Όλες οι εφεδρείες έχουν τελειώσει. Πολιτικές και οικονομικές έχουν εξαντληθεί. Τα χρήματα που υπάρχουν στα δημόσια ταμεία μετά βίας καλύπτουν δύο έως τρεις από τις τέσσερεις δόσεις προς το ΔΝΤ και σίγουρα δεν καλύπτουν την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στα τέλη Ιουνίου.
 
Οι καταθέσεις που σηκώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις τράπεζες ήταν τόσο μεγάλες, που δύσκολα θα καλυφθούν, διατηρώντας αλώβητο το capital buffer των 3 δις. ευρώ κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Στο σημείο αυτό, είναι έως και αδιανόητη η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, χάνοντας μέσα σε τέσσερεις μήνες διακυβέρνησης πάνω από 30 δις. ευρώ.
 
Πολιτικά, η προσπάθεια να βρεθεί λύση «ευρωπαική», αλλά με την παρουσία του ΔΝΤ θεωρείται πλέον έως και αδύνατη.
Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να «παίξει» άλλο με την εφαρμογή των κανονισμών του, καθώς ήδη έχει φορτωθεί την επιεική στάση του απέναντι στην Ελλάδα στο παρελθόν.
 
Η Ευρωζώνη, είναι ο βασικός τελευταίος σύμμαχος της κυβέρνησης, καθώς δεν θέλει να ξεκινήσει το ξύλωμα της νομισματικής ένωσης, αλλά με αρκετούς νέους παράγοντες όπως για παράδειγμα την εχθρική στάση προς το ελληνικό θέμα από την νεά κυβέρνηση στην Φινλανδία.
 
Η ΕΚΤ θεωρεί επίσης ότι έχει ξεπεράσει τα όρια του κανονισμού της και δύσκολα θα περάσει νέα ευνοική απόφαση για την Ελλάδα από το δ.σ. της. Ειδικά μετά τον «ανένδοτο» αγώνα για το κλείσιμο ακόμα και του ELA που έχει ξεκινήσει ο ισχυρός άντρας της Budesbank συνεπικουρούμενος από τους κεντρικούς τραπεζίτες των βαλτικών χωρών. Ο Έλληνα κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας είναι η τελευταία εφεδρεία που σταματάει τις υπονομευτικές κινήσεις κατά της χώρας στο δ.σ. της ΕΚΤ.
 
Η ώρα έφτασε. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει καλή και κακή συμφωνία. Υπάρχει συμφωνία ή μη συμφωνία…

Facebook Comments