Tο μόνο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι αυτό της ανάπτυξης

7 λεπτά ανάγνωση
4 Απριλίου 2013

Το 2013 μπορεί να αποτελέσει ένα έτος καμπής που θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε ανάτπυξη, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στόχος είναι το 2013 να αποτελέσει τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης και πρόσθεσε ότι το μόνο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι αυτό της ανάπτυξης.

Δήλωσε ότι βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα και πως «ακόμη κι εκείνοι που που μέχρι πρόσφατα είχαν αμφιβολίες σήμερα πείθονται ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». «Δεν είμαστε πια σε αβεβαιότητα. Η παραμονή μας στο ευρώ είναι αδιαμφισβήτητη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν είναι απλά να βγούμε από την κρίση αλλά να ξεπεράσουμε και τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν , δημιουργώντας ένα καινούριο περιβάλλον, πιο υγιές, παραγωγικό, διάφανο, κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό.

Σε αυτό το πλαισιο, οι προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου είναι η εξυγίναση των δημοσιονομικών, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η καταπολέμηση της φοροδιοαφυγής, η δικαιότερη κατανομή των φόρων, το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.

«Βασικό εργαλείο ανάπτυξης το ΕΣΠΑ»

Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, όπως είπε, είναι το ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη αξιοποίησή του, καθώς, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, εξασφαλίζει δύο προαπαιτούμενα της ανάπτυξης – τη ρευστότητα και τις δημόσιες επενδύσεις.

Όπως εξήγησε, τα 4/5 των δημίσων επενδύσεων στηρίζονται στο ΕΣΠΑ, ενώ πολλά προγράμματα που στηρίζουν τη ρευστότητα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Ήδη, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, το 2012 πετύχαμε ένα δύσκολο στόχο σε ό,τι αφορά τις απορροφήσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ με το ποσοστό της απορρόφησης στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 55% όταν ο μέσος όρος είναι στο 49%.

«Δεν μας αρκεί. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο. Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία την ώρα που ζητάς θυσίες από τον πολίτη να χάνεις χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια», τόνισε και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα είναι πάνω από τα προβλήματα και θα δίνει λύσεις. «Οι εποχές των χαλαρών ρυθμών για το δημόσιο έχουν τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο

Η Ελληνική οικονομία στο κατώφλι του 2026: Προκλήσεις, ευκαιρίες και τί σημαίνουν για τον πολίτη

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς έχει καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο