Καταρχάς να πω ότι δεν είμαι αντίθετος στο να υπάρχει ένα κρατικό (δημόσιο) ΜΜΕ και να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχουν πράγματι εκπομπές που δεν στέκουν εμπορικά, αλλά εντούτοις θα πρέπει να παράγονται για πολλούς λόγους.

Άλλωστε μόνο η ΕΡΤ θα μπορούσε να έχει την αρχειοθήκη του Ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και πλήθος άλλων ταινιών, που θα πρέπει να αρχειοθετούνται για ιστορικούς λόγους.

Το πρόβλημα με την ΕΡΤ και την κάθε ΕΡΤ είναι, πόσο θα πρεπε να κοστίζει σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ξανά δηλαδή επανερχόμαστε στην ανάλυση κόστος / όφελος.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη το πολιτικό κομματοσκυλίκι στη χώρα μας, το ερώτημα είναι, σε ποιον μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι δεν θα απολυθούν αυτοί που θα απολυθούν, μόνο και μόνο για να μπουν οι του αντιπάλου πολιτικού στρατοπέδου μέσα. Η αλήθεια είναι δεν υπάρχει καμία εγγύηση … εμείς και η τύχη μας.

Υπάρχει όμως ένας τρόπος να διασφαλιστεί η αξιοκρατία, αρκεί όμως να μην υπάρχει το κράτος μέσα.

Όλοι γνωρίζεται το Apache Open Source Foundation. Είναι ένα ίδρυμα το οποίοι είναι θεματοφύλακας δωρεάν λογισμικού που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και εταιρείας σε όλο τον κόσμο. Από που χρηματοδοτείται; Βασικά από δωρεές.

Στις ΗΠΑ δεν ξέρω αν το γνωρίζεται, η εκεί δημόσια τηλεόραση επίσης χρηματοδοτείται με δωρεές και δεν έχει διαφημίσεις. Μερικές φορές τον χρόνο γίνονται τηλεοπτικοί μαραθώνιοι με σκοπό οι πολίτες να κάνουν τις δωρεές τους και ο μέσος πολίτης ανταποκρίνεται.

Το PBS είναι ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και κανένας, ειδικά το κράτος, δεν μπορεί να βάλει χέρι. Έχει τον σεβασμό όλων, διότι προσφέρει πολύ υψηλής ποιότητας προγράμματα και ντοκιμαντέρ, που δεν θα μπορούσαν να γίνουν από άλλα εμπορικά μέσα.

Το ίδρυμα διοικείται από το board of trustees (συμβούλιο εντεταλμένων) και όχι από board of directors (διοικητικό συμβούλιο). Επίσης να συμπληρώσω, ότι τα μέλη του board of trustees είναι πρόσωπα πολύ σεβαστά στην κοινωνία, που πολλές φορές είναι μεγάλοι δωρητές οι ίδιοι.

Εκτιμώ ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και εδώ. Δηλαδή η ΕΡΤ να μετατραπεί σε ίδρυμα, και η χρηματοδότηση να γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος με δωρεές. Το κράτος να συμπληρώνει μόνο κάτι λίγα, η και καθόλου αν φτάνουν τα λεφτά από δωρεές.

Είμαι σίγουρος ότι το συμβούλιο ενός τέτοιου ιδρύματος θα χαίρει την εμπιστοσύνη των περισσοτέρων από εμάς και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει εμπιστοσύνη ότι το ίδρυμα θα μπορεί να παίξει τον ρόλο του θεματοφύλακα του Ελληνικού κινηματογράφου όσο κανένας άλλος.

Δεν βλέπω τον λόγο να μην είναι πετυχημένο ένα τέτοιο εγχείρημα, αφού στη χώρα μας έχουμε τόσα πολλά ιδρύματα, που έχουν παίξει (και παίζουν ακόμα) πολύ σημαντικό ρόλο στην διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (και όχι μόνο).

Ένα είναι το σίγουρο, το κράτος, λόγου των δομών και των αγγειλόσεων που το χαρακτηρίζουν, δεν μπορεί ακόμα να παίξει αυτό τον ρόλο.

 

Πηγή: http://market-talk.net/index.php/id/11307

Facebook Comments