Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος- Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει πόθεν έσχες – Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή – Τι είπε για την ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά

«Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη και έχω προτάξει στον πολιτικό μου λόγο τη μεγάλη σημασία να έχει η Ελλάδα ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, εκεί όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Αλλά μην έχουμε και καμιά αμφιβολία ότι το βράδυ των εκλογών θα βγουν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας. Έχετε δίκιο να λέτε ότι ίδια θα είναι η  κυβέρνηση και την επόμενη μέρα, όμως το πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, πρέπει να αποκρούσουμε τη νέα έκφανση του λαϊκισμού που φαίνεται ότι σηκώνει κεφάλι, δηλαδή κάποιοι να τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά και να επαναφέρουν την τοξικότητα που είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ των εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Διευκρινίζω ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το βράδυ των εκλογών του περασμένου έτους είχε χαρακτηρίσει το 41% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία μεγάλη τιμή και όχι λευκή επιταγή και είπε χαρακτηριστικά ότι «τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας, τα έχω ήδη λάβει. Δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα. Το λέω για όλους όσοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, τους καλώ να δούμε την μεγάλη εικόνα και να αφήσουν κατά μέρος τα παράπονα». Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Τους τελευταίους 11 μήνες υλοποιήσαμε με ταχύτητα πολλές μεταρρυθμίσεις, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και αυξήσαμε τους μισθούς. Η πρώτη μας κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων. Τώρα θα μπούμε στα βαθιά για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες του κράτους και να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού. Η κυβέρνηση μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, όμως έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να διορθώνουμε τα λάθη μας και να κάνουμε παρεμβάσεις εν κινήσει όταν αυτές απαιτούνται».

Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία – Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στους φόρους αποτελούν την συνταγή για τη διαχρονική στήριξη του εισοδήματος και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έκρυψα ποτέ ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εξού και κάναμε παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς».

Σε ερώτηση, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει ή δεν καταργεί τον ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και όποιος την εισηγείται οφείλει να μας υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα περικόψει. Συμπλήρωσε δε, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο τελικό προϊόν επικαλούμενος, όπως είπε, τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που δεν αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή του προϊόντος. «Είναι πολύ πιθανό αυτή τη μείωση του ΦΠΑ να την καρπωθούν οι μεσάζοντες», είπα χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει πολύ συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του φορολόγησε τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, γι’ αυτό και όπως είπε συγκρατήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε ότι καμιά χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τις έχει φορολογήσει και πως η Ιταλία που προσπάθησε να το κάνει το πήρε πίσω άρον άρον. «Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειες τους είναι πολύ υψηλές και θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή».

Οι εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους

Σε ερώτηση για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, κάτι που είναι θετικό όπως είπε, για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές. « Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, και χρήζει κρατικής παρέμβασης. Εμείς δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Τώρα διαπραγματευόμαστε με την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να ανακατανείμουμε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα Σπίτι μου, κατά το οποίο θα διευρύνουμε την περίμετρο των δικαιούχων και στα ζευγάρια έως 50 ετών. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω, ενώ εξετάζουμε εάν και που πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στο Airbnb. Κάναμε παρεμβάσεις και στην Golden visa και οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το θέμα το ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς σε άλλα ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος δείχνει να είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη».

Στο μέτωπο της ανεργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή θα πέσει κάτω από το διψήφιο ποσοστό το 2025, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και επανέλαβε την προτροπή του προς τους εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους.

Στο μεταναστευτικό πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αυστηρής φύλαξης των συνόρων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μπαίνει όποιος θέλει στην Ελλάδα, ούτε και οι διακινητές θα καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα.

Εάν κόμμα της αντιπολίτευσης καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη η Βουλή θα την συζητήσει αμέσως

