Σε ξεκάθαρη υποβάθμιση των όποιον προσδοκιών για επίτευξη οριστικής συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση των ηγετών.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η σύνοδος κορυφής θα είναι αμιγώς συμβουλευτική, καθότι μετά το Eurogroup δεν υπάρχει επαρκής τεχνική βάση για συμφωνία.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει απόψε απόφαση, αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών έκριναν πως το νέο ελληνικό σχέδιο είναι καλή βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρίνισε πως οι 18 ΥΠΟΙΚ δεν είχαν αρκετό χρόνο ώστε να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις, και συνεπώς δεν μπορούν να γνωμοδοτήσουν ακόμα.

Προσέθεσε πως η τεχνική επεξεργασία θα αρχίσει άμεσα από τις ομάδες των θεσμών, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη σύγκλιση, και να συγκληθεί νέο Eurogroup μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την εκτίμησή του πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας μέσα στην εβδομάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συμπλήρωσε πως ακριβώς αυτό είναι στόχος του.

Facebook Comments