Μικρή επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

3 λεπτά ανάγνωση
25 Μαΐου 2015

Επιβραδύνθηκαν από τα μέσα Μαΐου οι αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από την ΕΚΤ, παρά την εξαγγελία της Ευρωτράπεζας πως θα αυξήσει το ρυθμό των αγορών ενόψει της νεκρής περιόδου του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΚΤ, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαΐου οι αγορές κρατικών ομολόγων για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αυξήθηκαν κατά 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό από τα τέλη Απριλίου.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, στις αρχές Μαρτίου, ανέρχονται πλέον σε 134,22 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με τελικό στόχο αγορές αξίας 1,1 τρισ. ευρώ (60 δισ. ανά μήνα).

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως οι κατά τις ερχόμενες εβδομάδες οι αγορές δημόσιων τίτλων θα αυξηθούν, ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει εντός στόχων παρά τις λιγοστές εκδόσεις που γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ έως τα τέλη Απριλίου, οι μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος (λόγω προβλημάτων στα προγράμματα στήριξης) και η Εσθονία.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρώπη: Ο φόβος ύφεσης επιστρέφει – Τί σημαίνει για την Ελλάδα

Ο φόβος της ύφεσης επανέρχεται δυναμικά στην Ευρώπη.

Goldman Sachs: Ενεργειακό σοκ «φρενάρει» την Ευρωζώνη – Πιέσεις σε ανάπτυξη και νέα άνοδος επιτοκίων

Σε τροχιά επιβράδυνσης εισέρχεται η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη νέα

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,