Με το άρθρο 79 του ν. 5960/1933 περί επιταγής, καθορίζεται η ποινική ευθύνη του εκδότη ακάλυπτης επιταγής, ήτοι επιταγής η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί καθώς δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα κεφάλαια στον λογαριασμό του εκδότη της από τον οποίο σύρεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, όποιος εκδίδει επιταγή που δεν πληρώνεται καθώς ο πληρωτής δεν έχει αντίστοιχα διαθέσιμα κεφάλαια κατά τον χρόνο έκδοσης της επιταγής ή της πληρωμής αυτής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.

Επιπλέον, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους α) εάν ο υπαίτιος προβαίνει στην παραπάνω πράξη κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή β) αν οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε η πράξη καταμαρτυρούν ότι ο υπαίτιος είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνος.

Το αξιόποινοτηςπαραπάνωπράξηςεξαλείφεται αν ο υπαίτιος αποζημίωσε πλήρως τον κομιστή, ήτοι στην πράξη του κατέβαλε το ποσότης επιταγής,μετά τη νόμιμη εμφάνιση και μη πληρωμή της επιταγής.

Θα πρέπειτέλος να σημειωθείότι η ποινικήδίωξηγια το αδίκημα τηςέκδοσης ακάλυπτης επιταγής ασκείται μόνούστερα από έγκληση του παθόντος εντός προθεσμίας τριών μηνών από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ενώ η ποινική ευθύνη είναι ανεξάρτητη της αστικής ευθύνης του εκδότη ακάλυπτης επιταγής για αποζημίωση του κομιστή αυτής.

Facebook Comments