Για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από το ζήτημα του πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ο κύριος Κασσελάκης επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες θέμα της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου. Έπρεπε να το έχει καταθέσει από όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μία διάκριση αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής της πρώτης δήλωσης. Το δικό μου πόθεν έσχες έχει γίνει φύλλο και φτερό και έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και μάλιστα αρχειοθετήθηκε από τα αρμόδια μέλη της επιτροπής, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δε μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης που καταθέτει το πόθεν έσχες του. Το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό. Πράγματι πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα, κάτι που είναι γνωστό και δηλωμένο. Υπάρχουν ανακρίβειες στα λεγόμενα του κυρίου Κασσελάκη, καθώς η πλατφόρμα ήταν πάντοτε ανοιχτή για την πρώτη κατάθεση». Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «αστεία και προσβλητικά. Έχω απαντήσει πολλές φορές, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει κινηθεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε 34 κατηγορούμενους, η κυβέρνηση έχει παράσχει όλες τις διευκολύνσεις στην δικαιοσύνη και πολύ σωστά ζητήθηκε και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για να σταματήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία. Λυπάμαι που κάποιοι μέσα στην απελπισία τους ξανά κάνουν θέμα τα Τέμπη 3 ημέρες πριν από τις εκλογές. Και εγώ μιλώ με συγγενείς των θυμάτων, φτάνει πια με την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτε άλλο να πει».

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η Βουλή θα το συζητήσει αμέσως διευκρινίζοντας πάντως ότι αναμένει να δει τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση θα στοιχειοθετήσει εάν πράγματι υπάρχει κατηγορητήριο.

Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και ευρωπαϊκό και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης να υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία που να πρεσβεύει την ευρωπαϊκή λογική και να ζητά από την Ευρώπη να γίνει αποτελεσματικότερη σε ζητήματα όπως το δημογραφικό και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ευρώπη χρειάζεται συνθέσεις. Σε ερώτηση μάλιστα για το κατά πόσον ο ίδιος μπορεί να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου του Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε: « Ο ελληνικός λαός με έταξε να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

 Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας οφείλει να σεβαστεί τη Συμφωνία, ειδάλλως θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τους τελευταίους 15 μήνες υπάρχει μία αναμφισβήτητη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, ενώ υπάρχει πολύ καλύτερη συνεργασία και στα ζητήματα μετανάστευσης. «Όμως δεν έχω την αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς ως Ελλάδα δεν αλλάξαμε τη θέση μας, η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και θεωρώ επίτευγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι καταστήσαμε μέρος των συμπερασμάτων, του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι η όποια πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, ως προς την σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα το σκέλος των εξοπλισμών διατηρούμε πλέον ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας δυνάμεων είναι ο θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής και της αυτοπεποίθησης μας. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική μας στα Βαλκάνια, ανέκαθεν υποστηρίζαμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους, δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι πολλά κόμματα στην Βαλκανική ακολουθούν εθνικιστική πολιτική. Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, το μήνυμα μου προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι σαφές: Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και οφείλει να σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα το erga omnes για τη χρήση της ονομασίας της χώρας τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να κάνει μία ρητή δήλωση ότι σέβεται την συγκεκριμένη χρονιά συμφωνίας, ειδάλλως θα έχει μια πολύ δυσάρεστη η πρώτη εμπειρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Θεωρούμε το γειτονικό λαό φίλο μας, αλλά τους ξεκαθαρίζουμε ότι εάν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη ο δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Όμως εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί και ότι θα πρυτανεύσει η λογική».

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα υποστηρίζοντας μία χώρα που αμύνεται έναντι ενός εισβολέα, χωρίς να υποβαθμίζουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις για την άμυνα. «Θα μας εξοικονομούσε πόρους, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν, είτε στην άμυνα, είτε και σε κοινωνικές δαπάνες».

Επανερχόμενος στα της εσωτερικής επικαιρότητας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά τις ευρωεκλογές χρειάζεται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ξέρει τα προβλήματα και τις αδυναμίες και ότι υπάρχουν ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί περισσότερο. Σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ότι αυτό δεν είναι το πρώτο ζητούμενο και ιεράρχησε ως κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας την υγεία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Το έχω πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα δε συμβιβάζομαι με τους χαμηλούς ρυθμούς πρέπει να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και στον Ν. Χατζηνικολάου

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, κ. Πρωθυπουργέ, καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή να είστε μαζί μου εδώ στο στούντιο του ΑΝΤ1. Ξεκινάω αμέσως με το πρώτο ερώτημα. Ευρωεκλογές την Κυριακή. Στο προεκλογικό σας αφήγημα βλέπω τη λέξη «σταθερότητα» και θέλω να σας ρωτήσω: δεν θα είστε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ευρωεκλογών, στις 10 Ιουνίου; Ποιος σας απειλεί;

 ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν άθροισμα που υπολείπεται του ποσοστού του κόμματός σας. Για ποιον λόγο, λοιπόν, μιλάτε για σταθερότητα; Από πού έρχεται η απειλή;

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, καλησπέρα, κ. Χατζηνικολάου, σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Το σύνθημά μας, ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής, είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Και έχω προτάξει στον πολιτικό μου λόγο, και ελπίζω να μας δοθεί και η δυνατότητα να το κάνουμε και σήμερα, τη σημασία τού να έχει η Ελλάδα μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, διότι στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για την επόμενη πενταετία. Πενταετής είναι ο ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος.

