Ελπίδες για χαλάρωση της «θηλιάς» στον λαιμό της Ελλάδας, απόρριψη των αιτιάσεων περί εκβιασμού της Αθήνας από την ΕΚΤ και ανοιχτό το παράθυρο επαναφοράς της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων.

Ναι, αλλά συνοδευόμενα από το… κερασάκι συγκαλυμμένων απειλών, προειδοποιήσεων, νέων μεγάλων «Όχι» και ξεκάθαρων μηνυμάτων.

Όλα αυτά από τον Μάριο Ντράγκι, χθες, ο οποίος μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ και ένα 48ωρο πριν την 25 Μαρτίου όπου συνεδριάζει ξανά η ΕΚΤ για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Αφοπλιστικά ευθύς, ράπισε για μία ακόμη φορά με το… γάντι, τόσο τις απαιτήσεις-απειλές-προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Όποιος παρακολούθησε την συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ χθες, ασφαλώς και θα διέκρινε τον έντονο – και στα όρια του επιθετικού – τόνο της φωνής του, όταν απαντούσε στις ερωτήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας λίγο-πολύ τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που μιλούν για εξάντληση της υπομονής των εταίρων.

Το αποτέλεσμα ήταν πως όλες οι φράσεις του αποτελούσαν μία-μία την ξεκάθαρη απάντηση σε ότι έχει πει-ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ενώ για μία ακόμη φορά στέλνει σαφή πολιτικά μηνύματα-παρεμβάσεις, στηρίζοντας τα ωστόσο 100% στους κανόνες της ΕΚΤ:

Αξιολόγηση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν θα υπάρξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ντράγκι ωστόσο χθες… διαμήνυσε το εξής:

«Η Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της θα πρέπει τώρα να επικεντρώσουν τη προσπάθειά τους στο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος».

Υποχρεώσεις προς πιστωτές

Στην επιστολή του στην Ανγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στο ΔΝΤ και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Ο Ντράγκι… προειδοποίησε τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το χρέος της προς όλους τους δανειστές της και αυτή η δέσμευση να αποτελέσει προϋπόθεση στις μελλοντικές πολιτικές της».

To waiver στα ελληνικά ομόλογα

O Tσίπρας στην επιστολή του κατηγόρησε την ΕΚΤ για τους ασφυκτικούς περιορισμούς που έχει θέσει στην Ελλάδα.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος.

Πολιτικές αποφάσεις

Απαντώντας εμμέσως, σε όσους μιλούν για πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ντράγκι τόνισε: «Η ΕΚΤ δεν δημιουργεί νέους κανόνες για την Ελλάδα, απλώς εφαρμόζει τους ισχύοντες».

ELA ελληνικών τραπεζών

Αναφορικά με την επέκταση του ELA ο Ντράγκι  δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα  δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης και πως ο ELA παρέχει βοήθεια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και όχι στις κυβερνήσεις.

Με λίγα λόγια, ο ELA, όσο θα συνεχίσει να δίνεται, θα δίνεται  με το… σταγονόμετρο.

Οριο εντόκων

Αναφορικά με τις…  ελπίδες για αύξηση του ορίου των εντόκων  από 15 σε 20 δισεκατομμύρια, ο Ντράγκι απάντησε πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς: «Το όριο των 15 δισ. ευρώ δεν το έχει θέσει η ΕΚΤ αλλά το πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα».

Καρφιά σε Βαρουφάκη

Ο Ντράγκι εξαπέλυσε επίθεση, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση -τουλάχιστον σημαίνοντα μέλη της- χρησιμοποιούν διαρκώς δύο λέξεις “Πτώχευση και αφερεγγυότητα”», διαμηνύοντας έτσι πως η… καραμέλα της ελληνικής πλευράς  περί στάσης πληρωμών λίαν… συντόμως, έχει τουλάχιστον εξοργίσει τους εταίρους της.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την εβδομάδα που – όπως τόνισε και το Bloomberg – μπορεί να εξελιχθεί η πιο κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, και την ώρα που από το 2012, στο συρτάρι τόσο των θεσμών όσο και της ΕΚΤ (ακόμα και μετά την μετακόμιση στα νέα πολυτελή γραφεία του «πύργου» της Φρανκφούρτης) αλλά ακόμα και της ΤτΕ, υπάρχει ακόμα το σχέδιο ελέγχου κεφαλαίων, του οποίου κύριος «ενεργοποιητής» δεν μπορεί να είναι άλλος από τον σούπερ Μάριο…  Αλλά, είπαμε (μάλλον.. είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ): Are we blackmailing Greece? That’s a bit rich to say!

Facebook Comments