Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να στείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου συμβουλεύσει την μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο έπειτα και από την ανατροπή του προέδρου της χώρας, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο  αμερικανός ΥΠΕΞ δηλώνει ότι οι εξελίξεις στη χώρα δεν πρέπει να φέρουν αντιμέτωπες ΗΠΑ – Ρωσία, ενώ ο ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε φόβους για αποσχιστικές τάσεις.

«Πιθανόν θα στείλουμε σύντομα μια ομάδα τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης στη χώρα. Διότι αυτό είναι υποχρέωσή μας έναντι οποιουδήποτε (κράτους -) μέλους, εάν αυτό το μέλος το ζητήσει και αυτό είναι ξεκάθαρο το πιθανότερο σενάριο» είπε η Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Η βουλή της Ουκρανίας δεν σχεδιάζει να ψηφίσει για να οριστεί νέα κυβέρνηση πριν από την 27η Φεβρουαρίου, ενώ οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να προσφέρει χρηματοοικονομική στήριξη σε μια χώρα που δεν έχει την έχει ζητήσει επίσημα.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι έχει αντιπρόσωπο στην Ουκρανία που θα συνδράμει τη χώρα όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση.

Τώρα για να πάμε παραπέρα, για να υποστηρίξουμε καλύτερα την οικονομία της Ουκρανίας, πρέπει να εμπλακούμε σε έναν διάλογο κατά τον οποίο οι ουκρανικές αρχές, όταν το αποφασίσουν, θα ζητήσουν τη βοήθεια και την υποστήριξη του ΔΝΤ, τόνισε η Λαγκάρντ.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν κρίσιμη την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ουκρανία καθώς η χώρα ξεμένει από μετρητά, όπως λένε.

Προβληματισμός στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάψει τη συμφωνία με την Ουκρανία για τη χορήγηση του δανείου 15δισ. δολαρίων προκειμένου να σωθεί η ουκρανική οικονομία. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ρωσία θα αποκτούσε κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ τα οποία θα εξέδιδε η ουκρανική κυβέρνηση.

Έως σήμερα η Μόσχα έχει εκταμιεύσει 3 δισεκ. δολάρια, σε μια πρώτη δόση και έχει «παγώσει» την εκταμίευση μιας επόμενης, ύψους 2 δισεκ. δολαρίων

Facebook Comments