Όμως, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα βγούν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων και εντός της χώρας. Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη, λαμβάνουν χώρα έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές.

Προφανώς, έχετε δίκιο, η ίδια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα, η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών πρέπει να είναι ένα μήνυμα επιτάχυνσης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων τις οποίες ήδη υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση.

Και, κυρίως, πιστεύω ότι, ως προς την εθνική τους διάσταση, πρέπει να αποκρούσουμε αυτή τη νέα έκφανση του λαϊκισμού, ο οποίος σηκώνει πάλι κεφάλι, υποσχόμενος χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και επιστρέφοντας και τον πολιτικό διάλογο σε μια εποχή τοξικότητας, που θα πίστευα ότι την έχουμε αφήσει πια πίσω μας.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα εθνικά στοιχήματα αυτής της κάλπης. Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο γρήγορα θα πάει στις μεταρρυθμίσεις, γιατί θα έχει απλά ακόμα περισσότερη πολιτική ορμή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, για το οποίο πήραμε πολιτική νομιμοποίηση από τους Έλληνες πολίτες πριν από έντεκα μήνες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πιστεύετε, κ. Πρόεδρε, ότι ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματός σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Έχει, όμως, πολύ μεγάλη σημασία να μην αισθάνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση που πήρε η κυβέρνηση στις προηγούμενες εκλογές. Κι επειδή ακούω πολλά…

Νίκος Χατζηνικολάου: Τον πήχη όμως τον έχετε βάλει στο 33%, όχι στο 41%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και στον πήχη. Θα μιλήσω για το 41%, επειδή πολλές φορές κατηγορούμαστε για την «αλαζονεία του 41%».

Δύο απαντήσεις σε αυτό το επιχείρημα. Πρώτον, θυμάστε ότι το βράδυ των εθνικών εκλογών είπα ξεκάθαρα ότι το 41% είναι μεγάλη τιμή, αλλά για μας δεν είναι λευκή επιταγή, και ότι επιβάλλει να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί ως προς τη σεμνότητά μας και να μην το εκλάβουμε ως ένα ποσοστό το οποίο μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Από την άλλη, όμως, το 41% μάς το έδωσαν οι πολίτες. ‘Αρα, όταν κάποιοι μιλούν υποτιμητικά για το 41%, μιλούν υποτιμητικά για τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν σε μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία.

Τώρα, για τον πήχη. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Εσείς είστε εξίσου έμπειρος και παλαιός με εμένα και θα θυμάστε ότι στις εκλογές του 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει τότε 48%. Την ίδια μέρα έγιναν ευρωεκλογές, οι πρώτες ευρωεκλογές, και στις ευρωεκλογές πήρε 40%. Πάντα τα κόμματα εξουσίας παίρνουν χαμηλότερο ποσοστό.

Νίκος Χατζηνικολάου: Υπάρχει μια ελευθερία στις ευρωεκλογές, για να στείλει ο πολίτης μηνύματα. Μήπως είναι και το σωστό να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση; Θέλω να πω, εσείς -και αυτό είναι ένα ερώτημα πολιτικό που φαντάζομαι θα σας το θέτουν και οι πολίτες- αισθάνεστε ότι όλα πήγαν τέλεια αυτόν τον έναν χρόνο; Και θέλω, παρακαλώ, κ. Πρόεδρε, να συγκρίνετε την κυβέρνηση της πρώτης τετραετίας με αυτόν τον έναν χρόνο της δεύτερης τετραετίας και να μου πείτε αν είστε ικανοποιημένος από το «rotation» που κάνατε στην κυβέρνησή σας, αν τα πάει εξίσου καλά με αυτή της πρώτης τετραετίας και αν κάνετε αυτοκριτική. Αν υπάρχουν μέτωπα στα οποία πιστεύετε ότι υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας, κ. Χατζηνικολάου, σας διαβεβαιώνω ότι τα έχω ήδη λάβει και δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα.  Το λέω αυτό για τους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται ότι δεν είναι τελείως ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι μπορεί να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας.

