Πτωτικά κινήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη μεγαλύτερη αύξηση 14ετίας στα αποθέματα μαύρου χρυσού των ΗΠΑ.

Ο χρυσός έκλεισε σε επίπεδα άνω των 1.300 δολαρίων η ουγγιά πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2014. Οι επενδυτές στράφηκαν στο πολύτιμο μέταλλο, θεωρώντας το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 12-16 Ιανουαρίου τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από τον Μάρτιο του 2001.

Κατά τους αναλυτές, η ενίσχυση αυτή ήταν απροσδόκητη και ουσιαστικά προαναγγέλλει περαιτέρω αύξηση αποθεμάτων στο μέλλον, εφόσον η παραγωγή διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Χθες η τιμή του αργού Ν. Υόρκης υποχώρησε 85 σεντς στα 46,93 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο το Brent απώλεσε 10 σεντς στα 48,93 δολάρια το βαρέλι. Πάντως, κατά τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα Ελ Μπάντρι, «δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στα 20 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου, αντιθέτως θα ανακάμψουν, καθώς η κατάρρευση που έχει σημειώσει ο μαύρος χρυσός από τον Ιούνιο δεν δικαιολογείται από τη σχέση ανάμεσα στην παγκόσμια ζήτηση και την προσφορά». Επιπλέον, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν πρώτες την παραγωγή. Υπενθύμισε ότι ορισμένες ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους μόνον με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το Ιράκ, δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον ΟΠΕΚ, επιδιώκει αύξηση παραγωγής, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την πτώση της τιμής.

Facebook Comments