Ένορκη Διοικητική Εξέταση, και ειδική πραγματογνωμοσύνη, θα πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό για το περιστατικό με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» την οποία ακούμπησε το Τούρκικο φορτηγό πλοίο ΚΑRMATE, τα ξημερώματα, 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διευκρίνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η επαφή του τουρκικού φορτηγού πλοίου με την ελληνική κανονιοφόρο ήταν ατύχημα ή εσκεμμένη ενέργεια.

Σημείωσε πως το τουρκικό σκάφος δεν βρίσκεται πλέον σε ελληνικά χωρικά ύδατα, και συνεπώς η Αθήνα έχει επικοινωνήσει με την Άγκυρα και έχει ζητήσει την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων για την διερεύνηση και διευθέτηση του συμβάντος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση ενός τουρκικού πλοίου (σ.σ KARMATE) με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα (Παρασκευή) το πρωί στο Αιγαίο, διευκρίνισε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης» περιορίζεται να αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Νωρίτερα:

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στο Αιγαίο, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όταν στις 4 το πρωί τουρκικό εμπορικό πλοίο “ακούμπησε” την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, Αρματωλός.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Militaire.gr το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο που έκανε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης.

Πραγματοποιώντας ελιγμό, το εμπορικό πλοίο προσέκρουσε πάνω στην κανονιοφόρο και αμέσως μετά ανέπτυξε ταχύτητα και επέστρεψε στα τουρκικά ύδατα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ η κανονιοφόρος δεν έχει υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Το επεισόδιο αξιολογείται ως ύποπτο και σοβαρό, όπως αναφέρει το Militaire.gr επικαλούμενο πηγές του.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Όπως αναφέρεται, του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές αρχές, ενώ επισημαίνεται ότι δεν παρουσιάστηκε και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Facebook Comments