές αναμετρήσεις), όπου η αποχή στις περιφερειακές εκλογές σκαρφάλωσε το αδιανόητο ποσοστό (%) των 64,84 μονάδων, ενώ στις δημοτικές εκλογές η αποχή έφτασε στο 59,29%. Δηλαδή, στις περιφερειακές εκλογές, 3,5 πολίτες αποφάσισαν για τους υπόλοιπους 6,5 συμπολίτες τους ενώ σε τοπικό επίπεδο (δημοτικές), 4 πολίτες αποφάσισαν για τους υπόλοιπους 6 συμπολίτες τους!!!

Αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου (1η Κυριακή), διαπιστώνουμε ότι στην Αθήνα δεν πήγε να ψηφίσει το 67,68% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, στο Πειραιά το 64,61% και στη Θεσσαλονίκη το 59,25%. Ενδιαφέρον έχει να δούμε που καταγράφηκαν οι μικρότερες συμμετοχές πολιτών στην ψηφοφορία (1η Κυριακή) όπου είχαμε στο δήμο Πρεσπών (27,62%), στον Άγιο Ευστράτιο (29,76%), στο Μοσχάτο-Ταύρο (31,12%), στην Ιθάκη (32,57%), στα Κύθηρα (32,94%), στη Νίκαια-Άγιο Ιωάννη Ρέντη (35,75%) στη Φλώρινα (36,02%), στη Λήμνο (37,19%), στη Σπάρτη (38,56%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες (1η Κυριακή) είχαν οι δήμοι: Γαύδος (82,8%), Μυλοπόταμος (75,5%), Μαλεβίζιο (75,03%), Αγκίστρι (74,11%), Τανάγρα (74,51%), Φολέγανδρος (73,09%), Οροπέδιο Λασιθίου (72,84%), και Γόρτυνα (72,5%).

Σε επίπεδο περιφερειών (1η Κυριακή) στη Θεσσαλία η αποχή δεν ήταν πολύ μεγάλη και έφτασε στο 41,44%, στην Ανατολική Μακεδονία/Θράκη δεν πήγε να ψηφίσει το 48,76% των εγγεγραμμένων, στη Δυτική Μακεδονία το 49,4%, στο Ιόνιο το 49,72% και στο Β.Αιγαίο το 54,44%.

Στην 2η Κυριακή των εκλογικών αναμετρήσεων στο Δήμο της Αθήνας η αποχή έφτασε στο 73,3%, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης η αποχή έφτασε στο 67,5%. Σε επίπεδο περιφερειών, η αποχή την 2η Κυριακή των εκλογών έφτασε στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στο 64,74%, στη Δυτική Μακεδονία έφτασε στο 66,20%, στην Πελοπόννησο έφτασε στο 67,04%, στην περιφέρεια Β.Αιγαίου στο 65%, ενώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η αποχή έφτασε στο 60,60%.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ ένα θέμα που πέρναγε στα ψηλά στις ατζέντες όλων των πολιτικών κομμάτων. Όλα τα κόμματα θέλουν να έχουν επιρροή στους δήμους και στις περιφέρειες, οπότε πάντοτε υπήρχε η σχετική κινητοποίηση των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων για την υποστήριξη του ενός ή του άλλου  υποψήφιου. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από τα πολιτικά κόμματα, το ίδιο ενδιαφέρον δεν υπάρχει από τον ίδιο τον πολίτη, την στιγμή μάλιστα που οι εκλογές αφορούν την ίδια την καθημερινότητα του και που σχεδόν κάθε σπίτι και οικογένεια είχε έναν δικό της άνθρωπο (στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023), συγγενή/γνωστό/φίλο/πατριώτη/συνάδελφο που κατέβαινε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (είχαν πάρει φωτιά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με τα συνεχή ποσταρίσματα τους, ζητώντας την ψήφο μας).

