Η τακτική του bail in είναι περισσότερο γνωστή στην Ευρωζώνη καθώς αποτέλεσε το επόμενο βήμα του bail out κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με πρώτο θύμα την Κύπρο και όσους διατηρούσαν καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Αργότερα και μέσα από διαπραγματεύσεις, αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο ήταν προαποφασισμένο καθώς υπήρχε έκθεση των BOE και Fed που πρότειναν το μέτρο αυτό για όσες τράπεζες δε μπορούσαν να καταστούν βιώσιμες. Πλέον στην Ευρωζώνη υπάρχει νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι προβληματικές τράπεζες θα κληθούν να διασωθούν πρώτα από τους ίδιους τους καταθέτες.

Η νομοθεσία αυτή αλλά και η έκθεση των BOE-Fed, πρακτικά επιβεβαιώνει έρευνα Αμερικανίδας οικονομολόγου σύμφωνα με την οποία το τραπεζικό lobby της Αμερικής πίεζε για να περάσει νόμος ο οποίος θα συνέδεε την έκθεση των Big Five τραπεζών με τις καταθέσεις των πελατών τους.

Τα derivatives διαπραγματεύονται με margin. Άρα, οι τράπεζες μπορούν να έχουν τεράστια στοιχήματα και να τα στηρίζουν με μικρό κεφάλαιο. Καθώς όμως τα στοιχήματα αυτά πολλαπλασιάζονταν οι Big Five δεν είχαν τη ρευστότητα να στηρίξουν τις θέσεις αυτές ή ακόμα χειρότερα για αυτές, δεν είχαν περιθώριο να «παίξουν» ακόμα περισσότερο.

Το τραπεζικό lobby κατάφερε να περάσει ένα προσχέδιο νόμου το οποίο έθετε ως «περιθώριο ασφάλισης» για τα derivatives bets των Big Five, τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Με απλά λόγια, ο Αμερικανός καταθέτης θα πληρώσει τα στοιχήματα αν αυτά αποβούν χαμένα. Φυσικά τα κέρδη είναι ολόκληρα των τραπεζών.

Το ερώτημα είναι: και δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης των τραπεζών; Όπως φαίνεται όχι γιατί οι Αμερικανοί τραπεζίτες εφάρμοσαν το εξής σχήμα: τα στοιχήματα με τα derivatives γίνονται από θυγατρικές τους με την εγγύηση του FDIC, για το οποίο FDIC εγγυώνται οι τράπεζες με τις καταθέσεις τους.

Το προσχέδιο έχει εγκριθεί και απομένει η ψήφισή του πριν το τέλος της χρονιάς σύμφωνα με όσα είναι γνωστά. Σε μια παράγραφο αναφέρει: Δραστηριότητες hedging, derivatives και άλλα structured products σχετίζονται με την καταθετική βάση του αρμόδιου ιδρύματος και καλύπτονται από αυτήν.

Facebook Comments