Πριν από μερικούς μήνες έτυχε να πάω για 50 περίπου μέρες στη Ζιμπάμπουε. Για να είμαι ειλικρινής, είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκα μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής και δεν ήξερα τι να περιμένω. Πριν πάω έκανα μια πρόχειρη έρευνα, όπως κατά το κεφαλήν ΑΕΠ και ορισμένα άλλα στατιστικά. Κυριολεκτικά έπαθα ΣΟΚ. Η ανεργία είναι άνω του 60% του πληθυσμού και το μέσο εισόδημα είναι περίπου $600 τον χρόνο (στοιχεία 2012).

Ο Robert Mugabe έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1980, έπειτα από από δεκαετία ένοπλου αγώνα κατά της άσπρης μειοψηφίας που έως τότε είχε την διακυβέρνηση της χώρας. Τα συνθήματα της εποχής ήταν καθαρά σοσιαλιστικά, όπως ισότητα για όλους, αναδιανομή γης και γενικά το κλασικό, να τα πάρουμε από τους πλούσιους και να τα δώσουμε στους φτωχούς. Ο Mugabe έχει βαθιές μαρξιστικές και λενινιστικές σκέψεις. Η αντίστοιχη πραιτοριανή φρουρά της χώρας του με το όνομα Fifth Brigade είναι εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα. Και όταν το 1982 οι παλιοί του σύμμαχοι του ZAPU επαναστάτησαν στη Matabeleland, έστειλε αυτή την επιλεγμένη φρουρά να τους καταπνίξει στο αίμα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τουλάχιστον 20,000 κάτοικοι της Ndebele έχουν θαφτεί σε μαζικούς τάφους.

Όταν κέρδισε τις εκλογές το 1980, συνθηκολόγησε με τους 200,000 άσπρους κατοίκους της χώρας, μεταξύ αυτών 4500 γεωργικές εταιρείες (commercial farms), να παραμείνουν στη χώρα. Καθώς, όμως, η υπόσχεση για αναδιανομή γης δεν εκπληρώθηκε ποτέ, το 2000 ενθάρρυνε τους πολίτες να καταλάβουν τις μεγάλες γεωργικές φάρμες και να τις “κοινωνικοποιήσουν”. Αποτέλεσμα ήταν η μαζική φυγή των άσπρων κατοίκων της χώρας που βύθισε άνω του 90% (σύμφωνα με πολλές πήγες) της αγροτικής παραγωγής. Τούτο διότι αυτοί που κατέλαβαν τις εκτάσεις αυτές δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τις εμπορικές σχέσεις με την αγορά, προκειμένου να μπορούν να τις λειτουργήσουν.

Η διαφθορά δεν έχει επιτρέψει ποτέ στην οικονομία να ορθοποδήσει. Η κλίκα του πρωθυπουργού έχει πιάσει κάθε πόστο εξουσία και απομυζούν κάθε cent που μπορούν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όχι μόνο επενδύσεις δεν θα γίνουν, άλλα θα φύγουν και οι λίγοι που υπάρχουν. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ το 1987 η χώρα παρήγαγε 27,000 kg χρυσό, το 2007 η παράγωγη είχε μειωθεί στα 7,000 kg. To Associated Press εκτιμά ότι τουλάχιστον $2 δις δολάρια σε διαμάντια έχουν κλαπεί έως τώρα  από την πολιτική κλίκα του προέδρου και έχουν μπει στις τσέπες των πολιτικών ελίτ της χώρας.

Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι δεν βλέπει κανείς ξένες πολυεθνικές στη χώρα. Με εξαίρεση 3-4 επίσημες αντιπροσωπίες σαν την Mercedes, υπάρχουν ελάχιστες ξένες εταιρείες που ασχολούνται στη χώρα αυτή.

Γιατί σας τα αναφέρω όλα αυτά; διότι προς τα εκεί οδεύει η Ελλάδα. Δεν γνωρίζω καμία χώρα στον κόσμο με αριστερή κυβέρνηση όπου οι πολίτες ευημερούν. Μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί και αν ήθελε να προωθήσει πολιτικές τέτοιες που θα ενθαρρύνει την αγορά να αναλάβει ρίσκο με σκοπό το κέρδος. Πολύ απλά, δεν ξέρει πως να το κάνει ακόμα και αν ήθελε. Όσο επικρατεί μια αριστερή νοοτροπία, όπου το κράτος παρεμβαίνει στα πάντα, τάχα υπέρ τα δικαιώματα του λαού κτλ, τόσο η πραγματική αγορά και οι εμπλεκόμενοι σε αυτή θα θελήσουν να απομακρυνθούν και να μην έχουν καμία σχέση με την Ελληνική οικονομία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει κάθε χρόνο η οικονομική δραστηριότητα θα μειώνεται, καθώς και το εισόδημα του μέσου πολίτη. Επίσης σημαίνει ότι η ανεργία θα αυξάνεται, η στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα ρεκόρ.

Μην έχετε αυταπάτες, το ΣΥΡΙΖΑ είναι μαρξιστικό κόμμα. Το έχουν πει και οι ίδιοι. Δεν είναι κόμμα δυτικής σκέψης. Ακόμα και αν πάρουμε την όποια χρηματοδότηση από την Ευρώπη, οι άνεργοι και οι εξαθλιωμένοι σε αυτή τη χώρα δεν θα δουν άσπρο φως. Αξιοκρατία δεν θα υπάρξει με το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το γεγονός ότι η ΕΡΤ πλέον δεν είναι τίποτα άλλο από μια προέκταση του left.gr και της Αυγής, θα πρέπει να σας προβληματίσει. Το γεγονός ότι έχει γίνει κατάληψη της κρατικής μηχανής από φίλους και γνωστούς, δεν είναι κάτι που εμπνέει την αγορά. Και χωρίς την αγορά, μην έχετε ελπίδες ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα.

Όχι, δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε το επίπεδο της Ζιμπάμπουε, διότι ευτυχώς είμαστε μέρος της Ευρώπης και το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Ζιμπάμπουε (αν και θα το ήθελε πολύ). Άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μειωθεί το εισόδημα του μέσου πολίτη κατά πολύ ακόμα. Ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι χώρα υψηλού εισοδήματος. Ακόμα έχουμε 18,000$ περίπου κατά κεφαλήν εισόδημα. Ναι μεν δεν πιστεύω ποτέ να φτάσουν τα 600 δολάρια τον χρόνο, άλλα να μειωθεί στο μισό αυτό το εισόδημα δεν είναι δύσκολο αν μείνει στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ για μερικά χρόνια.

Δυστυχώς, εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα, ότι συμφωνία και να κάνει η κυβέρνηση, δεν βλέπω ανακούφιση για κανέναν για πολλά χρόνια ακόμα. Δυστυχώς το αριστερό μάθημα και η αριστερή παρένθεση θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά και το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Ζιμπάμπουε δεν θα γίνουμε ακριβώς, άλλα αν μείνει για πολύ αυτή η κυβέρνηση ακόμα στην εξουσία, θα γίνουμε στο περίπου…

Facebook Comments