Πτώση σε χαμηλό έτους σημείωνε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη με τους επενδυτές επιφυλακτικούς λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,29% στις 1.011,01 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 73 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές διατηρούν τις ανησυχίες τους για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015 παρά τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Παράλληλα εκκρεμούν και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την ελάφρυνση του χρέους.

“Η πολιτική αβεβαιότητα και το ότι δεν διαφαίνεται ευκρινές αποτέλεσμα από την τρόικα κρατάει μακριά τους επενδυτές”, σχολίασε trader ελληνικής χρηματιστηριακής.

“Η κυβέρνηση απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με την ψήφο εμπιστοσύνης”, συμπλήρωσε.

Οι τράπεζες έχαναν 1,5%. Η διοίκηση της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενόψει των stress test με την αγορά να αναζητεί ενδείξεις για το ύψος πιθανών νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Η δημοσίευση των stress tests αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε νωρίτερα με τους επικεφαλής της τρόικας. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα που θα απελευθερώσουν την επόμενη δόση των 7,2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και της απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο.
Οι επιθεωρητές αναχωρούν στα τέλη της εβδομάδας για να συμμετάσχουν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και την συνεδρίαση του Eurogroup. Αναμένεται να επιστρέψουν μάλλον μετά την δημοσιοποίηση των τεστ αντοχής των τραπεζών, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Facebook Comments