Τα αίτια της αποχής

Η αποχή είναι μια ενέργεια που κάνει ένας ψηφοφόρος στις εκλογές που συνίσταται στο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, δηλαδή δεν επιλέγει κανέναν από τους διαθέσιμους υποψηφίους, αλλά ούτε ψηφίζει άκυρο ή λευκό. Η αποχή αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πρόβλημα για τις σύγχρονες δημοκρατίες, καθώς η μη άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν επηρεάζει σημαντικά τα πολιτικά δρώμενα. Οι ψηφοφόροι απορρίπτουν το πολιτικό σύστημα, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τα κόμματα/παρατάξεις και αυτό είναι το επίκεντρο πολλών συζητήσεων, προβληματισμού και ανησυχίας. Είναι ξεκάθαρο ότι με τη συμπεριφορά αυτή ευνοούνται η αδιαφορία, η απαξίωση, η δημαγωγία, η πόλωση, η διαίρεση της κοινωνίας, οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία, κτλ.

Δυστυχώς, είναι εμφανές τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες να δείχνουν μια αδιαφορία και μια απαξίωση προς τους πολιτικούς, άθελά τους όμως ενισχύουν την παρακμή του πολιτικού συστήματος και την εμφάνιση και την κυριαρχία πολιτικών που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Όσοι περισσότεροι πολίτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους μέσα από την αποχή, την απαξίωση και την αδιαφορία, τόσο πιο εύκολο είναι για τους πολιτικούς και τα κόμματα να συμπεριφέρονται ακόμα πιο ανεύθυνα και να προωθούν τα συμφέροντα των λίγων. Όσο περισσότερο αδιαφορούν οι πολίτες, τόσο πιο εύκολη είναι η εκκόλαψη και ενδυνάμωση πολιτικών προσώπων με βασικές ελλείψεις πολιτικής παιδείας, που βρίσκουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα πολιτικό σκηνικό χωρίς επιτυχημένους επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ηγετικές φυσιογνωμίες. Ο Πλάτωνας είχε πει ότι μια από τις τιμωρίες, για το γεγονός ότι δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.

Κύριος παρονομαστής σε αυτή την κατάσταση ήταν και είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος αποδέχεται στάσεις και συμπεριφορές όπως η αποχή και η αδιαφορία από το πολιτικό σύστημα. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Και εμείς μείναμε απαθείς είτε επειδή μας βόλευε, είτε επειδή αδιαφορούσαμε, είτε επειδή είχαμε πλήρη άγνοια. Και παρ’ όλο που όλοι είχαμε μια άποψη για το τι φταίει, τι πρέπει να γίνει για να απαλλαγούμε από τέτοιες συμπεριφορές, ποτέ τίποτα δεν γινόταν, διότι, όπως συνηθίζουμε να πιστεύουμε, όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Πολύς κόσμος σκέφτεται “αφού τίποτα δεν γίνεται, γιατί να πάω να ψηφίσω;”. Όλοι κοιτάμε το παρόν, αδιαφορώντας για το μέλλον. Όλοι μας έχουμε ακούσει ή χρησιμοποιήσει τη φράση «αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία…». Αλλάζει όμως η νοοτροπία και η συμπεριφορά των ανθρώπων εύκολα και μάλιστα αυτόνομα ως ανεξάρτητη μεταβλητή για να επακολουθήσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ο Καντ είχε πει ότι η μεροληψία, η τάση του ανθρώπου να κάνει εξαιρέσεις επ′ ονόματι του εαυτού του, είναι η κεντρική ανθρώπινη αδυναμία από την οποία πηγάζουν όλες οι υπόλοιπες.

Οι λόγοι που οι πολίτες απέχουν από τις εκλογές είναι πολλοί και διάφοροι, με τον κυριότερο λόγο αποχής να θεωρείται ότι ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η ψήφος του, η δική του και μοναδική ψήφος, δεν θα επηρεάσει τίποτα απολύτως στα πολιτικά δρώμενα. Επιπλέον, οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις έχουν κουράσει τους πολίτες, μιας και ενώ κάποιος θα περίμενε να έχουμε εκλογές (βουλευτικές) κάθε 4 χρόνια (όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα), όμως την τελευταία 23ετία έχουμε κάνει 10 (!) εκλογικές αναμετρήσεις και συνολικά έχουμε πάει στις κάλπες 29 φορές (!).

