Δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016 “βλέπει” η ΕΚΤ

3 λεπτά ανάγνωση
11 Σεπτεμβρίου 2014

Εφικτό χαρακτηρίζει το στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-6.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ στο μηνιαίο της δελτίο, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός.

Τα ρίσκα για τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική εικόνα απορρέουν από την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος που εφαρμόστηκαν εφέτος, όσο και από τις αντίξοες δικαστικές αποφάσεις επί προηγούμενων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καθώς και από τα προβλήματα χρηματοδότησης του κλάδου περίθαλψης.

Για τα έτη μετά το 2014, υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε συνδυασμό με πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Τα κενά αυτά και το πώς θα αντιμετωπισθούν θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό 2015 καθώς και στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο, καταλήγει η ΕΚΤ.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

S&P: Ενεργειακό σοκ φέρνει πληθωρισμό 5% – Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη – Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Η ενεργειακή κρίση από τη Μέση Ανατολή ανατρέπει την ανάκαμψη της Ευρώπης,

Goldman Sachs: Ενεργειακό σοκ «φρενάρει» την Ευρωζώνη – Πιέσεις σε ανάπτυξη και νέα άνοδος επιτοκίων

Σε τροχιά επιβράδυνσης εισέρχεται η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη νέα

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,