Αποτελεί το ευρώ ένα «buy» στα σημερινά του επίπεδα ; Η Credit Agricole, η Commerzbank, η Goldman Sachs και η Societe Generale,  το πιστεύουν και δηλώνουν bullish στο ευρωπαϊκό νόμισμα, συστήνοντας long θέσεις  στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, ενώ η Citigroup διαφωνεί καθώς θεωρεί ότι το νόμισμα θα γίνει πολύ «εύθραυστο» σύντομα. «Tαύροι» του δολαρίου από την άλλη μεριά, δηλώνουν Morgan Stanley, Deutsche Βank και Barclays Capital, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ακόμα και το 1,10 για τις αρχές του 2015.

Όπως σημειώνει η Credit Agricole, το ευρώ έχει ισχυρή ζήτηση το τελευταίο διάστημα , κυρίως λόγω των σχολίων του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα και λόγω του περιορισμού των ανησυχιών σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία .

Η Credit Agricole βλέπει το ευρώ να κινείται υψηλότερα έναντι του δολαρίου, για τους εξής λόγους:

Πρώτα απ όλα , υπάρχει περιορισμένη πιθανότητα για αλλαγή της  νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα . Αν και ο Ντράγκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετης πολιτικής δράσης , αν χρειαστεί , τόνισε επίσης ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι σε πλήρη συμφωνία με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας .

Επιπλέον, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες. Και πιο σημαντικά, τονίστηκε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο πολιτικής . Αυτό με τη σειρά του υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τα τρέχοντα επίπεδα του ευρώ .

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια καλή πιθανότητα πως τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή αυτήν την εβδομάδα, για πολλά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, θα εκπλήξουν θετικά, δείχνει πως οι προσδοκίες  για την ανάπτυξη και τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερές , προς όφελος του ενιαίου νομίσματος.

Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει ο κίνδυνος πως οι πολιτικοί στις ΗΠΑ δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση του shutdown της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας . Έτσι, η αβεβαιότητα των επενδυτών όσον αφορά την προθεσμία για την άυξηση της «οροφής»  του χρέους θα ενταθεί , εις βάρος της διάθεσης για ρίσκο και του αμερικανικού δολαρίου.

Αν και η τράπεζα αναμένει να υπάρξει μία λύση εγκαίρως, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχει πεδίο για την Fed να αρχίσει τη σταδιακή μείωση του QE αργότερα από ό, τι αναμένεται αυτή τη στιγμή. Έτσι η Credit Agricole παραμένει long στο ευρώ έναντι του δολαρίου, με στόχο τα 1,3830 κατά τις επόμενες εβδομάδες .

Από την μεριά της η Goldman Sachs δηλώνει bullish για το ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω των στοιχείων του ΔΝΤ που έδειξαν πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν και πάλι αρχίσει να αυξάνουν τις θέσεις τους στο ευρωπαϊκό νόμισμα, αν και σε μικρό βαθμό, από 23,6% στο 23,8% το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη αύξηση μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα μεγάλης μείωσης.

Η Goldman Sachs δίνει στόχο για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου για τα τέλη του 2013, στο 1,38.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Societe Generale τόνισε πως το δολάριο θα συνεχίσει να πιέζεται όσο οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό και το χρέος των ΗΠΑ συνεχίζονται, αλλά είναι αισόδοξη πως θα βρεθεί λύση πριν την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου.

Η τράπεζα συστήνει την πώληση της τρέχουσας δύναμης του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς όπως σημειώνει, η ΕΚΤ τελικά θα προχωρήσει σε μέτρα καταπολέμησης του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και της μείωσης της ρευστότητας, κάτι το οποίο θα «χτυπήσει» το ευρώ.

Από την πλευρά της η Commerzbank, σε νέο της note σημειώνει, όπως πως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης σταθερό στο 0,5% με την αγορά να αναζητά  σημάδια από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τη δυνατότητα και πιθανότητα ενός άλλου γύρου χαμηλότοκων δανείων LTRO.  Ίσως αυτό να λέει κάτι για την τρέχουσα κατάσταση των αγορών που απαιτούν μια περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες μπήκαν γρήγορα στην διαδικασία αποπληρωμής του πρώτου LTRO.