Πίνακας 2. Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το 2000 έως σήμερα.

Επίσης υπάρχει η αντίληψη του Έλληνα ψηφοφόρου, ότι «εγώ σας έστειλα το μήνυμα μου στις προηγούμενες εκλογές, οπότε είναι ξεκάθαρο το τι πιστεύω». Τέλος, στα μεγάλα αστικά κέντρα η αποχή είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την επαρχία, εκεί που οι σχέσεις των κατοίκων είναι πιο ανεπτυγμένες και καθαρές. Ειδικά μετά το 2012 και την γιγάντωση των Social Media (κοινωνικά δίκτυα), το τρομακτικό μέγεθος των πληροφοριών και οι γρήγορες ταχύτητες με τις οποίες αυτές κινούνται και διοχετεύονται στην κοινωνία, προσφέρουν εύφορο έδαφος για παραπληροφόρηση (τα λεγόμενα fake news) και εύκολα χάνεται το μέτρο και αναζητείται η κοινή λογική. Σαν αποτέλεσμα είναι δύσκολο ο πολίτης σήμερα να διακρίνει την πραγματική είδηση, να αξιολογήσει το περιεχόμενο αυτής και να την αξιοποιήσει προς όφελος δικό του και της κοινωνίας. Εύκολα πέφτει θύμα εντυπωσιασμού, λαϊκισμού και παραπληροφόρησης, με τελικό αποτέλεσμα συχνά την απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας σαν ένδειξη δυσαρέσκειας, σκεπτικισμού, απόρριψης και απώλειας εμπιστοσύνης. Μιας εμπιστοσύνης που κλονίζεται σε 3 επίπεδα, σε προσωπικό, διαδικαστικό και θεσμικό. Σε προσωπικό επίπεδο, χάνεται η εμπιστοσύνη προς τους εκλεγμένους υποψηφίους τους, ενώ σε επίπεδο διαδικαστικό ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του για την όλη διαδικασία των εκλογών (αφού οι ίδιοι και οι ίδιοι θα βγουν) και τέλος σε θεσμικό επίπεδο, εκεί όπου ο πολίτης αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση που βίωσε ο πλανήτης στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και που βρήκε την Ελλάδα παντελώς απροετοίμαστη και επηρέασε τη χώρα μας τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Απόρροια της οικονομικής κρίσης ήταν και η κρίση των θεσμών και αξιών που βιώνει ο τόπος εδώ και καιρό. Η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, η ανομία, τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία, η αδιαφορία, η ευνοιοκρατία, η αποχή από τις εκλογικές αναμετρήσεις, κλπ. ήταν τα απόνερα αυτής της κρίσης.

Ο Παράγοντας της Αδιαφορίας

Από τη στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος, βρίσκεται, χωρίς να το επιλέγει, ενταγμένος σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Και είναι υποχρεωμένος να μάθει να ζει και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει και ορίζει η κοινωνία στην οποία ανήκει. Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας, μέσα στην οποία εκκολάφθηκε και ζει. Ζούμε σε έναν κόσμο, ο οποίος υποφέρει από τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων. Ζούμε σε μία κοινωνία που αντί να πασχίζει να μας ευαισθητοποιήσει ολοένα και περισσότερο, μας σκληραγωγεί καθημερινά, καθιστώντας μας απαθείς μπροστά σε απαράδεκτες εικόνες και καταστάσεις.

