Mε εμφανές πλέον το αδιέξοδο με το οποίο είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, σε κάτι που μοιάζει σαν μία ύστατη προσπάθεια, ζήτησε την… βοήθεια του κοινού για να αντιμετωπίσει το απαιτητικό και παράλογο ΔΝΤ. «Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να πάρουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκπομπή του BBC την Τρίτη.

Από την μία λοιπόν η κυβέρνηση επέκρινε το ΔΝΤ «για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας» και… ξεχώρισε τους όρους που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους και αυτούς που ζητά το ΔΝΤ, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ότι συμφωνήσαμε τον Αύγουστο», και από την άλλη ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο με το Ταμείο, το οποίο φυσικά θα θέσει τους δικούς του όρους οι οποίοι δεν θα απέχουν από τις πρόσφατες επισημάνσεις Τόμσεν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα 86 δισ. που συμφώνησε να λάβει η Ελλάδα συνολικά από τους τέσσερις θεσμούς, συμπεριλαμβάνονται και τα λεφτά που θα δώσει το ΔΝΤ, άρα το Ταμείο θα αποφασίσει πόσα θέλει να διαθέσει και με τι όρους.

Οι όροι αυτοί είναι ήδη γνωστοί. Μέσω της πρόσφατης επίσημης τοποθέτησης Τόμσεν, ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως 9 δις. ευρώ μέχρι το 2018, για να εξασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ.

Με δεδομένο ότι το προηγούμενο πρόγραμμα που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ έχει πλέον λήξει, θα πρέπει να συμφωνηθεί άμεσα και το αργότερο έως το Eurogroup ( το οποίο κατά τα άλλα συμπίπτει την ίδια ημέρα με την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, στις 7 Μαρτίου)  έτσι ώστε να επικυρωθεί και πολιτικά. Αλλιώς  δεν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ουσιαστικά λοιπόν, η κυβέρνηση ζητά από το… «διεθνές ακροατήριο» στήριξη για μία παράλογη οικονομικά απαίτηση την οποία ωστόσο η Αθήνα έχει τυπικά αποδεχτεί. Επίσης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει περισσότερες περικοπές στις συντάξεις», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο BBC, κάτι που επίσης έχει δρομολογηθεί και θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα όπου είναι πιθανή η κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών η οποία φυσικά προϋποθέτει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Και όλα αυτά  συμβαίνουν την στιγμή που η συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό έχει καταρρεύσει πριν καν στεγνώσει το μελάνι , οι βαλκανικές χώρες εξαερώνουν τις ελπίδες για κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη με την Αυστρία και την Ουγγαρία να προσπαθούν να κτίσουν μία νέου τύπου… αυτοκρατορία, και την Μέρκελ να έχει παραγκωνιστεί σημειώνοντας μία τεράστια ήττα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διπλό κλοιό. Εκτός από τις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ, είναι αντιμέτωπη και με τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η προσφυγική κρίση.

Από το μισό δις. περίπου που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι κόστισε το προσφυγικό το 2015, φέτος εκτιμάται από 600 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με την ΤτΕ)  έως 1 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Μουζάλα). 

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, σε έκθεσή του το Ιανουάριο είχε σημειώσει ότι εκτιμά πως η δαπάνη του  2015 για το προσφυγικό διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ ή το 0,17% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 δεν έδωσε καμία πρόβλεψη και έγραψε… n/a.

Αυτά, την στιγμή που τα κοινοτικά κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομών καθώς και για την έρευνα και διάσωση, αγγίζουν τα 446 εκατ. ευρώ , από το 2014 έως το 2020.

Από αυτά έχουν πιστωθεί από την ΕΕ στην ΤτΕ 33 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ επιπλέον έχουν δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αυτά λοιπόν που έχει διαθέσει η ΕΕ για την 7ετία, δεν έφτασαν ούτε για το 2015 μόνο του!

Όλα αυτά τα κόστη φυσικά δεν συμπεριλαμβάνουν και τα έμμεσα κόστη από τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην οικονομία, όπως οι εξαγωγές αλλά και ο τουρισμό.

Για αυτό το ζήτημα, ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε όντως να ζητήσει την βοήθεια του κοινού. 

Η ΕΕ χάρισε στην Τουρκία ήδη 3 δισ. (για αρχή) για το προσφυγικό, και από αυτά τα 427,5 εκατομμύρια τα δίνει η Γερμανία. Μόνο για το 2016. Για ένα έτος. 

Η Ελλάδα έχει πάρει ψίχουλα, κάτι… επιδοτήσεις ενοικίου. Από τις αρχές του έτους, μέσα σε 50 μόνο ημέρες έχουν έρθει πάνω από 100.000 πρόσφυγες και η βελτίωση του καιρού θα φέρει «κύματα». 

Το  γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει  υπολογίσει ότι το κόστος για την παραμονή κάθε πρόσφυγα στην Γερμανία είναι  10.000 ευρώ ετησίως. 

Κάντε τους υπολογισμούς λοιπόν για την Ελλάδα.

Facebook Comments