Παρ όλα αυτά o Nτράγκι είπε ότι εάν καταστεί αναγκαίο, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο γύρο LTRO. Όταν ερωτήθηκε για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, απλώς είπε ότι η ΕΚΤ έχει παρακολουθήσει την πορεία της. Οσοι λοιπόν αναμένουν πως η ΕΚΤ θα παρέμβει για να εμποδίσει την ανατίμηση, υπογραμμίζει η Commerzbank, πρέπει να λάβουν υπόψη πως η ΕΚΤ δεν παρενέβη όταν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είχε αγγίξει το 1,60. Και δεν θα το κάνει τώρα που διαπραγματέυεται στο 1.35.

Το ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει,τί μέλλει γεννέσθαι για το ευρώ από εδώ και στο εξής; Το shutdown των ΗΠΑ, αν γίνει μια πιο παρατεταμένη υπόθεση, αναπόφευκτα θα είναι μια άσχημη εξέλιξη για τα assets υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές, και φυσικά για το δολάριο. Ο λόγος είναι ότι δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση η Fed να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής γύρω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων,  τον Δεκέμβριο, εάν το «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχιστεί για εβδομάδες και όχι ημέρες.

Έτσι η καλύτερη στρατηγική σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με την Commerzbank, είναι η διατήρηση long θέσεων στον ευρώ, αλλά και στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών,  έναντι των νομισμάτων χωρών με ελλείμματα στον λογαριασμό  τρεχουσών συναλλαγών.

Citigroup: «Εύθραυστο το ευρώ»

Η κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης αναμφίβολα έκανε το ευρώ πιο ευαίσθητο στις εξελίξεις, όπως επισημαίνει η Citigroup. Ωστόσο, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι το ευρώ, από νόμισμα χαμηλού beta, με χαμηλό ρίσκο δηλαδή, έγινε νόμισμα υψηλού beta, κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της περιφερειακής κρίσης χρέους . Με τον περιορισμό της κρίσης,  το ευρώ έχει καταστεί πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο . Με λίγα λόγια, το ευρώ έχει γίνει ένα νόμισμα χαμηλού beta, με υψηλή απόδοση και χαμηλή μεταβλητότητα.

Οι αγορές έχουν επίσης στηρίξει την ανάκαμψη του ευρώ, σε αντίθεση με τις αρχές του 2012 και του 2013 , όταν η άνοδος στα επίπεδα του  1,35 οδήγησε σε απότομη υποαπόδοση της αγοράς μετοχών . Οι αγορές μετοχών της Ευρωζώνης έχουν υποαποδώσει έντονα έναντι των αμερικάνικων , παρόλο που το ευρώ έχει ενισχυθεί.

Το ερώτημα τώρα είναι, όπως σημειώνει η Citigroup, αν η θετική πορεία του ευρώ μπορεί να συνεχιστεί. Οι οικονομολόγοι τη Citi εκφράζουν την ανησυχία ότι στην περιοχή της Ευρωζώνης, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα ικανοποιηθούν και ότι η πορεία της οικονομίας δεν  θα δικαιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση της αισιοδοξίας . Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ανάλογο σημάδι , κι έτσι οι επενδυτές δεν ανησυχούν.

Όμως, όπως υπογραμμίζει η Citi, το ράλι του ευρώ αποτελεί συνάρτηση της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς κεφαλαίων , και όχι των θεμελιωδών μεγεθών, κι έτσι εκτιμά πως το νόμισμα γίνει «εύθραυστο» εάν αυτές οι συνθήκες αλλάξουν, κάτι που σύμφωνα με την τράπεζα, θα συμβεί σύντομα.

