Η ελληνική αποστολή «τρυπάει» το ταβάνι της, εάν υπάρχει αυτό, με τα επτά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίδοση αρκετά υψηλή για τα σημερινά δεδομένα στον παγκόσμιο αθλητισμό, όπου οι διαφορές μεγαλώνουν συνεχώς. Οι υπόλοιπες χώρες ενισχύονται σε υποδομές, την ώρα που οι αθλητές μας αγωνίζονται με ότι έχουν διαθέσιμο.

Ας μην «βουλιάζουμε» όμως στη μιζέρια, παρά να μείνουμε στις επιτυχίες και μη των Ελλήνων αθλητών. Διότι δεν είναι μόνο το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου, το ασημένιο του Απόστολου Χρήστου ή το χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια. Είναι η πρόκριση της Εθνικής μπάσκετ στα προημιτελικά ενός πολύ δύσκολου τουρνουά, η συγκίνηση της 21χρονης Πολυνίκης Εμμανουηλίδου για την πρόκριση στα ημιτελικά των 200 μέτρων, είναι η ψυχραιμία της Δώρας Γκουντούρα στον άδικο αποκλεισμό στην ξιφασκία, είναι η απογοήτευση της Ελισάβετ Τελτσίδου για τον πρόωρο αποκλεισμό στο τζούντο.

Όλοι τους έδωσαν ότι είχαν για να κάνουν πρώτα περήφανη την Ελλάδα. Στον αθλητισμό όμως όλα γίνονται, μπορεί να βρεθείς σε μία άσχημη ημέρα ή να βρεθεί ο αντίπαλός σου σε καλύτερη, ένα λάθος ή μία εξαιρετική επίδοση όπως του Θεόδωρου Τσελίδη μπορούν να σε φέρουν από το ναδίρ στο ζενίθ. Ή το αντίθετο. Όπως έγινε στην περίπτωση της ομάδας πόλο των ανδρών που ηττήθηκε με γκολ στη λήξη του αγώνα με τη Σερβία. Μία ομάδα που είχε δικαιολογημένες βλέψεις μεταλλίου.

Το ποιόν των αθλητών μας φαίνεται από τις δηλώσεις τους μετά τις προσπάθειες τους. Όλοι μετρημένοι, όλοι με το μυαλό στην Ελλάδα, στον συναθλητή και τους αγώνες των συμπατριωτών τους. Ο Μανόλο Καραλής ανυπομονούσε να δει ξανά χρυσό Ολυμπιονίκη τον καλό του φίλο Μίλτο και οι δυο τους εξέφραζαν συνεχώς την στήριξή τους στην Κατερίνα Στεφανίδη.

Ακόμη και το παράπονο του Στέφανου Ντούσκου φανέρωσε την τεράστια επιθυμία διάκρισης. Μπορεί ο ίδιος να μην επανέλαβε τον άθλο του Τόκιο, το κατάφεραν όμως τα δίδυμα των Ζωής Φίτσιου – Μιλένας Κοντού και Πέτρου Γκαϊδατζή – Αντώνη Παπακωνσταντίνου. Τέσσερα παιδιά που ήρθαν στην επιφάνεια, χάρη στους κόπους πολλών χρόνων και ας είναι μικροί σε ηλικία.

Σημασία έχει λοιπόν όλοι αυτοί οι αθλητές που ταξίδεψαν στο Παρίσι να μην ξεχαστούν. Να μείνουν στην ιστορία ως εκείνοι που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με όσα διαθέσιμα «όπλα» είχαν την ανέβασαν στην κορυφή.

Πηγή φωτό: Argiris Makris InTime

Facebook Comments