Η τιμή του πετρελαίου έχει αρχίσει να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς οι προοπτικές για κάποιο είδος της επέμβασης στη Συρία φαίνονται εξαιρετικά πιθανές. Αλλά γιατί η Συρία είναι πραγματικά σημαντική για το πετρέλαιο; Η ανησυχία της SocGen, όπως τονίζεται, είναι ότι οι κατευθυνόμενες προς το πετρέλαιο επιθέσεις κινούνται νότια και δυνητικά θα διαταράξουν τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα του πετρελαίου της Βασόρας που εξάγονται μέσω του λιμένα της Βασόρα στον Περσικό Κόλπο.

Ο Michael Wittner, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale σε ειδική ανάλυση για τους πελάτες της τράπεζας, εξηγεί το τί ακριβώς θα σημαίνει μία επέμβαση στην Συρία, για την αγορά πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει, η Συρία από μόνη της δεν είναι ένα πραγματικός παίκτης στην αγορά πετρελαίου, κι έτσι δεν είναι αυτό το θέμα. Η ανησυχία είναι το «spill-over» δηλαδή οι συνέπειες. Και όπως τονίζει, το Ιράκ είναι στο επίκεντρο, μία χώρα όπου η βία επιδεινώνεται, και η οποία έχει έντονο παραλληλισμό με το τί γίνεται στην Συρία.

Ο Wittner υπογραμμίζει λοιπόν πως η μεγάλη ανησυχία είναι το Ιράκ. Η σύγκρουση σουνιτών εναντίον σιιτών στη Συρία έχει άμεσο παράλληλο στο Ιράκ, την στιγμή που η βία στο Ιράκ έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2008.

Για το πετρέλαιο, ο βόρειος αγωγός που μεταφέρει το πετρέλαιο του Κιρκούκ στο Τσεϊχάν στην Τουρκία, έχει επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις τους τελευταίους 2-3 μήνες, μειώνοντας τις εξαγωγές από 350 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε κάτω από 200 350 χιλ. βαρέλια την ημέρα (κατά μέσο όρο).

Η ανησυχία της SocGen, όπως τονίζεται, είναι ότι οι κατευθυνόμενες προς το πετρέλαιο επιθέσεις κινούνται νότια και δυνητικά θα διαταράξουν τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα του πετρελάιου της Βασόρας που εξάγονται μέσω του λιμένα της Βασόρα στον Περσικό Κόλπο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μη πετρελαίακή βία (βομβιστικές επιθέσεις, κλπ) κινούνται νότια, και πετρελαϊκές επιθέσεις μπορεί να ακολουθήσουν. Το Ιράν, το οποίος είναι ο μόνος σύμμαχος του κράτους της Συρίας στην περιοχή (η Χεζμπολάχ και η Ρωσία είναι οι άλλοι σύμμάχοι της Συρίας), μπορεί να επιλέξουν να ξεσηκώσει τέτοιες επιθέσεις, προκειμένου να βλάψει τις οικονομίες των χωρών της Δύσης, προκαλώντας μια ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το βασικό σενάριο της SocGen για το πετρέλαιο είναι τα 125 δολάρια για το Brent. Όπως σημειώνει, εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες το Brent θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο της τάξης των $ 5-10, αγγίζοντας τα $ 120 – $ 125, είτε σε αναμονή της επίθεσης ή ως αντίδραση στα πρωτοσέλιδα ότι η επίθεση έχει αρχίσει. Σε αυτό το σενάριο, η τράπεζα υποθέτει ότι μια πρώτη επίθεση θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια επίθεση είναι επικείμενη, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της κατάστασης της Συρίας, θα αρχίσει να ξεθωριάζει. Το βασικό σενάριο της SocGen δεν περιλαμβάνει διαταραχές του εφοδιασμού που θα μπορούσαν να προκύψουν από την υπό αμερικανική ηγεσία επίθεση κατά της Συρίας.

Ένα δεύτερο σενάριο της τράπεζας, τοποθετεί το brent στα $ 150. Όπως εξηγεί, εάν οι συνέπειες στην γύρω περιοχή οδηγήσουν σε σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού στο Ιράκ ή αλλού (από 500 χιλιάδες μέχρι 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα), το πετρέλαιο θα εκτοξευθεί πολύ σύντομα στα $ 150.

Πάντως η τράπεζα σημειώνει πως η καταστροφή της ζήτησης που προκλήθηκε από τις υψηλές τιμές, την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη Σαουδική Αραβία και τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης που διατηρούνται από σημαντικούς καταναλωτές, θα εξασφαλίσει πως οποιαδήποτε σχετιχόμενη με τη Συρία εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, θα είναι προσωρινή.

Facebook Comments