Εξαϋλώθηκαν $9,5 τρισ. στις αγορές

4 λεπτά ανάγνωση
7 Απριλίου 2025

Περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαϋλωθεί από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μέσα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αγορές βιώνουν ένα πρωτοφανές σοκ, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η επιθετική εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου δεν κάνει διακρίσεις — ούτε στους συμμάχους, ούτε στους αντιπάλους, ούτε καν στους… πιγκουίνους των απομονωμένων ηφαιστειακών νησιών της Ανταρκτικής.

Το “μακελειό” συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, με τις αγορές να βυθίζονται ακόμα περισσότερο. Οι προσδοκίες ότι ο Τραμπ θα επανεξετάσει τη στάση του εξανεμίζονται, ενώ το κύμα αβεβαιότητας σαρώνει τα χρηματιστήρια. Τα futures του S&P 500 δείχνουν πτώση 3%, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», εκτοξεύθηκε πάνω από το επίπεδο του 50. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 5%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και χρόνια.

Στην Ασία, οι απώλειες ήταν εξίσου σφοδρές, με τις συνεδριάσεις να θυμίζουν τις δραματικές μέρες του 2008. Αντίθετα, τα κρατικά ομόλογα και το ιαπωνικό γεν κατέγραψαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια. Από την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι σήμερα, η συνολική αξία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει μειωθεί κατά 9,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των FactSet και Dow Jones Market Data.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Τσουκαλάς: O «επιτελικός» αυταρχισμός Μητσοτάκη απειλεί τη δημοκρατία

«Όταν οι ίδιοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας εγείρουν ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας,

Εκτός ΣΚΑΪ ο Βασίλης Παπαδρόσος

Η ρήξη στη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Ζούλα – Η αιτία

Όλγα Γεροβασίλη: «Μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον κ. Ανδρουλάκη και με τη Νέα Αριστερά»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ‘Ολγα Γεροβασίλη, βρέθηκε καλεσμένη στο OPEN και μίλησε