Σε έλεγχο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας υποβάλλεται η γερμανική «bad bank» Hypo Real Estate, μετά τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα περί απώλειας περίπου 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ πλέον του αναγκαίου, στην διαδικασία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αντίστοιχη έρευνα διενεργεί και η Εισαγγελία του Μονάχου.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο έλεγχος ασκείται στην εταιρεία FMS, η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση της «κακής τράπεζας» Hypo Real Estate. Από το φθινόπωρο του 2010, οπότε και δημιουργήθηκε η «κακή τράπεζα», σημείωσε ζημίες ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισεκατομμύρια σχετίζονται με απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, από τα 8 δισεκατομμύρια, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ζημιά ύψους 2,56 δισεκατομμυρίων, εάν η τράπεζα είχε κρατήσει τα ειδικά ελληνικά ομόλογα που υπάγονταν σε ξένο δίκαιο. Αντ αυτού η τράπεζα τα έδωσε οικειοθελώς για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ένα μέρους τους το πούλησε σε Hedge Funds.

Ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, η ηγεσία της εταιρείας είχε κάνει λόγο για «στρατηγική περιορισμού των κινδύνων». «Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε μοιραίες οικονομικές συνέπειες» επισήμανε η τράπεζα, αναφερόμενη στα 32,8 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών, ισπανικών, πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της. «Για αυτό, η τράπεζα χάρισε στην Ελλάδα 92,7% του χρέους της», ανέφεραν οι εκπρόσωποί της.

Facebook Comments