Εντάξει. Σωθήκαμε. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό. Θα διώξουμε το ΔΝΤ που θέλει μειώσεις μισθών και η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί.

Το πρώτο ίσως και να αποτελεί μία από τις ελπίδες (που δεν έρχεται), το δεύτερο όμως είναι επίσημο και έχει καταγραφεί σε έγγραφο του ελληνικού κράτους.

Ας αναφερθούμε πρώτα στις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τον υπουργό, «το ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα χάσει» ενώ δήλωσε ότι «όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση κανένας μισθός δεν θα μειωθεί». 

Μάλιστα. Ας μας θυμίσει ο κ. Κατρούγκαλος πότε έχασε τελευταία φορά το ΔΝΤ, για να δούμε κάτι… Ας του θυμίζουμε επίσης πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να αφήσει με τίποτα να φύγει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Οι ευρωπαίοι χρειάζονται την παρουσία του Ταμείου στην ευρωζώνη και μάλιστα ήδη συζητείται στο παρασκήνιο και το ενδεχόμενο εμπλοκής του στην αντιμετώπιση ης ιταλικής τραπεζικής κρίσης. Καθόλου τυχαία δεν είναι η πρόσφατη έκθεσή η του για την Ιταλία όπου δίνει… οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ας θυμίσουμε επίσης στον κύριο υπουργό, ότι εκεί που αυτός και η κυβέρνησή του έλεγαν πως θα αυξήσουν το βασικό μισθό στα 751 ευρώ, σήμερα μας λέει ότι δεν τίθεται θέμα… περαιτέρω μείωσης των μισθών, δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις…

Από τα ψέματα χωρίς σύνορα για τα εργασιακά, ας περάσουμε στο παραμύθι για τα μακροοικονομικά. 

Ο αναπληρωτής Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μας διαβεβαίωσε ότι θα σωθούμε αφού το 2020 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα εκτοξευθεί στα 205 δισ. ευρώ από τα 175 δισ. ευρώ. Και αυτή δεν είναι μια απλή καθημερινή δήλωση, είναι στην εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας μέχρι το τέλος του 2020.

Έτσι, η κυβέρνηση δηλώνει ότι το 2016 τελειώνει η ύφεση με 0,3%  ( δε πα να λέει το Eurogroupκαι το ΔΝΤ ότι θα υπάρξει επίπτωση -0,5% στην ανάπτυξη της ΕΕ λόγω Brexit και δεν πα να λέει ο ΙΟΒΕ ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα αγγίξει το 1%) και ότι από το 2017 έρχεται η ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, το 2018 θα κυμανθεί στο 3,1%, το 2019 στο 2,8% και στο 2,5% για το 2020. 

Η επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα στηριχθεί στην τόνωση των επενδύσεων (περιμένει άνοδο των επενδύσεων έως 15,4% το 2018 και των εξαγωγών έως 4,6%) και στην ιδιωτική κατανάλωση (αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% το 2017, κατά 1,8% το 2018 και κατά 1,2% και 1% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα),  ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο… 17,3% το 2020!

Άρα, τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που ήδη γονατίζουν τους Έλληνες φορολογούμενους – με τελευταίο την κατάργηση των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ αντί για την κατάργηση του ίδιου του… άδικου αυτού φόρου – δεν θα επηρεάσουν καθόλου την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφού έχει ξεκινήσει ήδη να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και όχι μόνο αυτό αλλά οι Έλληνες θα αρχίσουν να καταναλώνουν και να ξοδεύουν περισσότερο. Κερδάμε!

Facebook Comments