Τα NFPs της Παρασκευής ήταν απογοητευτικά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σύγχυση στους επενδυτές και να αναγκάσουν τη Fed να παρέμβει και πάλι με αγορές μετοχών, όπως κάνει κάθε φορά που τα πράγματα είναι άσχημα. Τα NFPs, επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο την ισχυρή μου πεποίθηση ότι το 2016 θα δούμε αρνητικές εκπλήξεις στην αγορά εργασίας και ήδη έχουμε πάρει μια μικρή γεύση με την αύξηση της ανεργίας.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, οι αμερικανικές Αρχές, χρησιμοποιούν τα μακροοικονομικά στοιχεία ανάλογα με το συμφέρον τους, έχοντας μια σειρά από «παραθυράκια» που τους δίνουν το ανάλογο περιθώριο για ελιγμούς. Κάτι ανάλογο έγινε και την Παρασκευή. Στις 160.000 νέες θέσεις που ανακοινώθηκαν, υπάρχουν και οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις που θα ανοίξουν τον τρέχοντα μήνα…

Στην πραγματικότητα, αν αναλύσουμε τα στοιχεία, η Αμερική έχασε 73.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και τα πράγματα στην αμερικανική αγορά εργασίας αναμένεται ότι θα γίνουν χειρότερα στους επόμενους μήνες. αυτό, μακροπρόθεσμα είναι αρνητικό για τη Wall Street, αλλά βραχυπρόθεσμα αναμένεται ότι θα προσφέρει στήριξη καθώς η Fed συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο.

Η πρόβλεψή μου είναι ότι ετοιμαζόμαστε να δούμε μια πολύ σκληρή μονομαχία μεταξύ της Fed και των hedge funds τα οποία έχουν πάψει να πιστεύουν στο όνειρο της χρηματιστηριακής ανόδου και έχουν εξαπολύσει επίθεση στους αμερικανικούς δείκτες. Στο Nasdaq, τα hedge funds είναι ισχυροί πωλητές με τα τρέχοντα επίπεδα να είναι ίδια με αυτά του τελευταίου sell off. Αυτό δίνει μια έντονα αρνητική εικόνα μεσο-μακροπρόθεσμα αλλά βραχυπρόθεσμα δίνει τη δυνατότητα στους traders της Fed να μαζέψουν όλο το «χαρτί» και να στείλουν το σωστό μήνυμα. Εκτιμώ ότι η Fed απλά θα δυσκολέψει το παιχνίδι αλλά δε θα επιχειρήσει να αλλάξει τους όρους και αυτό γιατί αναμένω ότι τον Ιούνιο που οι αγορές θα περιμένουν αύξηση επιτοκίων (δεν προεξοφλείται από τα futures), θα υπάρξει ισχυρή απογοήτευση.

Ότι η άνοδος της Wall Street είναι προβληματική επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έχουν υπάρξει εκροές ύψους $20 δισ. Επιπλέον, κανένας από τους γνωστούς hedge fund managers δεν είναι εκτεθειμένος στη Wall Street με το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο να είναι max. στο 25% του συνόλου. Σε μερικές μετοχές, το ύψος των θέσεων short απλά ζαλίζει.

Αλλά και στην αγορά των options οι κινήσεις και οι στρατηγικές που ακολουθούνται, δείχνουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για ισχυρές αναταράξεις καθώς υπάρχουν δεκάδες επιθετικά στοιχήματα για μια πτώση της Wall Street.

Facebook Comments