Για κρίσιμη εβδομάδα αναφορικά με την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να δώσει τέλος στην «εξορία» της Ελλάδας από τις αγορές κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, μεταδίδοντας ότι τα στοιχεία που αναμένονται στις 10 Απριλίου εμφανίζουν την ανεργία στο 27,5%.

«Αυτή την εβδομάδα δοκιμάζεται το πόσο ρεαλιστική είναι η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά να δώσει ένα τέλος στην εξορία της Ελλάδας από τις αγορές», γράφει το πρακτορείο Bloomberg, «την ώρα που τα στοιχεία παρουσιάζουν την Ελλάδα βυθισμένη στον αποπληθωρισμό και με το χειρότερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρωζώνη».

«Με φρέσκια ακόμη την επιτυχία της εξασφάλισης της νέας δόσης, την περασμένη εβδομάδα η φιλοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού να προσελκύσει επενδυτές, σκοντάφτει στην κρίση χρέους. Τα στοιχεία που αναμένονται στις 10 Απριλίου θα εμφανίσουν την ανεργία πάνω από 27%, αλλά και πτώση στις τιμές καταναλωτή για 13ο συνεχόμενο μήνα», συνεχίζει το Bloomberg. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οχτώ οικονομολόγων για λογαριασμό του Bloomberg το ποσοστό της ανεργίας για τον Ιανουάριο βρίσκεται στο 27,5%, ενώ οι τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο σημειώνουν πτώση 1,1% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Υπάρχει βέβαια ένα κλίμα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τετραετίας, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο πως οι επενδυτές θα πειστούν ότι η Ελλάδα βγαίνει πλέον από την εξαετή ύφεση.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για την Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει ο Gianluca Ziglio, εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers στο Λονδίνο. «Εάν έχεις ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας, πρέπει να το υποστηρίξεις με μέτρα κοινωνικής πρόνοιας αν θέλεις να αποφύγεις τις κοινωνικές αναταραχές, κάτι που προφανώς θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό».

Παράλληλα, το Bloomberg σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές του επόμενου μήνα θα είναι ένα τεστ που θα «μετρήσει» πόση υπομονή έχει απομείνει στους Έλληνες μετά από τέσσερα χρόνια μέτρων λιτότητας.

Facebook Comments