Μία νέα, πρωτοποριακή θεραπεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ενήλικους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους ακολουθώντας μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων και ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης είναι πλέον διαθέσιμη και στη χώρα μας από την Valeant/ PharmaSwiss.

Πρόκειται για ένα φάρμακο, χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή, το οποίο διατίθεται σε μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης. «Κλειδί» της αποτελεσματικότητάς του, δε, θεωρείται ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών υδροχλωρικής ναλτρεξόνης και υδροχλωρικής βουπροπιόνης, οι οποίες και σήμερα γνωρίζουμε πως έχουν τη δυνατότητα να δρουν στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και το ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ παράλληλα περιορίζουν τη δραστηριότητα του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει την απόλαυση από την κατανάλωση τροφής. Έτσι, μειώνουν την όρεξη και κατ΄επέκταση την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν οι ασθενείες, βοηθώντας τους να μειώσουν σημαντικά το σωματικό τους βάρος.
 
Πρέπει να σημειωθεί πως η θεραπεία είναι εγκεκριμένη τόσο από τον Αμερικανικό FDA, όσο και από τον ευρωπαϊκό EMA για χρήση σε ενήλικες ασθενείς (από 18 ετών και άνω), με αρχικό δείκτη μάζας σώματος 30 ή και μεγαλύτερο. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εφόσον υπάρχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτης τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων (λίπους) στο αίμα.

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΠΑΜΕΔΙ, Παθολόγος- Διατροφολόγος, Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος «η βάση της θεραπείας της παχυσαρκίας είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, με ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στην πρόσληψη τροφής, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και ψυχολογική στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και τον θεράποντα ιατρό». Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη απώλεια και διατήρηση του βάρους, τόνισε ο Δρ Γ. Πανοτόπουλος,  απαιτείται συχνά «και η πρόσθετη υποστήριξη με φαρμακοθεραπεία η οποία αυξάνει την απώλεια του βάρους, μειώνει τις επιπλοκές και διευκολύνε την αλλαγή του τρόπου ζωής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός που εμπεριέχεται στη νέα αυτή θεραπεία μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, αλλά και των νοσημάτων από τα οποία συχνά αυτή συνοδεύεται.  Βασική προϋπόθεση σε αυτό βεβαίως είναι η συνεχής επίβλεψη του θεράποντος ιατρού, αφού η ανάγκη λήψης του φαρμάκου πρέπει να αξιολογείται μετά από 16 εβδομάδες και να επαναξιολογείται ετησίως.

Τα αποτελέσματα του φαρμάκου στη μείωση του σωματικού βάρους, σημειώνεται, αποδείχθηκαν σε 4 βασικές μελέτες στις οποίες μετείχαν περίπου 4.500 παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ασθενείς, στις οποίες και κατεδείχθη πως το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο σε ασθενείς που ολοκλήρωσαν 56 εβδομάδες θεραπείας ή οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 5% του αρχικού τους βάρους σε διάστημα 4 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που μετείχαν στις μελέτες έλαβαν το φάρμακο στο πλαίσιο ενός προγράμματος απώλειας βάρους, με καθοδήγηση και συμβουλευτική σχετικά με τη δίαιτα και την άσκηση.  Σε τρεις από τις μελέτες, η μέση απώλεια βάρους στους ασθενείς που έλαβαν το νέο φάρμακο ήταν περίπου 3,7% έως 5,7%, σε σύγκριση με 1,3% έως 1,9% με το εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό των ασθενών που έλαβαν τη νέα θεραπεία και πέτυχαν απώλεια βάρους της τάξης του 5% κυμαινόταν από 28% έως 42% σε σύγκριση με 12% έως 14% για το εικονικό φάρμακο. Ποσοστό περίπου 13% έως 22% των ασθενών που έλαβαν την θεραπεία πέτυχαν μείωση τουλάχιστον 10% του βάρους, ενώ το ίδιο ποσοστό μείωσης παρατηρήθηκε στο 5% με 6% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στην άλλη μελέτη, στην οποία η συμβουλευτική ήταν πιο εντατική, η συνολική απώλεια βάρους ήταν
μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της μελέτης: 8,1% για το νέο φάρμακο και 4,9% για το εικονικό φάρμακο. Το 46% και 30% περίπου των ασθενών που έλαβαν την θεραπεία πέτυχαν μείωση του σωματικού τους βάρους κατά 5% και 10% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 34% και 17% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά για το εικονικό φάρμακο.

Τα οφέλη από την απώλεια βάρους

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2015 η παχυσαρκία στους Ευρωπαίους ενήλικες (ΔΜΣ ≥30) ήταν 21,5% στους άνδρες και 24,5% στις γυναίκες, ενώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το 65,8% των ενήλικων ανδρών και το 55,2% των ενήλικων γυναικών είναι υπέρβαροι (υπέρβαροι ΔΜΣ ≥25 kg/m²) και το το 21,9% των ανδρών και το 23,8% των γυναικών είναι παχύσαρκοι (παχύσαρκοι ΔΜΣ≥30 kg/m²).

Παρ’ όλα αυτά, μία μείωση του 5%-15% του αρχικού βάρους σε περίοδο 6 μηνών προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η μέτρια απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σχετίζεται με σημαντικές κλινικές βελτιώσεις των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια, HDL χοληστερόλη, σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαίρινη) σε διάστημα ενός έτους. Μείωση βάρους μεγαλύτερη του 20% θα πρέπει να εξετάζεται για τα άτομα με ΔΜΣ≥ 35kg/m².

 

 

Facebook Comments