«Tαύροι» του δολαρίου δηλώνουν Morgan Stanley, Deutsche Βank και Barclays Capital

Η απόφαση της Fed να καθυστερήσει τη σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και να σηματοδοτήσει το ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, παρέχει ένα θετικό περιβάλλον για το επενδυτικό ρίσκο, τις επόμενες εβδομάδες, και, ενδεχομένως, τους επόμενους 2-3 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων η Morgan Stanley αναμένει μια παύση στην μακροπρόθεσμη τάση ανάκαμψης του δολαρίου. Ωστόσο, διατηρεί την άποψή της ότι η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη του δολαρίου είναι ήδη στα πρώτα της στάδια και πως η τρέχουσα υποχώρηση αποτελεί ευκαιρία για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στο αμερικάνικο νόμισμα.

Όπως επισημαίνει, η πιο υποστηρικτική πολιτική στάση της Fed στο εγγύς μέλλον θα καλλιεργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, θα ενθαρρύνει τις εγχώριες επενδύσεις και τις μακροπρόθεσμες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων, επιτρέποντας στο δολάριο να συνεχίσει την ανοδική πορεία κατά το επόμενο έτος . Η μείωση του χάσματος ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου θα είναι επίσης υποστηρικτικός παράγοντας για το δολάριο.

Η Morgan Stanley βλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,30 στο δ τρίμηνο του 2013, στο 1,27 στο α τρίμηνο του 2014, στο 1,25 στο β τρίμηνο, στο 1,24 στο γ τρίμηνο, στο 1,23 στο δ τρίμηνο και στο 1,20 στο α τρίμηνο του 2015.

Η Deutsche Bank υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ταύρος του δολαρίου φέτος και επαναλαμβάνει αυτήν την άποψη σε σημείωμα προς τους πελάτες της, ζητώντας τους να έχουν λίγη υπομονή και να διατηρήσουν τις long θέσεις τους στο αμερικάνικο νόμισμα.

Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη νέα φάση για το δολάριο, όπως τονίζει,  όπου θα εμβαθύνουν οι βάσεις για την πολυετή ανοδική πορεία του αμερικάνικου νομίσματος. Από τις αρχές του έτους, οι αγορές έχουν ομαλοποιηθεί από τις ακρότητες που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Το δολάριο έπαψε να είναι ένα risk-off νόμισμα, οι μετοχές συσχετίστηκαν θετικά με τις αποδόσεις ομολόγων και, ίσως το πιο σημαντικό,  η καμπύλη επιτοκίων των ΗΠΑ άρχισε να διορθώνει πολλές από τις ανωμαλίες που προκαλούνται από την πολιτική της Fed.

«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές στην αγορά δείχνουν προς την ενίσχυση του δολαρίου έναντι στα ευρωπαϊκά νομίσματα και ειδικά το ευρώ. Ήδη το ευρώ διαπραγματεύεται σε υπερβολικά επίπεδα και εάν οι βραχυρπρόθεσμες αποδόσεις των ΗΠΑ προχωρήσουν σε περαιτέρω εξομάλυνση και η ανάπτυξη ισχυροποιηθεί, τότε το ευρώ θα μπορούσε τελικά να αρχίσει να… κλαίει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank.

Oι εκτιμήσεις της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι το 1,25 στο δ τρίμηνο του 2013, στο 1,23 στο α τρίμηνο 2014, στο 1,20 στο β τρίμηνο 2014, στο 1,18 στο γ τρίμηνο, στο 1,15 στο δ τρίμηνο και στο 1,10 στο α τρίμηνο 2015.

Η Barclays Capital εκτιμά ότι οι τάσεις για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το επόμενο διάστημα, είναι πτωτικές καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας μέσω ενός νέου γύρου φθηνών χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες, αργότερα μέσα στο δ τρίμηνο.

Επίσης, οι αποκλίνουσες τάσεις ανάπτυξης και η προοπτική της σχετικής νομισματικής πολιτικής επίσης δείχνουν προσεχή αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.  Τα γεγονότα της ζώνης του ευρώ που δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους στο ευρώ, σύμφωνα με την Barclays, περιλαμβάνουν την εξέταση της ποιότητας των assets από την ΕΚΤ, την επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων διάσωσης της Πορτογαλίας , της Ελλάδας και της Κύπρου , καθώς και η νέα πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Facebook Comments