Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να βελτιώσει τις εκθέσεις για τα οικονομικά στοιχεία της» μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφάνεια στην Ουάσινγκτον.

Διευκρίνισε πάντως ότι πιθανότατα δεν είναι αυτός ο λόγος των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, διαφορές όπως το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, οφείλονται περισσότερο σε διαφορετικές γνώμες όσον αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Το ΔΝΤ προσπάθησε να πει την αλήθεια χωρίς δισταγμό» στην τελευταία έκθεση του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πρόσθεσε, επιμένοντας στις θέσεις του Ταμείου.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όμως πρέπει να αλλάξει το αντιαναπτυξιακό μείγμα εφαρμοζόμενων πολιτικών, εκτιμά πάντως το Ταμείο στην αναλυτική έκθεσή του για τη χώρα μας.

Σε ερώτηση για την Ελλάδα και στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εκθέσεις του ΔΝΤ ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς», υπογράμμισε ότι στις εκθέσεις αναγνωρίζονται οι «τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει» καθώς και η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ωστόσο, επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα στο φορολογικό, όπου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Λίγοι άνθρωποι, κυρίως μισθωτοί, σηκώνουν το βάρος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και στο συνταξιοδοτικό υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει ένα «διπλό στρώμα» προκειμένου από τη μία πλευρά να προστατεύονται οι κοινωνικά ευπαθείς αλλά παράλληλα να εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του συστήματος.

«Όσες φορές και να με ρωτήσουν θα το λέω συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν η διαφάνεια ήταν ζήτημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα η Λαγκάρντ τόνισε ότι «η έλλειψη διαφάνειας ήταν παράγοντας που οδήγησε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα το 2010». Αναγνώρισε ότι πολλά έχουν βελτιωθεί «αλλά» πρόσθεσε «δεν είμαι σίγουρη ότι έχει ολοκληρωθεί εντελώς η δουλειά σε αυτό τον τομέα».

«Η Ελλάδα ακόμα αναθεωρεί συχνά τα νούμερα και με σημαντικές αλλαγές» σημείωσε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που οδηγεί σε διαφορετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Facebook Comments