Ιδιαιτέρα σε κοινωνικό επίπεδο και πολιτικό επίπεδο, η αδιαφορία για τον διπλανό μας και για τα κοινά, έφτασε στα κόκκινα. Σε προσωπικό επίπεδο καθημερινά βιώνουμε συμπεριφορές απάθειας και αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο μας και πολλές φορές τον βλέπουμε και ανταγωνιστικά, με κλασικότερο παράδειγμα την οδηγική μας συμπεριφορά. Παρκάρουμε όπου βρούμε, παρκάρουμε σε διαβάσεις πεζών, σε διαβάσεις ΑΜΕΑ, σε parking ΑΜΕΑ, σε στροφές, αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους μας. Οδηγούμε όπως γουστάρουμε, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό μας είτε είναι οδηγός δικύκλου ή οδηγός άλλου οχήματος και χρησιμοποιεί τον ίδιο δρόμο με εμάς, είτε είναι πεζός και θέλει να διασχίσει τον δρόμο σε διάβαση πεζών.

Ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος υποφέρει από τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων. Έχουμε χάσει τη συναισθηματική νοημοσύνη μας. Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά αδιαφορίας που μπορεί ο καθένας μας να θυμηθεί και να περιγράψει στους γύρω του. Υπάρχει αδιαφορία για το bullying, αδιαφορία για τον κοινωνικό ρατσισμό, αδιαφορία για τα πάντα. Φροντίζουμε για τις απολαύσεις μας, για την επιβίωσή μας, και, πάνω απ’ όλα, φροντίζουμε με σχολαστικότητα για την ψηφιακή και κοινωνική μας εικόνα (μέσω των social media). Και εξακολουθούμε να προχωρούμε αδιάφορα και να κοιτάμε δίχως να βλέπουμε και να μιλάμε, δίχως να ακούμε και να πράττουμε, δίχως να νοιαζόμαστε.

Και αφού αδιαφορούμε για τον διπλανό συνάνθρωπο μας σε καθημερινή βάση, το ίδιο αδιαφορούμε και για το πολιτικό γίγνεσθαι. Μέσα στα χρόνια της κρίσης η αγανάκτηση διογκώθηκε για το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, μια αγανάκτηση που άγγιξε τα όρια της κοινωνικής αδιαφορίας και της απέχθειας για την πολιτική. Πολλά έχουν γραφτεί για τους λόγους της στάσης αυτής (αναξιοπιστία κυβέρνησης, αναποτελεσματικότητα δήμων/περιφερειών στην αντιμετώπιση και επίλυση καθημερινών προβλημάτων, αναξιοπιστία πολιτικών, οικονομική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών, αναξιοκρατία εντός και εκτός κομμάτων/παρατάξεων, κ.ά.). Οι πολίτες με την αδιαφορία όμως και την απαξίωση προς τους πολιτικούς, άθελά τους ενισχύουν την ολοένα και αυξανόμενη παρακμή του πολιτικού συστήματος και την εμφάνιση και την κυριαρχία πολιτικών που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Μάλιστα, η Ελ. Γλύκατζη – Αρβελέρ (ιστορική-ακαδημαϊκός) είχε πει το 2015, ότι όταν κυβερνούν ανίκανοι, ένοχοι είναι οι ικανοί.

Ο Παράγοντας της Αναξιοκρατίας

Ένα από τα καρκινώματα της Ελλάδας είναι η αναξιοκρατία και τα παρακλάδια αυτής, όπως ο νεποτισμός, ο ημετερισμός, η ευνοιοκρατία και τόσα άλλα. Είναι έκδηλη η αντίληψη ότι κανενός (νέου) ανθρώπου η μοίρα δεν προδιαγράφεται ευοίωνη, αν δεν τον ευνοήσει κάποιος που ανήκει στην εξουσία. Διανύουμε μια εποχή όπου κανένα ρόλο δεν παίζουν τα προσόντα, οι γνώσεις και οι ικανότητες. Όλα αυτά παραγκωνίζονται, τίθενται σε δεύτερη μοίρα. Η «αξία» του καθενός τίθεται στην κρίση κάποιου πάτρωνα και εκτιμάται ανάλογα με τις υπηρεσίες που είναι διατεθειμένος να του προσφέρει ή ανάλογα με τις χάρες που είναι πρόθυμος να του κάνει. Καθώς, λοιπόν, η χάρη θέλει αντίχαρη, φροντίζει ο εκάστοτε πάτρωνας να τον «ανταμείψει». Έτσι, από το 1981 και ύστερα, τα πόστα των αποφάσεων στην πολιτική, στη δημόσια διοίκηση και στο συνδικαλισμό καταλήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ανίκανους και ευκαιριακούς κομματικούς παράγοντες, συχνά μη σχετικούς με το αντικείμενο.

