Το πρώτο ξεκάθαρο σινιάλο ότι η εποχή της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής οδεύει προς το τέλος έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφαιρώντας μετά από χρόνια τη δέσμευσή της ότι θα αυξήσει το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Διατήρησε αμετάβλητη την εν γένει πολιτική της, επαναλαμβάνοντας ότι ενδέχεται να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) των 2,55 τρισ. ευρώ πέραν του Σεπτεμβρίου, αλλά απάλειψε την αναφορά για το ενδεχόμενο να αυξήσει τις αγορές. Έστειλε έτσι σαφές σήμα ότι είναι σε τροχιά τερματισμού του τριετούς προγράμματος πριν από τα τέλη του 2018.

Οι καθαρές αγορές, στον υφιστάμενο ρυθμό των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, θα συνεχιστούν έως το Σεπτέμβριο ή και περισσότερο, αν κριθεί αναγκαίο και έως ότου το διοικητικό συμβούλιο διακρίνει την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο στόχο»  

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν απο λίγο δεν αναφέρει πλέον ότι η ΕΚΤ αν χρειαστεί θα αυξήσει τον όγκο των ομολόγων που απορροφά από την αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της.

Facebook Comments