Όλα ξεκίνησαν όταν ένας από τους μαθητές του γνωστού yogi Μάρκους Τζούλιαν Φελιτσέτι ζήτησε βοήθεια για τις ημικρανίες του. Μέχρι τότε για την αντιμετώπιση αυτών, έπαιρνε καθημερινά κωδεΐνη, ένα οπιοειδές αναλγητικό που επηρεάζει την αντίληψη και την αντίδραση του οργανισμού στον πόνο.
 
Μετά από μία εβδομάδα γυμναστικής με ασκήσεις yoga, οι ημικρανίες εξαφανίστηκαν. Ποιες είναι όμως αυτές οι “θαυματουργές” ασκήσεις; Πριν την απαρίθμηση αυτών, ο Φελιτσέτι τονίζει πως η κατανάλωση πολλών υγρών (κυρίως νερού) και ο περιορισμός των τροφών που περιέχουν γλουτένη τεχνητή ζάχαρη και σόγια, πριν την εξάσκηση με τις παρακάτω ασκήσεις, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξολοκλήρου αντιμετώπιση των ημικρανιών.
 
Ο Φελιτσέτι συμβουλεύει να κάνετε τις παρακάτω 10 κινήσεις κάθε πρωί, για ένα λεπτό την κάθε μία. Επαναλάβετε 2-4 φορές:

1. Virasana: Γονατίστε στο πάτωμα με τα γόνατα ενωμένα και τις φτέρνες αρκετά ανοιχτές για να μπορείτε να σκύψετε ανάμεσά τους. Καθίστε ανάμεσα στις κνήμες σας. Φέρτε τα δύο χέρια σας μπροστά, με τα αυτιά σας να ακουμπάνε τους αγκώνες σας και την σπονδυλική σας στήλη να είναι τεντωμένη. Το κεφάλι σας να είναι χαλαρό στο πάτωμα. Παρατηρήστε την αναπνοή σας.

 

2. Adho Mukha Svanasana: Πέστε στα τέσσερα με τα πόδια και τα γόνατά σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Ανοίξτε στο ίδιο πλάτος και τα χέρια και τεντώστε τα δάχτυλα. Πιέζοντας με τα χέρια σηκώστε τα γόνατα από το πάτωμα και τεντώστε τα πόδια. Περπατήστε με τα χέρια προς τα εμπρός για μερικά εκατοστά έως μέχρι το σώμα να δημιουργήσει με τη Γη ένα ισοσκελές τρίγωνο. Ανεβοκατεβάστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα – μία να πατούν το έδαφος, μία όχι. Χαλαρώστε το κεφάλι και τον λαιμό.

 

3. Urdva Mukha Svanasana – Στάση του πάνω σκύλου: Τοποθετήστε τα χέρια στην ευθεία των ώμων όπως στη φωτογραφία. Αισθανθείτε τις κλείδες σας να ανοίγουν και στρίψτε τους ώμους προς τα πίσω και κάτω. Μην βουλιάζετε το κεφάλι ανάμεσα στους ώμους σας. Ο θώρακας ψηλά και τα πέλματα να στηρίζονται στα κουντεπιέ.

 

4. Setu Bandha – Στάση γέφυρα: Λυγίστε τα γόνατα και τοποθετήστε τις πατούσες σας ανοιχτές στο πλάτος της λεκάνης σας. Τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να δείχνουν ευθεία. Τοποθετήστε τις παλάμες δίπλα στους γοφούς, να κοιτάζουν προς τα κάτω. Πιέστε ελαφρά τα πόδια ενώ ανασηκώνετε αργά τους γοφούς προς τα πάνω.

 

5. Uttanasana: Κρεμαστείτε από τα ισχία και αφήστε το βάρος του κεφαλιού να τραβάει τη σπονδυλική στήλη προς τα κάτω. Ενεργοποιήστε τους τετρακέφαλούς σας. Αφήστε τα χέρια σας χαλαρά προς το έδαφος και προσπαθήστε να ακουμπήσετε τις παλάμες σας κάτω, αν δεν φτάνουν πιάστε τις γάμπες σας.

 

6. Pascimottanasana: Kαθίστε με τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά σας. Φέρτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς το μέρος σας. Τα μεγάλα δάχτυλα να ακουμπάνε μεταξύ τους, οι πτέρνες να είναι ελαφρώς μακριά. Πιέστε τα οπίσθιά σας στη γη,και τεντώστε τη σπονδυλική σας στήλη. Αναπνεύστε σηκώνοντας πάνω τα χέρια σας και εκπνεύστε σκύβοντας μπροστά ακουμπώντας τα χέρι σας στο πίσω μέρος των ποδιών σας. Το πηγούνι να κοιτάει προς το στήθος σας και ο λαιμός και οι αγκώνες σας να είναι χαλαροί.

 

7. Janusirsasana: 6. Pascimottanasana: Kαθίστε με τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά σας. Λυγίστε το αριστερό πόδι όπως στην εικόνα. Φέρτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς το μέρος σας. Τα μεγάλα δάχτυλα να ακουμπάνε μεταξύ τους, οι πτέρνες να είναι ελαφρώς μακριά. Πιέστε τα οπίσθιά σας στη γη,και τεντώστε τη σπονδυλική σας στήλη. Αναπνεύστε σηκώνοντας πάνω τα χέρια σας και εκπνεύστε σκύβοντας μπροστά ακουμπώντας τα χέρι σας στο πίσω μέρος των ποδιών σας. Το πηγούνι να κοιτάει προς το στήθος σας και ο λαιμός και οι αγκώνες σας να είναι χαλαροί.

 

8. Matsyendrasana: Καθίστε με τα γόνατα λυγισμένα να κοιτάνε προς τον ουρανό, μετά αφήστε χαλαρό προς τα κάτω το αριστερό σας πόδι. Ύστερα στρίψτε τον αφαλό σας προς τα δεξιά, μετά το στήθος σας, μετά το κεφάλι και το λαιμό σας και στο τέλος τα μάτια σας. Μετά, μπορείτε να βοηθήσετε με τον αριστερό αγκώνα να αγκαλιάζει το δεξί σας πόδι και το δεξί χέρι να κρατάει το αριστερό, πίσω από την πλάτη σας.

 

9. Prasarita Padottanasana: Ανοίξτε τα πόδια σας με τα πέλματα παράλληλα. Ελάτε σε κάμψη μπροστά εκπνέοντας. Διατηρήστε ανοιχτό το στήθος και τεντωμένη τη σπονδυλική στήλη, ακουμπώντας τις άκρες των δακτύλων στη γη, στο ύψος των ώμων. Διατηρήστε καλά ενεργοποιημένα τα πόδια σας. Λυγίστε τώρα τους αγκώνες και αφήστε τον κορμό σας να χαμηλώσει σε πρόσθια κάμψη. Μαλακώστε την άνω πλάτη και τον αυχένα. Αφήστε την αναπνοή σας να ανοίξει προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

10. Savasana: Για την τελική χαλάρωση, ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια ανοικτά, τα χέρια ανοικτά και οι παλάμες να κοιτάνε επάνω. Αφήστε τη βαρύτητα να τραβήξει το βάρος των χεριών, των ποδιών, της λεκάνης και του κεφαλιού. Παρακολουθήστε την αναπνοή σας.

 

Facebook Comments