Η αναξιοκρατία οφείλεται κυρίως στη νοοτροπία του Έλληνα, σύμφωνα με την οποία το «ρουσφέτι» και το «βύσμα» αποτελούν τα εργαλεία-«κλειδιά» για την ανάδειξη και την καταξίωση. Επίσης, οφείλεται στην έλλειψη παιδείας αλλά και καλλιέργειας της κοινωνικής συνείδησης, που ευνοούν τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος. Για τα παραπάνω ευθύνεται επίσης και ο αστικός τρόπος ζωής, που ενισχύει την ανωνυμία, ευνοεί την έλλειψη κοινωνικού ελέγχου και υπηρετεί την αυθαιρεσία και την εκμετάλλευση. Η επικράτηση του ωφελιμιστικού πνεύματος, η προσήλωση στην ύλη και η θεοποίηση του χρήματος επιτρέπουν την επιδίωξη του κέρδους με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα. Τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες, όπως ο εγωισμός, η αυτοπροβολή, η φιλαυτία και η φιλαρχία υπερνικούν τις ηθικές αξίες. Έτσι, οι διάφοροι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι με παρασκηνιακές δραστηριότητες προωθούν τους «δικούς» τους ανθρώπους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους.

Τα παραδείγματα αναξιοκρατίας γύρω μας, αναρίθμητα. Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολιτικοί, κομματικά στελέχη, διορίζουν ακατάπαυστα συγγενείς, φίλους, συνεργάτες, συναγωνιστές, συντρόφους, συμβούλους και κάθε «ημέτερο» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κόμματος/κινήματος και της τοπικής αυτοδιοίκησης ή κυβέρνησης. Η γενική αντίληψη είναι ότι για την επικράτηση της αναξιοκρατίας φταίνε οι πολιτικοί, φταίει το πολιτικό σύστημα, φταίει το κλίμα, φταίνε όλοι οι άλλοι, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι νέοι να απαξιώνουν την εκλογική διαδικασία και να απέχουν.

Υπάρχει λύση;

Σε όλα τα προβλήματα, υπάρχει πάντοτε μια λύση. Δυστυχώς όμως εδώ μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας του ίδιου του Έλληνα. Φταίει η έλλειψη παιδείας στη χώρα. Είμαστε ένας λαός σε παρακμή, που η κρίση μας έκανε ακόμα χειρότερους. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά ανωριμότητά μας, με την οποία πορευτήκαμε τα τελευταία 40 χρόνια. Η ανωριμότητα αυτή εκφράζεται καταρχήν με την αποποίηση των ευθυνών μας. «Δεν φταίμε για την αποχή, δεν φταίμε για την αδιαφορία, δεν φταίμε για την ανομία, δεν φταίμε για την αναξιοκρατία, δεν φταίμε για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δεν φταίμε για την κατάσταση της παιδείας, δεν φταίμε για την οδηγική παιδεία και συμπεριφορά μας» και ούτω καθεξής.

Οι Έλληνες δεν φταίμε ποτέ και για τίποτα. Θεωρούμε ότι δεν φταίμε γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αφήσει τις τύχες μας σε άλλους. Ήταν πολύ βολικό να αφήσουμε τις τύχες μας σε άλλους. Δεν χρειαζόταν ούτε σκέψη, ούτε κόπος, ούτε δουλειά. Όμως, η λειτουργία των θεσμών και συνολικά του κοινωνικού συστήματος, εξαρτάται από τις αξίες, τους κανόνες και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολίτες μιας κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής επικοινωνίας και δραστηριοποίησής τους.