Τους ζητώ να δουν τη μεγάλη εικόνα, να αφήσουν στην άκρη τα όποια επιμέρους παράπονα και να αντιληφθούν ότι ποτέ καμία κυβέρνηση δεν καλύπτει το 100% των προσδοκιών του κάθε πολίτη μεμονωμένα. Διότι όλοι οι πολίτες έχουμε διαφορετικές προσδοκίες από την κυβέρνηση. Όμως, για να έρθω τώρα στον πυρήνα του ερωτήματός σας. Για πάμε να δούμε τι κάναμε αυτόν τον έναν χρόνο: υλοποιήσαμε με ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Αυξήσαμε μισθούς στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίσαμε σε μια τροχιά δυναμικών μεταρρυθμίσεων που τόνωσαν την ανάπτυξη. Φέραμε τον νόμο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Φέραμε τη νομοθεσία για τον νέο δικαστικό χάρτη. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία. Έχουμε επενδύσει στο να κάνουμε τον Έλληνα πολίτη πιο ασφαλή. Συνεχίζουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το gov.gr.

‘Αρα, αν έπρεπε να συγκρίνω το πρώτο έτος της πρώτης διακυβέρνησης με το δεύτερο, θα σας έλεγα ότι η προηγούμενη διακυβέρνηση ήταν εν πολλοίς μία διακυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων. Θυμηθείτε ότι μόνο τον πρώτο χρόνο της πρώτης μας διακυβέρνησης έπρεπε να διαχειριστούμε την τουρκική μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο και μετά την πανδημία.

Τώρα, έχει έρθει η ώρα να μπούμε στα βαθιά και να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές παθογένειες της χώρας, αυτές που μας κράτησαν πίσω τόσα χρόνια, και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα εκσυγχρονισμού. Κατά συνέπεια, χωρίς να βάζω, θα έλεγα, απόλυτα θετικό πρόσημο στο πρώτο έτος της διακυβέρνησής μας, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχουμε μια δυνατότητα να διορθώνουμε τα λάθη μας και να κάνουμε και όποτε χρειάζεται παρεμβάσεις εν κινήσει, όπου διαπιστώνω ότι υπάρχει κυβερνητική αδυναμία.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, το μεγάλο θέμα για το οποίο υπάρχει γκρίνια στην κοινωνία…

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ερχόμουν σε αυτό, αλλά φαντάζομαι ότι θα με ρωτούσατε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Είναι η ακρίβεια. Και θέλω να σας ρωτήσω αν αισθάνεστε ότι έχετε εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Παράδειγμα: η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν μειώνετε τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, βασικά είδη ανάγκης. Επίσης, σας κατηγορεί, κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι οι έλεγχοι είναι πλημμελείς και τα πρόστιμα μικρά. Και σας ζητά να υπάρξουν πρόστιμα που να «τσούζουν», για να το πω λαϊκά, αυτούς οι οποίοι αισχροκερδούν.

Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, τι προτίθεστε να κάνετε με το θέμα αυτό; Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Πράγματι υπήρξε μια αύξηση στους μισθούς, αλλά αυτή την κατατρώει η ακρίβεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω κρύψει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι και ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Όμως, η Ελλάδα βγαίνει από μια κρίση, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να ήταν εξ αρχής πολύ πιο συμπιεσμένα από ό,τι ήταν στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης…

 Νίκος Χατζηνικολάου: Παραμένουμε χαμηλά στα εισοδήματα στην Ευρώπη.

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραμένουμε χαμηλά αλλά τουλάχιστον βελτιωνόμαστε με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν. Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση φόρων είναι η συνταγή για τη σταθερή στήριξη, τη διαχρονική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα.

