Το τελικό υπόδειγμα για τα stress tests στις τράπεζες από την ΕΒΑ

3 λεπτά ανάγνωση
21 Αυγούστου 2014

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) έδωσε χθες στη δημοσιότητα το τελικό υπόδειγμα για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο οποίο  περιγράφει λεπτομερώς τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στην άσκηση αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει, υπάρχουν κοινά υποδείγματα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δείχνουν επακριβώς το είδος των στοιχείων που θα δοθούν για την κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνουν:

  • Τη σύνθεση του κεφαλαίου των τραπεζών
  • Τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού ( RWAs)
  • Κέρδη και ζημιές
  • Την έκθεση των τραπεζών σε κρατικούς τίτλους
  • Τους πιστωτικούς κινδύνους και την τιτλοποίηση

Επίσης, για πρώτη φορά η EBA θα ανακοινώσει τον κύριο βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 με πλήρη εφαρμογή (fully loaded CRR/CRD4 Common Equity Tier 1 – CET1) για την κάθε τράπεζα.

Η ΕΒΑ τονίζει ότι το υπόδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα θα βοηθήσει τους φορείς της αγοράς να κατανοήσουν καλύτερα τα στοιχεία που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες.

Η EBA θα λειτουργήσει ως ο βασικός κόμβος για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες συγκεντρώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τράπεζες στηρίζουν την άνοδο του Χρηματιστηρίου εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας

Το Χρηματιστήριο διατήρησε την ανοδική του δυναμική, αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις.

Στο ραντάρ της Intesa Sanpaolo οι ελληνικές τράπεζες με σύσταση “buy”

Στο ραντάρ όλο και περισσότερων διεθνών οίκων μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες.

Pantelakis: «Δεν τελείωσε το ράλι στο Χ.Α.» – Νέες τιμές-στόχοι στις τράπεζες και επιλογές-κλειδιά για το 2026

Περαιτέρω περιθώρια ανόδου έως 18% στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαβλέπει η Pantelakis Securities