Αναλυτικός απολογισμός Στουρνάρα για το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του

6 λεπτά ανάγνωση
10 Ιουνίου 2014

Αναλυτικό απολογισμό για το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, δημοσιοποίησε ο έως σήμερα υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο απολογισμό, τα δύο τελευταία χρόνια, επιτεύχθηκαν δίδυμα πλεονάσματα αντί για δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομικά αποτελέσματα με διεθνή αναγνώριση, διαρκής βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τραπεζική ανασυγκρότηση, διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και βελτίωση ελεγκτικού έργου.

Με βάση τον απολογισμό, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν στο περίπου 30% του ΑΕΠ, το οικονομικό κλίμα άρχισε να βελτιώνεται θεαματικά από τα τέλη του 2012 και η Ελλάδα αποκατέστησε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και κατέστησε βιώσιμο το χρέος.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η χώρα θα βρεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ενώ έχει αποκαταστήσει όλη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της.

Επίσης, η φορολογική νομοθεσία απλοποιήθηκε και βελτιώθηκε, η φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίστηκε, ενώ επιστράφηκαν 1,6 δισ. ευρώ, κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, και μειώθηκε το σχετικό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος ΦΠΑ από 1,5 δισ. ευρώ σε 0,65 δισ. ευρώ. Εξάλλου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 50% και διανεμήθηκε κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα πάντα με τον απολογισμό, κατά τη συγκεκριμένη διετία ψηφίστηκαν 43 νόμοι αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, 177 νόμοι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, υπογράφηκαν 124 Προεδρικά Διατάγματα και 6.449 υπουργικές αποφάσεις (μέσος όρος 9 αποφάσεις ανά ημέρα) και διεκπεραιώθηκαν 9.616 υπηρεσιακοί φάκελοι (μέσος όρος 13 φάκελοι ανά ημέρα). Ο κ. Στουρνάρας εκπροσώπησε τη χώρα σε 76 συσκέψεις- διάρκειας 252 ωρών- με τους επικεφαλής της τρόικας, σε 46 ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Ecofin, ενώ διήνυσε 204.388 χιλιόμετρα πτήσεων (5 φορές το γύρο της γης) και παρέστη σε 123 συναντήσεις με αλλοδαπούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

CrediaBank – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ): Υποβολή αιτήματος εκταμίευσης της δεύτερης δόσης

Η CrediaBank ανακοινώνει την υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα €2,16 δισ. στο οκτάμηνο

Πλεόνασμα ύψους 2.160 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για

Τέλος στις χρεώσεις ΑΤΜ – Νέο πλαφόν €1,50 για τρίτους παρόχους

Σε ισχύ από σήμερα τίθεται η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας