Ένα μείζον κοινωνικό θέμα, όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, έχει προκαλέσει, μοιραία, αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια τόσο σημαντική αλλαγή στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων.

Προσωπικά σέβομαι απόλυτα τις ενστάσεις της ιεράς συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και των συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ, ιδίως των μεγαλύτερης ηλικίας.

Κατανοώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδεχθούν ότι άτομα του ίδιου φύλου θα μπορούσαν να συνάψουν γάμο και να αποκτήσουν οικογένεια.

Όμως στη ζωή πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα. Και να σεβόμαστε εξίσου τα δικαιώματα των ανθρώπων, που έχουν επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο διαβίωσης από τον δικό μας. Ως χριστιανός ορθόδοξος σέβομαι την εκκλησία αλλά κατανοώ πως η πολιτική και η νομοθεσία είναι ευθύνη της οργανωμένης Πολιτείας, της κυβέρνησης και της Βουλής. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και τα του Θεού τω Θεώ». Και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν αφορά την εκκλησία, γιατί δεν έχει να κάνει με το ιερό μυστήριο του γάμου, όπως αυτή το ορίζει αλλά με μια νομική σύμβαση που αφορά την πολιτεία και μόνο. Στο πλαίσιο της συνταγματικής ισονομίας και των ατομικών δικαιωμάτων.

Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, οι όποιες επιφυλάξεις είχα αρχικά για τη ρύθμιση αυτοί έχουν καμφθεί. Και γι’ αυτό πρόκειται να το ψηφίσω. Διότι η σκληρή και ψυχρή διατύπωση περί γονέως ένα και γονέως δύο, δεν περιλαμβάνεται. Όπως δεν περιλαμβάνεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και η παρένθετη μητέρα. Το νομοσχέδιο αυτό αφορά δύο και μόλις μόνο θέματα. Την δυνατότητα που δίνεται τα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν πολιτικό και μόνον γάμο. Δικαίωμα που είχαν πάντα και θα έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, τα οποία αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής και κάθε κοινωνίας. Και την προστασία των τέκνων τα οποία ήδη υπάρχουν τα ομόφυλα ζευγάρια. Ίσως να μη γνωρίζουν πολλοί συμπολίτες μας ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά, και το έχουν ήδη κάνει, από το 1946. Όπως κάθε πολίτης της χώρας αυτής είτε είναι ετεροφυλόφιλος είτε ομοφυλόφιλος. 

Απαγορεύεται η υιοθεσία μόνο από ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μια μεγάλη αδικία εις βάρος των ίδιων των παιδιών που δεν μπορούν να έχουν την προστασία και των δύο γονέων τους. Αυτό προσπαθεί να διαφυλάξει το νομοσχέδιο που πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους,  με την ψήφο της πλειοψηφίας των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Το μέλημά μας είναι η προστασία των παιδιών, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπαίνω σε τέτοιου είδους πολιτικές αντιπαραθέσεις. Κατανοώ τις επιφυλάξεις των συμπολιτών μου, γιατί πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη αλλαγή. Αλλά τους διαβεβαιώνω ότι στην καθημερινότητά μας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Πρότυπο παραμένει η πυρηνική οικογένεια, όπως την ξέρουμε εδώ και αιώνες. Απλώς πρόκειται να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, που δεν μπορεί να είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες, και των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

Facebook Comments