Ούτε στάση πληρωμών, ούτε Grexit, ούτε Grexident. Τουλάχιστον όχι ακόμη (δεν είμαστε και… Κάλχες).  Το πλάνο είναι να ζήσει η Ελλάδα το… μαρτύριο της σταγόνας μέχρι τον Ιούνιο. Τότε που θα λήξει η τετράμηνη παράταση. Τότε που θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα/σχέδιο – όπως και αν το ονομάσουν. 

Τότε που θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να φροντίσει να βρει τα χρήματα για να πληρώσει την μέγα δόση, αυτή τη φορά προς την ΕΚΤ, των 3,5 δισ. ευρώ για τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Ιουλίου. Και άλλα 3,2 δισ. ευρώ πάλι προς την ΕΚΤ τον Αύγουστο.

Τότε θα κριθεί πραγματικά το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, όπως διαμηνύουν και  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να εξασφαλίσει λεφτά πριν φτάσουν αυτές οι ημερομηνίες καθώς το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις χωρίς βοήθεια από έξω.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. 

Για το υπόλοιπο της τετράμηνης παράτασης που απομένει, κάθε φορά που η Ελλάδα θα βρίσκεται στο παρά πέντε της πληρωμής των υποχρεώσεών της, το θέμα της χρηματοδότησης θα επανέρχεται στα πρωτοσέλιδα, το Grexit θα αναλύεται από τους αρθογράφους, τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι στο τσακ να «στεγνώσουν», οι Βρυξέλλες θα διαμηνύουν διάφορα περί εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, το Βερολίνο θα στέλνει τις προειδοποιήσεις του, ο Ντράγκι θα θυμίζει το… must της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται κάθε φορά μόνον η άκρως απαραίτητη ρευστότητα για να τα βγάλει πέρα η χώρα.

Η αβεβαιότητα και το μαρτύριο της σταγόνας θα λυθεί μόνον μετά την λήξη της παράτασης, τον Ιούνιο.

Για αυτό και δεν βιάζονται για καμία απόφαση αυτή τη στιγμή – γεγονός που διογκώνει το θρίλερ και την ασφυξία και αυτό φαίνεται πως «τρέφει» τους θεσμούς καθώς ενισχύει την θέση τους ενώ παράλληλα… τρίζει η καρέκλα της Ελλάδας.

Για αυτό και όλοι οι καλά γνωρίζοντες των συζητήσεων που γίνονται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, δείχνουν προς το προγραμματισμένο, άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου όπου εκεί θα αναλυθούν «όλα».

Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Και η – ισχυρή- περίπτωση του τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα, αφού συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να… καταστρωθεί ένα νέο πρόγραμμα. 

Τον Μάιο και το αργότερο τον Ιούνιο θα πρέπει να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα. Γι αυτό υπάρχει και αυτή η πίεση για μεταρρυθμίσεις «τώρα!». Όχι για να δοθεί στην Ελλάδα ένα… χαρτζιλίκι από την δόση, αλλά για να στρωθεί το έδαφος έτσι ώστε να μπορέσει να δοθεί το πράσινο φως για νέα διάσωση.

Όπως σημειώνει και η BofA  «οι διαπραγματεύσεις κατά τους επόμενους δύο μήνες είναι πολύ σημαντικές, καθώς θα καθορίσουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα τον Ιούνιο». 

Η επιτυχία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που με τόσο… πάθος ζητούν οι Ευρωπαίοι, θα καταφέρει ακριβώς αυτό. Να είναι  στην άνετη θέση να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε νέα δάνεια.

Facebook Comments