Από τα χαμόγελα Τσίπρα μέχρι τον «προπηλακισμό» Βαρουφάκη, δεν μεσολάβησαν ούτε 12 ώρες. Τόσο χρειάστηκε μέχρι να προσκομιστεί η λίστα των μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά, μαζί με το σχετικό μήνυμα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία.
 
Οπότε το ρομαντικό κλίμα που αποπνέει η μαγευτική Ρίγα, έδωσε την θέση του σε μια σκληρή αντιμετώπιση του Έλληνα υπουργού και μια σαφή προειδοποίηση ότι ξεχάστε τα Brussels ή Athens Group, καθώς η τρόικα θα πρέπει να έρθει ξανά στην Αθήνα.
 
Μάλιστα η παλιά συνταγή θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο (επίπεδο υπουργού) προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία σε επίπεδο λήψης άμεσων αποφάσεων. Χωρίς αυτή την διαδικασία έγινε σαφές, ότι συμφωνία μέχρι το τέλος Μαίου, όταν και λήγει η άτυπη προθεσμία, είναι αδύνατο να υπάρξει.
 
Για να γίνει σαφές το μήνυμα, χρειάστηκε να σιγουντάρει από κοντά και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Αν δεν συμφωνήσετε με την νέα (παλαιά) διαδικασία τότε στην συνεδρίαση στις 6 Μαίου θα αυξηθεί το haircut στις εγγυήσεις που ενεχυριάζουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες», από 30 σε 50%, χάνοντας ρευστότητα άνω των 30 δις. ευρω και  οδηγώντας σε βέβαιη ασφυξία και επιβολή ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων την ελληνική οικονομία.
 
Το καλό σενάριο εδώ που φτάσαμε, θα είναι σίγουρα λιγότερο καλό από χτες και κάθε μέρα θα γίνεται χειρότερο, ειδικά εάν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων η οποία τις τελευταίες μέρες «τρέχει» εκ νέου με ρυθμό 500-600 εκ. ευρώ ημερησίως.
Και πάλι αυτό το λιγότερο καλό σενάριο, η αποδοχή δηλαδή των όρων για ένα πακέτο με σκληρά μέτρα ύψους άνω των 30 δις. ευρώ, αποτελεί καλύτερη λύση από οποιαδήποτε άλλο σενάριο.
 
Εκτός και αν ισχύει η φράση ισχυρού υπουργού της κυβέρνησης, περί κρατών εκτός Ευρωπαικής Ένωσης που περνούν καλά. Παρεπιπτώντος μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχει η Ελβετία και η Νορβηγία, αλλά και η Αλβανία και Μολδαβία και το ερώτημα είναι σε ποιά είμαστε πιο κοντά…

Facebook Comments