Οπότε, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας και αλλαγή αντίληψης, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο σκέψης μας. Ένας καινούργιος Διαφωτισμός χρειάζεται, για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Σύμφωνα με τον Καντ, «Διαφωτισμός είναι η έξοδος του ανθρώπου από την ανωριμότητά του, για την οποία ο ίδιος είναι υπεύθυνος. Ανωριμότητα είναι η αδυναμία να μεταχειρίζεσαι το νου σου χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου». Και φυσικά είναι τεράστια ανωριμότητα να μην ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα και να αφήνεις να αποφασίζει ο διπλανός σου για το δικό σου μέλλον!

Σε ατομικό επίπεδο θα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο σκέψης μας. Θα πρέπει να αναπτύξουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και να ενδιαφερθούμε για τον συνάνθρωπό μας. Η ιστορία έχει να μας δείξει πάρα πολλά παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία, όταν οι άνθρωποι επεδίωκαν την προαγωγή του ατομικού τους συμφέροντος μέσα από την προαγωγή του κοινωνικού, οι πολιτείες ακμάζανε. Επίσης, πρέπει να υπάρξει αλλαγή της στάσης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς & τις διαδικασίες τους. Να πιστέψουν στους ικανούς και στους άξιους.

Η πρόταση για αλλαγή στάσης των πολιτών επενδύει στην ωρίμανση της πολιτικής σκέψης του πολίτη, στην κουλτούρα και στην αναβάθμιση της πνευματικής του καλλιέργειας, η οποία  θα αναγκάσει το πολιτικό προσωπικό (τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό/δημοτικό επίπεδο) να αλλάξει τόσο σε πρόσωπα όσο και σε φιλοσοφία. Χρειαζόμαστε μια δομική μεταβολή της πολιτικής κουλτούρας και αυτό είναι ένα ζήτημα κινήτρων και δυνατοτήτων που θα δοθούν σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας ώστε να ξεφύγουμε επιτέλους από τη σύζευξη “κόμμα/παράταξη-κράτος/περιφέρεια/δήμος”.

Χρειάζεται, επομένως, να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μορφωμένος άνθρωπος επενδύει συστηματικά στην πνευματική και συναισθηματική του καλλιέργεια, η οποία προκρίνεται ως η μοναδική λύση στο πρόβλημα της αποχής (και όχι μόνο) που βιώνουμε. Η μάχη αυτή δεν κερδίζεται εύκολα. Χαράσσει, όμως, έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε μία καλύτερη κοινωνία με σωστά σκεπτόμενους πολίτες και ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Παράρτημα 1.

Παράρτημα 2

Οκτώβριος

2023

Περιφερειακές

Δημοτικές

  Μάιος

2012

Εθνικές

Εκλογές

Ιούνιος

2023

Εθνικές

Εκλογές

  Νοέμβριος

2010

Περιφερειακές

Δημοτικές

Μάιος

2023

Εθνικές

Εκλογές

  Οκτώβριος

2009

Εθνικές

Εκλογές

Ιούλιος

2019

Εθνικές

Εκλογές

  Ιούνιος

2009

Ευρωεκλογές
Μάιος

2019

Ευρωεκλογές

Περιφερειακές

Δημοτικές

  Σεπτέμβριος

2007

Εθνικές

Εκλογές

Σεπτέμβριος 

2015

Εθνικές

Εκλογές

  Οκτώβριος

2006

Περιφερειακές

Δημοτικές

Ιούλιος 

2015

Δημοψήφισμα   Ιούνιος

2004

Ευρωεκλογές
Ιανουάριος

2015

Εθνικές

Εκλογές

  Μάρτιος

2004

Εθνικές

Εκλογές

Μάιος

2014

Ευρωεκλογές

Περιφερειακές

Δημοτικές

  Οκτώβριος

2002

Περιφερειακές

Δημοτικές

Ιούνιος

2012

Εθνικές

Εκλογές

  Απρίλιος

2000

Περιφερειακές

Δημοτικές

Facebook Comments