 Προφανώς, όταν έχουμε μια μεγάλη ακρίβεια, οι αυξήσεις των μισθών ενίοτε δεν επαρκούν για να καλύψουν αυτές τις αυξήσεις. Γι’ αυτό και δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό, αλλά κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς, για να έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό και λιγότερη αισχροκέρδεια.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Συγγνώμη για τη διακοπή. Γιατί όχι μικρότερος ΦΠΑ, για ένα μικρό διάστημα έστω, σε κάποια είδη, για να αποσυμφορηθεί κάπως η εικόνα…

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω σε αυτό.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, εδώ, στο δελτίο μας, πριν από δύο ημέρες, είπε ότι στην Ισπανία έχει πετύχει το μέτρο και μάλιστα ότι ο αρχηγός της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Ισπανία ζητά να επεκταθεί αυτό και σε άλλα είδη, να μειωθεί ο ΦΠΑ και σε άλλα είδη.

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είδατε τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ισπανία είναι υψηλότερος από αυτόν στην Ελλάδα. Προς Θεού, δεν λέω ότι επειδή είχαμε έναν μήνα μια καλή επίδοση, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας.  Να το εξηγήσω, λοιπόν, ακόμα μία φορά όσο πιο απλά και κατανοητά μπορώ. Η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Όποιος, λοιπόν, την εισηγείται, από τη στιγμή που η χώρα πρέπει να πετύχει στόχους, οφείλει να υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τη μείωση του ΦΠΑ.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Λένε, επ’ αυτού… Να σας πω τι λέει η αντιπολίτευση; Λέει, «φορολογείστε τα υπερκέρδη των τραπεζών, που είναι μεγάλα, και τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών».

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, τα έχουμε ήδη φορολογήσει με 90% και γι’ αυτό και καταφέραμε και πετύχαμε να συγκρατήσουμε τις τιμές του ρεύματος τα τελευταία χρόνια, όταν η τιμή του φυσικού αερίου έφυγε στον Θεό. Παραβιάζουν, λοιπόν, ανοιχτές θύρες. Αυτό έχει ήδη γίνει, γι’ αυτό και καταφέραμε και ισορροπήσαμε τις τιμές του ρεύματος.  Να επανέλθω στον ΦΠΑ και θα απαντήσω για τις τράπεζες. Από εκεί και πέρα, η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει τελικά στο τελικό προϊόν. Να αναφέρω ένα παράδειγμα.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό, όμως, είναι αδυναμία του κράτους.

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι κατ’ ανάγκη.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Που δεν μπορεί να ελέγξει.

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, είναι τρόπος λειτουργίας της αγοράς. Αλλιώς θα βάζαμε διατίμηση και θα λέγαμε αυτή είναι η τιμή. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι καμία αγορά, όχι μόνο η ελληνική. Καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. ΦΠΑ στον καφέ. Θυμάστε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ και παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ στον καφέ. Είδατε καμία μείωση στις τιμές του καφέ; Όχι.

 Αυτοί που εισηγούνται, λοιπόν, προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, θα πρέπει να μας πουν τι θα γίνει όταν θα λήξει η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ. Διότι, όταν ο ΦΠΑ θα ξαναγυρίσει ψηλά, τότε θα δούμε πάλι μια απότομη αύξηση των τιμών.

 Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό να καρπωθούν οι μεσάζοντες τη μείωση του ΦΠΑ και όταν θα αυξηθεί ξανά, να δούμε υψηλότερες τιμές από αυτές που έχουμε σήμερα.

 Το βασικό μας επιχείρημα, όμως, για τον ΦΠΑ, κ. Χατζηνικολάου, είναι δημοσιονομικό.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Ξέρετε, βέβαια, έχετε ακούσει σε αυτή την επιχειρηματολογία, επειδή τη χρησιμοποίησε και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης, η αντίδραση των άλλων κομμάτων είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει σαν να τη συμφέρει η ακρίβεια, γιατί εισπράττει έσοδα από τον ΦΠΑ.

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, κοιτάξτε να δείτε, η κυβέρνηση οφείλει να πετύχει στόχους πολύ συγκεκριμένους. Και επειδή έχουμε βγει από μία υπερδεκαετή περίοδο και έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και, δόξα τω Θεώ, η αξιοπιστία της χώρας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και αυτό μας επιτρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις, να μειώσουμε το κόστος δανεισμού, δεν πρόκειται να θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία.

