Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όχι μόνο έφερε μεγάλες αναστατώσεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ένθεν κι εκείθεν του πολιτικού φάσματος, αλλά υπήρξε και μια γενναία απόφαση του πρωθυπουργού με σαφείς πολιτικές επιπτώσεις, που ενδεχομένως να έχει και βραδυφλεγείς συνέπειες.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις συμβουλές πολλών συνεργατών του, να καθυστερήσει την πρωτοβουλία του αυτή, που ήδη προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, τουλάχιστον για μετά τις ευρωεκλογές, προτίμησε να ανοίξει άμεσα τα χαρτιά του.

Με συνέντευξη του στην ΕΡΤ περιέγραψε το πλαίσιο του νέου νόμου, που θα ρυθμίσει το ακανθώδες αυτό θέμα και διευκρίνισε οτι η απόφαση του για να έρθει ο νόμος αυτός στη Βουλή άμεσα, ενδεχομένως εντός του Φεβρουαρίου και πάντως αρκετά προ των ευρωεκλογών, είναι ειλημμένη. Αυτή είναι αναμφίβολα μια πολιτική πρωτοβουλία που δείχνει ότι οι ηγέτες είναι αυτοί που ξέρουν να οδηγούν την κοινωνία ακόμα κι αν οι κοινωνικές προκαταλήψεις είναι εναντίον τους. Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας θα αξιολογηθεί και στην τελική στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, που εκτιμάται οτι τελικά δεν θα είναι όσο αρνητική αρχικά φαινόταν και φυσικά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Σ’ αυτό το σημείο, είναι χρήσιμο να την σκεφτούμε θυμηθούμε μια πολύ χρήσιμη ιστορία από το παρελθόν. Το 1981 όταν ο Φρανσουά Μιτεράν είχε κατέβει στις εκλογές για την προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας, οι σύμβουλοι του, του είχαν συστήσει να μην πει τίποτα για την κατάργηση της θανατικής ποινής την οποίαν σκεφτόταν, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης,  όπως κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις ήταν εναντίον. Κι όμως, όταν ο Μιτεράν έλαβε το λόγο στο debate που έγινε προεκλογικά, είπε ευθέως στους πολίτες ότι αν τον ψηφίσουν και εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταργήσει την θανατική ποινή, όπως και έγινε. Αυτό είναι το δείγμα της ηγεσίας η οποία προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και οδηγεί την κοινωνία μπροστά. Αυτό επιδιώκει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα νόμο,  ο οποίος θα εφαρμόσει το συνταγματικό δικαίωμα ισότητας για όλους, ακόμα και για τη μειονότητα των ομοφυλοφίλων. Αυτό διευκρίνισε και ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Δεν μιλάμε για το ιερό μυστήριο του γάμου όπως το αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας. Αλλά για μια νομική σύμβαση που επιτρέπει τον πολιτικό γάμο και στους ομοφυλόφιλους. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Και φυσικά δεν υποστηρίζει ούτε τον ανόητο χαρακτηρισμό γονέας ένα  και γονέας δύο. Και ούτε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που δικαίως καταδίκασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η πρόθεση αυτή του πρωθυπουργού έχει οδηγήσει σε αναστάτωση και το χώρο της αντιπολίτευσης. Μολονότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για την υπερψήφιση του νόμου στους βουλευτές του κόμματος του, ο Στέφανος Κασελάκης αναγκάστηκε να θέσει κομματική πειθαρχία στους δικούς του βουλευτές. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει την θέση του σε ό,τι αφορά το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ στο επερχόμενο νομοσχέδιο.

Ο γάμος των ομοφυλόφιλων τελικά όπως φαίνεται μπορεί να οδηγήσει σε «διαζύγια» μέσα στο χώρο της αντιπολίτευσης, παρά της κυβέρνησης. Γιατί στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος η κατάσταση που έδειχνε να είναι έκρυθμη, φαίνεται ότι σιγά-σιγά λειαίνεται και ολοένα και περισσότεροι βουλευτές που είχαν επιφυλάξεις στρέφονται προς την κατεύθυνση να υπερψηφίσουν το νόμο η στην χειρότερη των περιπτώσεων να απέχουν από την ψηφοφορία. Φυσικά με την εξαίρεση των υπουργών οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην κυβέρνηση και να μην υπερψηφίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πολλά και θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση προς όφελος και των μειονοτήτων αλλά και των δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας για όλους τους έλληνες πολίτες. Πάντα με σεβασμό προς την Εκκλησία, που όλοι εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί σεβόμαστε 

Facebook Comments