Citi και BofA Merrill Lynch αναβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Την ίδια στιγμή που η συνεδρίαση στο Χ.Α. δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, οι ξένοι οίκοι αποφάσισαν να δώσουν φιλί ζωής στις τράπεζες προχωρώντας σε θετικές αποτιμήσεις και αναβαθμίσεις των τιμών – στόχων. Και προτρέπουν τους επενδυτές να δουν πιο θετικά τα τραπεζικά χαρτιά.

Συγκεκριμένα η Citi προχώρησε σε αναβάθμιση της μετοχής της Alpha σε “buy” αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 0,75 ευρώ από 0,70 πριν. Διατηρεί το “buy” σε Εθνική και Πειραιώς με τιμή στόχο 3 ευρώ και 1,65 ευρώ αντίστοιχα ενώ ξεκινά κάλυψη της Eurobank με στόχο το 0,31 του ευρώ.

Από την άλλη η BofA Merrill Lynch αναβαθμίζει τις μετοχές των Alpha και Εθνικής σε “buy” και θέτει νέα τιμή στόχο τα 0,75 ευρώ και 2,90 ευρώ αντίστοιχα. Για τις Πειραιώς και Eurobank διατηρεί τη σύσταση “Neutral” με τιμή στόχο τα 1,52 ευρώ και 0,35 ευρώ αντίστοιχα.

Citi και BofA Merrill Lynch αναβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Η ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας αναφέρει ότι προτείνεται στους πελάτες της να επενδύσουν σε μετοχές με το μικρότερο ρίσκο αναφορικά με την ποιοτική αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου – AQR.

Σύμφωνα με την επενδυτική οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 13 – 14% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, αντικατοπτρίζοντας κυρίως το ρίσκο που ενέχουν.

Citi και BofA Merrill Lynch αναβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Όπως σημειώνει μάλιστα η BofA το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,8 – 0,9 φορές την εκτιμώμενη τιμή προς λογιστική αξία για το 2014 δείχνει ότι οι τιμές αποτιμούν τα κάτωθι σενάρια:

Η Citi εστιάζει στα «ελκυστικά περιθώρια κέρδους, την οικονομική ανάκαμψη αλλά και τα ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια».

Citi και BofA Merrill Lynch αναβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Σε ότι αφορά τα περιθώρια, τονίζει ότι αυτά είναι μεγαλύτερα απ τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη και ότι η προοπτικής τους είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο λόγω της συγκέντρωσης του κλάδου. Η σχέση εσόδων ανά υπάλληλο βρίσκεται στα 150.000 ευρώ και ήδη είναι μεγαλύτερη απ τα αντίστοιχα επίπεδα των ιταλικών τραπεζών και περιμένουμε να μειωθεί η διαφορά με την πρώτη Ισπανία μόλις στο 10%.

Η Citi εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στον κύκλο ανάκαμψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη μέσω της οικονομικής ανάκαμψης και τη μείωση της ανεργίας δίδοντας ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών.

Οι αναλυτές εστιάζουν στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου και των spreads των ομολόγων. Εκτιμούν ότι το βασικό σενάριο προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ενώ βραχυπρόθεσμα η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό μαζί με τα θετικά νέα που αναμένονται για το ΑΕΠ του γ τριμήνου αλλά και τα stress tests θα μειώσουν το risk premium εκτιμά η επενδυτική. Μάλιστα θεωρεί ότι οι τραπεζικές μετοχές σήμερα, που διαπραγματεύονται 0,8 φορές την εκτιμώμενη λογιστική αξία φέτος μετά από μία διόρθωση 20% είναι ελκυστικές.

Facebook Comments