Έλλειμμα 1,9 δισεκ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, κατά 509 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος τόσο του ισοζυγίου καυσίμων όσο και του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, και δευτερευόντως στην επιδείνωση των λοιπών επιμέρους ισοζυγίων.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν με ρυθμό 16,9% (15,1% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των εισαγωγών (14% και 10% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος. 

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 12,7% και 4,2% αντίστοιχα, και στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το ισοζύγιο μεταφορών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Τέλος, μείωση σημειώθηκε και στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το Φεβρουάριο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,3 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε και υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

Αντίθετα, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν επιδείνωση. Το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, οφειλόμενο κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, ήταν ο βασικότερος λόγος της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Facebook Comments