Nomura: Γιατί δεν εντυπωσιάζεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας

3 λεπτά ανάγνωση
16 Μαΐου 2014

Αμφισβητεί η Nomura την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, έπειτα και από τη σημερινή δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ που έδειξαν μείωση 1,1% κατά το πρώτο τρίμηνο, τη μικρότερη από το 2010.

Στην Αθήνα, τα χθεσινά στοιχεία θεωρήθηκαν ως η αρχή του τέλους της ύφεσης, όμως, ο ξένος επενδυτικός οίκος δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται.

Τα μοντέλα της Nomura δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πράγματι βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αν και με κάποια μείωση του momentum. Αυτό το momentum αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου και μάλιστα σημαντικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της τουριστικής σαιζόν, που προβλέπεται πολύ δυνατή.

“Παρότι είμαστε ακόμα σκεπτικοί σε σχέση με το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει θετική ανάπτυξη στο σύνολο του 2014 (η κυβέρνηση περιμένει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%), εκτιμούμε ότι η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο θα είναι θετική”, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Nomura σε σημερινή έκθεσή τους.

Σημειώνεται ότι ο οίκος περιμένει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,1% φέτος με επιτάχυνση της οικονομίας στο 1,5% το 2015.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα μνημόνια και το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ… στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα, από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ στα μνημόνια, εξελίχθηκε σε παράδειγμα

Η Ελλάδα επιταχύνει τη μείωση του χρέους – Έγκριση για πρόωρη αποπληρωμή €6,94 δισ.

Τα διοικητικά συμβούλια των ESM και EFSF ενέκριναν την πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού – Πιέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων.