Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, η οποία πλήττει την οικονομία της χώρας του, εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται σε χειραγώγηση για πολιτικούς λόγους.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε κινεζικά ΜΜΕ και δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Πούτιν είπε ότι δεν κατηγορεί κάποια συγκεκριμένη χώρα για τη μείωση των τιμών, που ορισμένοι σχολιαστές στη Ρωσία ερίζουν πως οφείλεται σε μια συνωμοσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ με στόχο να πληγεί η Μόσχα.

«Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών», σημείωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Ρώσου προέδρου το οποίο δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο.

«Επιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (…). Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων», είπε ο Πούτιν.

Η τιμή του ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο από τα τέλη του Ιουνίου, γεγονός που αντανακλά την παγκόσμια τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές του μαύρου χρυσού. Καθώς τιμάται λίγο πάνω από τα $80 το βαρέλι, είναι πολύ κάτω από την τιμή που επιθυμεί το Κρεμλίνο, τα $114, ώστε να ισοσκελίζεται ο ρωσικός προϋπολογισμός. Αυτή η συγκυρία πλήττει ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία, η οποία ήδη ασθμαίνει λόγω των κυρώσεων τις οποίες επέβαλε η Δύση εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Facebook Comments