 Και όταν ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ένα πρόγραμμα που το Γενικό Λογιστήριο -όχι ένα πρόγραμμα, δύο προτάσεις νόμου μόνο- τις κοστολογεί στα 45 δισεκατομμύρια την τετραετία, αντιλαμβάνεστε ότι έχω υποχρέωση να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι αν ποτέ εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα ή έστω ένα…

 Νίκος Χατζηνικολάου: Ο κ. Κασσελάκης λέει, κ. Πρόεδρε, ότι είναι βιώσιμο το πρόγραμμά του, ότι δηλαδή θα μπορούσε να επιστραφεί ο 13ος και 14ος μισθός και η 13η σύνταξη.

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 45 δισεκατομμύρια είναι προ 13ου και 14ου μισθού. Αυτά δεν έχουν ενσωματωθεί στον υπολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου. Αλλά, ξέρετε, αυτή η κουβέντα είναι λίγο άχαρη για τους συμπολίτες που μας παρακολουθούν. Πρώτον, γιατί δεν έχουμε εθνικές εκλογές τώρα, άρα δεν τίθεται ζήτημα κοστολόγησης προγραμμάτων. Και, δεύτερον, διότι πια έχουμε νομοθετήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, του 2027, να υπάρχει ανεξάρτητη κοστολόγηση προγραμμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

 Αυτό το οποίο θέλω να καταδείξω ως το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές, φοροαπαλλαγές και αυξήσεις, με χρήματα τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν. Θα ήταν πολύ εύκολο και για εμένα να το κάνω. Μπορεί να ήμουν ευχάριστος πρόσκαιρα, όμως θα δημιουργούσα μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία και στη σταθερότητα της χώρας, που την έχουμε χτίσει με πολύ κόπο και δεν θέλουμε ποτέ να ξαναγυρίσουμε στις εποχές όπου η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Τις τράπεζες ξεχάσατε.

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Τράπεζες. Λοιπόν, καμία χώρα δεν φορολόγησε τις τράπεζες. Η Ιταλία που δοκίμασε να το κάνει, το πήρε πίσω άρον άρον. Αφήστε που οι δικές μας τράπεζες έχουν και ένα τεχνικό ζήτημα, που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος. Είναι μία λογιστική μεταχείριση των προηγούμενων ζημιών που, ουσιαστικά, ακυρώνει την όποια έννοια φορολόγησης των κερδών των τραπεζών.

 Όμως, στις τράπεζες υπάρχει άλλο θέμα. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειές τους είναι πολύ υψηλές -να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και αυτό είναι ευθύνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού- και να αντιληφθούν, επίσης, ότι πέραν του κράτους, το οποίο βγάζει προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», έχουν και οι τράπεζες μια υποχρέωση να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Να κάνουν, παραδείγματος χάρη, προγράμματα οι ίδιες, χωρίς κρατική στήριξη, για νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να αποκτήσουν σπίτι.

 Καταλαβαίνω γιατί οι τράπεζες από πλευράς ισολογισμού χρειάζονται, όπως σας εξήγησα, λογιστικά αυτά τα κέρδη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για πρακτικές οι οποίες ενίοτε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και καταχρηστικές.

 Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και σε αυτά τα ζητήματα. Και βέβαια, η κυβέρνηση θέτει και στη διάθεση των πολιτών ένα σύστημα πληρωμών που λέγεται IRIS, το οποίο είναι δωρεάν, χωρίς προμήθειες, έτσι ώστε να πιέσει και τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειές τους εκεί που θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά υψηλές.

 ‘Αρα, να διαχωρίσουμε τα ζητήματα της φορολόγησης από τα ζητήματα λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς. Και στο μεν δεύτερο η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στη στέγη και στα στεγαστικά δάνεια. Η στέγη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα. Πολλά νέα ζευγάρια δεν προχωρούν στο να κάνουν παιδί, ακριβώς γιατί αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τη στέγη.

 Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, πώς η πολιτεία θα παρέμβει σε αυτό το πρόβλημα αποφασιστικά; Τα ενοίκια έχουν πάει στον Θεό. Δεχθήκατε και ο ίδιος κριτική για μια συνομιλία σας με μία ηλικιωμένη κυρία, που σας είπε ότι «παίρνω 400-450 ευρώ και δίνω τα δύο τρίτα της σύνταξής μου στο ενοίκιο». Πώς μπορεί η πολιτεία να κάνει αποφασιστικές παρεμβάσεις στο θέμα αυτό; Και είναι ένα θέμα -νομίζω συμφωνείτε μαζί μου- που συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό, που είναι το μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα.

Facebook Comments