Παρά τη σταθερή υπέρβαση των εκτιμήσεων για τα κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, οι ελληνικές τράπεζες υποαποδίδουν των ευρωπαϊκών τραπεζών και των τραπεζών της περιφέρειας κατά 5% και 20% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζεται περαιτέρω από τις βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, την ισχυρότερη δημιουργία προμηθειών λόγω της δανειοδοτικής δραστηριότητας και την αύξηση κατά 13% ετησίως στο υπό διαχείριση ενεργητικό, ενώ όλα αυτά υποστηρίζουν μία από τις πιο αποτελεσματικές δομές κόστους στην Ευρώπη (δείκτης C/I στο 33%).

Ως αποτέλεσμα, παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, η προβλεπόμενη μείωση του RoTE έως το 2026 είναι μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες, ευθυγραμμίζοντας με τους μέσους όρους των τραπεζών της περιφέρειας (12%, από 16% στο 2023).

Η Eurobank Equities εκτιμά πως οι μετοχές τους έχουν περαιτέρω σημαντικό περιθώριο ανόδου λόγω των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων και των πολλών θετικών καταλυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών, διατηρώντας την Πειραιώς ως την κορυφαία της επιλογή. Για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 2,56 ευρώ από 2,41 ευρώ πριν και, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,97 ευρώ από 10,37 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,24 ευρώ από 5,78 ευρώ πριν.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments